SOSYAL PAZARLAMA UYGULAMALARININ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ: TEORİ VE BİR UYGULAMA

Bu çalışmanın amacı, sosyal pazarlama uygulamalarının, tüketicilerin satın alma davranışlarında ve firma performansı üzerinde etkili olup olmadığını ölçmektir. Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma, 15 Mart – 30 Nisan 2012 tarihleri arasında Türkiye genelinde gerçekleştirilmiştir. İnternet üzerinde yapılan ankete, 560 kişi katılmıştır. Anket verileri SPSS v15.0 programı ile değerlendirilmiştir. Veri ve bilgilerin analizinde; faktör, güvenilirlik ve korelasyon analizleri ile ortalama ve yüzde hesaplamaları uygulanmıştır. Anlamlılık p < 0,01 düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, sosyal pazarlama faaliyetlerinin, çalışanların verimliliğini ve işletme performansını olumlu yönde etkilediğini, işletmenin piyasada rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü sağladığı tespit edilmiştir. Uygulanan sosyal pazarlama faaliyetleri nedeniyle, müşterilerin bu firmaları tercih etkileri, marka bilinirliğini olumlu yönde etkilediği ve işletmenin içinde bulunduğu sektörde markanın akla gelme oranını artırdığı, müşteri sadakati sağladığı ve tüketicilere markayı tanıttığı belirlenmiştir. Araştırma sonunda; işletmelere, sosyal pazarlama faaliyetlerine gerekli zamanı, bütçeyi ve yetenekli işgücünü etkin ve verimli bir şekilde kullanmaları, içinde bulundukları topluma karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerini, sosyal pazarlama faaliyetlerini gereksiz bir masraf olarak değil, uzun vadeli stratejik bir yatırım aracı olarak görmeleri konularında öneriler sunulmuştur

Sosyal Pazarlama Uygulamalarının Tüketici Davranışı ve Firma Performansı Üzerine Etkileri: Teori ve Bir Uygulama

Keywords:

-,

___

  • Andreasen, Alan R., “Presidential Address: A Social Marketing Research Agenda for Consumer Behavior Researchers” Advances in Consumer Research, Vol.20:1- , Provo, UT: Association for Consumer Research, 1993.
  • Andreasen, Alan R., “Challenges for the Science and Practice of Social Marketing”, Social Marketing: Theoretical and Practical Perspectives,. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates, Publishers, 1997.
  • Bayraktaroğlu, Gül & İlter, Burcu “Kar Amacı Gütmeyen Sosyal İçerikli Pazarlama Uygulamaları: Sosyal Pazarlama”, Erciyes Üni. İİBF Dergisi, Sayı:28, Ocak-Haziran 2007, p. 49-64.
  • Blackwell Roger & Paul, W. & Mınıard, James F & Engel, “Consumer Behavıor”, 9. Edıtıon, Harcourt College Publıshers , Unıted State Of Amerıca, Cemalcılar, İlhan, “Sosyal Pazarlama ve Bir Örnek: Sigarayı Bırakma Kampanyası”, Pazarlama Dünyası, Ocak / Şubat 1988.
  • Kotler, Philip, “Marketıng Management”, Prentıce Hall Internatıonal Inc. , Upper Saddle Rıver, New Jersey, Ninth Edition, 1997.
  • Kotler, Philip & Zaltman Gerald, “Social Marketing: An Approach to Planned Social Change,” Journal of Marketing, 35(July), p.3-12, 1971
  • Mucuk, İsmet, Pazarlama İlkeleri, Türkmen Kitabevi, İstanbul, 13. basım, 2001.
  • Özarslan, Emel, “Sosyal Sorumluluk Projelerinin Desteklenmesinde Etik Değerlerin Rolü Üzerine Bir Araştırma”, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2006.
  • Rothschild, Michael, “An Historic Perspective of Social Marketing”, Journal of Health Communication, , 2:4 Oct-Dec, p. 308-310, 1997.
  • Tavmergen, Pırnar İge, “Sosyal Pazarlama: Genel Uygulamada Karşılaşılan Problemler ve Türkiye’den Bir Çalışma”, Pazarlama Dünyası, Sayı 70, 22–28, Weinreich, Communications, 1999. Kline, “What is Social Marketing?”, Weinreich http://www.marketoloji.com/2010/02/09/sosyal-pazarlama-nedir/ (İndirilme Tarihi: 15.07.2012) http://www.sosyalmedyaport.com/sosyal-medya-uygulamalarinda-nelere-dikkat- etmek-gerekiyor.html (İndirilme Tarihi: 20.07.2012)