ALBANIAN CITIES IN SAMI FRASHERI’S ENCYCLOPEDIA “KAMUSU’LA’LAM”

Sami Frasheri, historically known as Şemseddin Sami Bey, is one of the greatest scholars of Albanian and Turkish cultures. Although he lived a short life (1850 - 1904), his extensive works in the fields of linguistics, literature, history, geography, religion and more, have given great contributions not only to the history of two above-mentioned cultures, but also to other cultures and civilizations of the world. Sami Frasheri’s works are written in either Turkish or Albanian and they account to more than 60 works. Among them, there are published and unpublished works such as, studies, novels, dictionaries, dramas, thesaurus, and translations. An important work in his collection is the encyclopedia titled, “Kamus-ul a'lam”. An important section of this encyclopedia is composed of the data that Sami Frasheri wrote about the history and geography of Albanian cities, which were under the Ottoman administration. These cities were separated into four Albanian provinces, an administrative division that was made by the Sublime Porte (Babıali) in the year 1864. According to this division, Albanian cities were placed under the provinces of Ioannina, Kosova, Monastir and Shkodra. In this encyclopedia, Sami Frasheri described into details 68 cities

Şemsettin Sami’nin Kamusu’l-a’lam’ında Arnavutluk Şehirleri

Tarihsel olarak Şemseddin Sami Bey olarak bilinen Sami Fraşeri, Arnavut ve Türk kültürlerinin en büyük âlimlerinden biridir. Kısa bir yaşam sürmesine rağmen (1850 - 1904), dilbilim, edebiyat, tarih, coğrafya, din ve daha birçok alanda yaptığı kapsamlı çalışmalar, sadece yukarıda belirtilen iki kültürün tarihine değil, aynı zamanda dünyanın diğer kültür ve medeniyetlerine de büyük katkılar sağlamıştır. Şemseddin Sami Bey’in eserleri Türkçe veya Arnavutça yazılmış ve 60’ın üzerinde eserden oluşmaktadır. Bunların arasında, romanlar, sözlükler, dramalar, eş anlamlılar ve çeviriler gibi yayımlanmış ve yayımlanmamış eserler vardır. Koleksiyonundaki önemli bir eser “Kamusu’l-a’lam” başlıklı ansiklopedidir. Bu ansiklopedinin önemli bir kısmı, Şemseddin Sami Bey’in, Osmanlı idaresindeki Arnavut şehirlerinin tarihi ve coğrafyası hakkında yazdığı verilerden oluşmaktadır. Bu şehirler, 1864 yılında Babıali tarafından yapılan idari bir bölüm olan dört Arnavut vilayetine ayrıldı. Bu bölüme göre, Arnavut şehirleri Yanya, Kosova, Manastır ve İşkodra vilayetlerine taksim edildi. Bu ansiklopedide, Şemsettin Sami Bey 68 şehri ayrıntılı olarak ele almıştır.

___

Kamus al a’lam (Enciklopedia- pjese te zgjedhura), Vepra 7, Perktheu: Feti Mediu, Prishtine, “Rilindja”, 1984.

Levend,Agah Sirri, Şemsettin Sami, Ankara, Turk Dil Kurumu Yayinlari, 1969.

Sami Frasheri, Personalitetet shqiptare ne Kamus al a’lam, Vepra 9, Zgjodhi, perktheu dhe shpjegoi Mehdi Polisi, Logos–A, Shkup, 1994.

Sami Frasheri, Shqiperia dhe Shiptaret, Perktheu nga origjinali Zyber Bakiu, Dajti 2000,Tirane, 2002.

Şemsettin Sami, Kamusu’l-a’lam, Istanbul, Mihran Matba’asi, 1889 – 1899, Vol. I – VI.