Yaygın makülopapüler döküntü ile seyreden bir bruselloz olgusu

Bruselloz, tüm dünyada yaygın zoonotik bir hastalıktır ve ülkemizde de birçok bölgede endemik olarak görülmektedir. Klinik seyri sırasında sık olarak retiküloendotelyal sistem organlarının tutulumu gözlenen hastalığın başlıca semptom ve bulguları yüksek ateş, kas-eklem ağrıları,  halsizlik, iştahsızlık ve yorgunluktur. Cilt tutulumu nadir görülen bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle  bu yazıda ateş yüksekliği ve tüm vücutta yaygın makü­lopapüler döküntü ile başvuran 12 yaşında bir erkek hasta sunulmuştur.

A case of brucellosis presenting with diffuse maculopapular rash

Bruselosis is zoonotik diseases in all over the world and also seen endemic in  many areas of our country. Involvement of reticuloendothelial system is seen frequently during the clinical course.The most common symptomps and signs are fever, joint pain, myalgia, back pain, anorexia and fatigue.  Skin involvement is rarely seen. Thus in this paper we report a 12-year-old boy presenting with fever and diffuse maculopa­pular rash.

___

  • Young EJ. Brucella species. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, eds. Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Disaeses. 6th ed. Philadelphia: Churchill Livingstone, 2005:2669-72.
  • Yüce A. Çavuş SA.Türkiye’de Bruselloz:Genel Bakış. Klimik Derg 2006;19:87-97.
  • Akcali C, Savas L, Baba M, Turunc T, Seckin D. Cutaneous manifestations in brucellosis: a prospective study, Adv Ther 2007;24(4):706-11.
  • American Academy of Pediatrics. Brucellosis. In:Pickering LK, editörs. 2009 Red Book: Report of the Committee on Infectious Diseases. 28th ed. Elk Grove Village, IL:American Academy of Pediatrics 2009:237-9.
  • Ayaz C, Hoşoğlı S, arıtürk S. Akut bruselloz tedavisinde streptomisin-tetrasiklin ile rifampisin-doksisiklin kombinasyolarının karşılaştırılması. İnfeks Derg 1992;4:279.
  • Eda Karacadağ-Öncel, Yasemin Özsürekci, Ali Bülent Cengiz, Ateş Kara, Mehmet Ceyhan, Melda Çelik, Aslınur Özkaya-Parlakay.Çocukluk çağında bruselloz: Hacettepe Ünivrsitesi deneyimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2011;54:135-41.
  • Milionis H, Christou L, Elisaf M. Cutaneous manifestations in brucellosis: case report and review of the literature, Infection 2000;28(2):124-6.
  • Ayasloğlu E, Koçak M, Bozdoğan O. A case of brucellosis presenting with widespread maculopapular rash, Am J Dermatopathol 2009;31(7):687-90.
  • Hüseyin Aytaç Erdem, Meltem Taşbakan, Hüsnü Pullukçu, Oğuz Reşit Sipahi, Esra Erdem Kıvrak, Tansu Yalmazhan: Yaygın makulopapüler döküntü ile setreden bir bruselloz olgusu. ANKEM Derg 2014;28(3):110-3.
  • Solmaz Çelebi, Mustafa Hacıosmanoğlu, Fatih Demirtaş,, Enes Salı, Ülkü Gül, Mustafa Özel. Çocukluk Çağında Bruselloz. J pediatr Inf 2011;5: 59-62.
Ortadoğu Tıp Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: MEDİTAGEM Ltd. Şti.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hemodiyaliz hastalarında hepatit E, hepatit G ve TTV seroprevalansı

Neziha YILMAZ, Aydın ÇİFCİ, Mehmet BALCI, Coşkun KAYA, Salih CESUR, Mehmet UYAR, Seda SABAH, Yalçın ERDOĞAN, Mehmet İBİŞ

İmmunkompromize bir hastada pnömokok menenjiti

Fatma Temoçin, Necla Eren Tülek, Ebru Aktepe, Fatma Şebnem Erdinç, Günay Tuncer Ertem, Meryem Demirelli

Çocukluk çağının gizli tehlikesi; subklinik hipotiroidi

Ayşegül ALPCAN, Ayça TÖREL ERGÜR, Serkan TURSUN

Yaygın makülopapüler döküntü ile seyreden bir bruselloz olgusu

Serkan Tursun, Mehmet Ali Taş

Klinik örneklerden izole edilen stafilokoklarda linezolid direnci ve antibiyotik duyarlılıkları

Ayşegül DOKUTAN, Demet HACISEYİTOĞLU, Yasemin ÇAĞ, Elvin PAZAR YILDIRIM, Ayşe BATIREL, Serdar Özer, Nevriye Gönüllü

Staphylococcus epidermidis ve Staphylococcus aureus antibiyotik direncine sebep olan biyofilm oluşumunun belirlenmesi için kullanılan metotların kıyaslanması

Sahra KIRMUSAOĞLU

Klebsiella pneumoniae izolatlarının antibiyotiklere direnç durumlarının değerlendirilmesi

Elmas Pınar KAHRAMAN, Engin Karakeçe, Fergül Erdoğan, Habib Uluyurt, Mehmet Köroğlu, İhsan Hakkı Çiftci

Adıyaman ilinde hepatit C virüsü genotip dağılımının belirlenmesi

Sadık Akgün, Gülnur Tarhan, Hakan Sezgin Sayıner, İlkay AKGÜN, Selçuk KÖK

Tüberküloz laboratuvarımıza gönderilen T-Spot. TB test sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi

Yeliz TANRIVERDİ ÇAYCI, Ferhan KORKMAZ, Asuman BİRİNCİ

Nörobruselloz

ESRA TANYEL