Mandibulada Gelişen Kondroblastik Osteosarkom: Olgu Raporu ve Gu ncel Literatu r ile Karşılaştırılması

Osteosarkom, çoğu adelosan hastaların uzun kemiklerinde görülen, neoplastik kemik oluşumu ile karakterize malign bir tümördür. Klinik ve radyolojik olarak osteonekroz, fibro-osseöz lezyonlar ile ayırıcı tanılarının yapılması önemlidir. Bu bildiride, mandibulada gömülü diş çevresinde primer olarak gelişen kondroblastik tipte osteosarkom olgusunun, erken ve geç dönem klinik ve radyolojik bulgularının sunumu ve güncel literatürde yayınlanmış benzer vakaların derlenerek paylaşılması amaçlanmaktadır. Ağrı ve dudakta karıncalanma şikayetiyle başvuran hastanın ağız içi muayenesinde diş çekim soketlerinde solid şişlik bulunduğu görülmüş, radyolojik muayenede skleroz ve radyoopak odaklar izlenmiştir. Alınan biyopsi sonucu lezyon histopatolojik olarak kondroblastik tip osteosarkom olarak tanımlanmıştır. Hastaya hemi-mandibulektomi ile eş zamanlı rekonstrüksiyon uygulandı. Hasta 3,5 yıl süresince, 1. yılda nüks nedeniyle tekrar opere edildi, takiplerine devam edilmektedir. Çene kemiklerinde görülen osteosarkomların prognozu her ne kadar uzun kemiklere göre daha iyi olsa da hasta için ciddi morbidite ve mortalite sebebidir, ilk teşhiste dental enfeksiyonlar ile karışabilmektedir. Bu nedenle ciddi radyolojik ve klinik değerlendirme önemlidir.

Chondroblastic Osteosarcoma Developing in the Mandible: A Case Report and its Comparison with the Current Literature

Osteosarcoma is a malignant tumour characterized by neoplastic bone formation, usually seen in the long bones of adolescent patients. Clinically and radiologically, it is important to make differential diagnosis with osteonecrosis, fibroooseeous lesions. In this report, it is aimed to present a case of chondroblastic type osteosarcoma that developed primarily around the tooth embedded in the mandible, early and late clinical and radiological findings, and to compile and share similar cases published in the current literature. The lesion was defined as chondroblastic type osteosarcoma as a result of biopsy taken from the tooth extraction sockets of the patient who presented with pain and tingling in the lips. The patient underwent simultaneous reconstruction with hemimandibulectomy. Although the prognosis of osteosarcomas seen in the jaw bones is better than the long bones, it is a serious cause of morbidity and mortality for the patient, and may be confused with dental infections in the first diagnosis. Therefore, serious radiological and clinical evaluation is important.

___

  • 1. de Carvalho WRS, de Souza LL, Pontes FSC, et al. A multicenter study of oral sarcomas in Brazil. Oral Diseases 2020;26:43-52.
  • 2. Kyle S, Ettinger KA. Sarcomas of the Jaws. In: Fonseca RJ (ed) Oral and Maxillofacial Surgery, Volume 2, Third Edition. 2018, pp.643-669.
  • 3. Fletcher CDM, Bridge JA, Hogendoorn P, Mertens F. WHO Classification of Tumours of Soft Tissue and Bone. Fourth Edition. 2013, pp.282 - 296
  • 4. Shah JP, Patel SG, Singh B, Wong R. Bone Tumors and Odontogenic Lesions. Jatin Shah's Head And Neck Surgery And Oncology, Fıfth Edıtıon. 2020, pp.701 - 753.
  • 5. Fernandes R, Nikitakis NG, Pazoki A, Ord RA. Osteogenic Sarcoma of the Jaw: A 10-Year Experience. J Oral Maxillofac Surg. 2007;65: 1286-91.
  • 6. Gadwal SR, Gannon FH, Fanburg‐Smith JC, Becoskie M, Thompson LD. Primary osteosarcoma of the head and neck in pediatric patients: a clinicopathologic study of 22 cases with a review of the literature. Cancer 2001;91: 598-605.
  • 7. Van den Berg H, Schreuder W, De Lange J. Osteosarcoma: a comparison of jaw versus nonjaw localizations and review of the literature. Sarcoma 2013; 2013:316123.
  • 8. Wagh A, Kokane G, Jendi S, Khatib S, Mistry J, Vaidya K. Early Diagnosis: A Seeming Misfortune for Osteosarcoma of Mandible—Rare Case Report. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;71:748-51.
Osmangazi Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-4953
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mandibular Rekonstru ksiyonlu Dişsiz Hastanın Sabit Hibrit Protezle Rehabilitasyonu: Olgu Sunumu

Meral KURT, Karakoca Seçil NEMLİ, Sevil KAHRAMAN

Oral Kanserde Tü mö r Nekrözis Faktö rAlfa (Tnf-α) Ekspresyönünün Mölekü ler Sübtipleme ile İ lişkisi

İpek ATAK, Leyla BOZDAĞ, Reinhard BUETTNER, Sibel Elif GÜLTEKİN

Çocuklarda Lo semi ve Ağ ız İ çi Bulğuları

Şebnem Nezahat KOÇAN, Seçil ÇALIŞKAN

Non-Sebaceous Lymphadenoma: A Rare Salivary Gland Tumor

Mahi BALCI, Merva Aydemir AKKAYA, Tuba DEVRİM

On Yıllık Sü reçte Epiteliyal Displazi Tanısı Almış Hastaların Retrospektif Olarak İ ncelenmesi Retrospective Stüdy of Patients Diagnosed with Epitheli

Halil Erhan ERSOY, İpek ATAK, Leyla BOZDAĞ, Nur MOLLAOĞLU, Sibel Elif GÜLTEKİN

Literatü rdeki Maksillofasiyal Metastaz Vakalarının Retrospektif Analizi

Özlem H. GÖRMEZ, Elif ÇELEBİ, Mehmet Egemen AYDEMİR, Derya YILDIRIM

Periodontal Hastalıkların Tedavisinde Lazer Uygulamasının Etkileri

Besime Ahu KAYNAK

Diş Hekimliğ inde Kullanılan İ leri Davranış Yo nlendirme Tekniklerinin Değ erlendirilmesi: Sedasyon ve Genel Anestezi

Hande Gurbuz Aytuluk

Fanconi Anemili Hastada Gingival Skuamo z Hu creli Karsinom: Olgu Sunumu ve Literatu r Derlemesi

Ezgi DOĞAN, Hüseyin Gencay KEÇELİ, Feriha ÇAĞLAYAN

BRAF Mutant Metastatik Melanomda DabrafenibTrametinib Kombinasyon Tedavisi Sonrası Gelişen Yan Etki Yönetimi: İki Olgu Sunumuyla Birlikte Literatür Derlemesi

Yasemin Sağdıç KARATEKE, Lütfiye DEMİR