Genç sağlıklı erkeklerde esneklik antrenmanının eritrosit reolojik özelliklerine ve anaerobik performansa etkileri

GİRİŞ ve AMAÇ: Germe egzersizi, fleksibilite ve performansı geliştirmek için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, germe egzersizinin eritrosit deformabilite ve agregasyonu, fleksibilite ve performans üzerindeki kısa ve uzun süreli etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya ortalama yaşları 20,71±0,52 yıl olan 7 genç, erkek denek katılmıştır. Germe protokolü 60 saniyelik, 3 tekrarlı, haftada 3 gün olmak üzere 6 hafta uygulanmıştır. Kan örnekleri ilk egzersizden önce, hemen sonra ve 6. Haftanın sonunda egzersiz bitiminde alınmıştır. Deneklere ters yönde çömelme ve sıçrama ile esneklik ölçümleri ve sprint testleri uygulanmıştır. Hemoreolojik parametreler ektasitometre aracılığıyla ölçülmüştür. BULGULAR: Deneklerin esneklik ölçümlerinde istatistiksel olarak önemli bir yükselme, sprint zamanında ise azalma gözlenmiştir. İlk gün egzersiz sonrası eritrosit deformabilitesinde istatistiksel olarak önemli olmayan akut bir artış gözlenmiştir. 6. hafta sonunda son egzersizi takiben ise eritrosit deformabilitesinde hafif bir düşüş tespit edilmiştir. Eritrosit agregasyonu ilk egzersiz sonrası istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmış, 6. haftada egzersiz sonrası ise artmıştır. TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızın sonuçları, sporcuların fiziksel kapasitelerini geliştirmek için uygulanan germe egzersiz eğitiminin, kan akımının düzenlenmesine ve eritrosit deformabilitesinde akut artışlar, agregasyonunda ise azalmalar sağlayarak bireylerin atletik performansına katkıda bulunduğunu göstermektedir.

The effects of stretching training affects erythrocyte rheological properties and anaerobic performance in healthy young males

INTRODUCTION: Stretching exercise training is used to improve flexibility and performance. This study aimed to investigate the short and long-term effects of stretching exercise on flexibility, performance, red blood cell (RBC) deformability and aggregation. METHODS: 7 young male subjects (mean age 20.71±0.52 years) participated to the study. Stretching protocol consisted of 3 repetitions for 60 seconds, 3 days/week, 6 weeks. Blood samples were obtained before and immediately after the stretching exercise on the first and after the exercise on the last day of the program. Flexibility measurement was performed, as well as countermovement, squat jump, sprint tests. Hemorheological parameters were determined using an ektacytometer.RESULTS: A significant elevation in flexibility, decrements in sprint time were observed. Following an acute insignificant elevation immediately after exercise on the first day, RBC deformability was slightly decreased on the last day after the exercise. RBC aggregation significantly decreased immediately after the stretching exercise on the first day, while post-exercise elevation was detected on the 6th week.DISCUSSION AND CONCLUSION: The results of the current study indicate that, the stretching exercise training used to develop physical capacity of the athletes, contributes blood flow and thus, athletic performance of the individual by inducing acute increments in RBC deformability and decrements in erythrocyte aggregation.
Pamukkale Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-9833
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Prof.Dr.Eylem Değirmenci
Sayıdaki Diğer Makaleler

İntestinal obstrüksiyona yol açan trokar yeri hernileri

Mustafa Taner BOSTANCI, Mehmet Ali ÇAPARLAR, Erol AKSOY, Tahsin DALGIÇ, MURAT ULAŞ, ERDAL BİROL BOSTANCI, Musa AKOĞLU

Mesanenin osteosarkom komponenti baskın sarkomatoid karsinomu

Burcu Kemal OKATAN, Beyhan MOLLAMEHMETOĞLU, Ali Ertan OKATAN

Genç sağlıklı erkeklerde esneklik antrenmanının eritrosit reolojik özelliklerine ve anaerobik performansa etkileri

EMİNE KILIÇ TOPRAK, Fatma KOÇAK ÜNVER, Gülten ERKEN, Melek KÜÇÜKATAY BOR

Tik bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde sosyodemografik özellikler ve eşlik eden durumlar

Veli KURT, Mutlu KARAKUŞ, Serkan KARADENİZ, SEMA KANDİL

Oral kobalamin ve folik asit ile tedavi edilen pansitopenik olgu

Tuğçe BOZKURT, Yasemin IŞIK BALCI, Havva EVRENGÜL, Melike Kurtuluş ÇOKBOZ, Taner ATILGAN, AHMET ERGİN, Aziz POLAT

Başarısız gebelik tahliyesi sonrası 17. gebelik haftasında rüptüre olan sağ kornual ektopik gebelik

SÜMEYRA NERGİZ AVCIOĞLU, Sündüz Özlem ALTINKAYA, EMRE ZAFER, SELDA DEMİRCAN SEZER, HASAN YÜKSEL

Paratestiküler pleomorfik liposarkom

Cumhur İbrahim BAŞSORGUN, Betül ÜNAL, İrem Hicran ÖZBUDAK, Ceren UZUN, Selçuk YÜCEL, Mehmet Akif ÇİFTCİOĞLU

Primer hiperparatiroidi tanısı ile opere edilen olguların analizi

Fatih KAYA, Murat ÖZBAN, Onur BİRSEN, BURHAN KABAY, Akın ÖZDEN

İkinci trimester uterin arter Doppler bulguları ve homosistein değerlerinin kötü gebelik sonuçları öngörüsündeki yeri

Zeynep KAYAOĞLU, SEDA ATEŞ, Abdullah ŞUMNU, Ayşegül ÖZEL, Gonca BATMAZ, Banu DANE

Vulvada derin yerleşimli lipom

Gonca BATMAZ, PINAR ÖZCAN, SERDAR AYDIN, Rabia Zehra BAKAR, Ramazan DANSUK