Yunus Emre Düşüncesinde Hayır ve Şer

Yunus Emre Düşüncesinde Hayır ve Şer isimli çalışma, Yunus Emre’nin Divan ve Risâletü’n-Nushiyye adlı eserlerinde yer alan hayır ve şer algısını konu etmektedir. Yunus’un şiirlerinde kötülük/şer sorunu tartışılırken bir yandan kâdir-i mutlak bir yaratıcı ve onun sınırsız kudreti dile getirilmiş, diğer yandan O’nun sonsuz merhameti üzerinde durulmuştur. Yunus Emre bu dünyada yapılan haksızlıkların karşılıksız kalmayacağı ve âdil olan yaratıcı tarafından cezalandırılacağı görüşündedir. Yunus’a göre kötülük ya da şer sorunu yaratıcı ile yaratılan arasındaki ilişkinin doğru anlaşılamamasından kaynaklanmaktadır. Yunus Emre insanın yaşadığı nesnel âlemde kötülüklerin varlığını inkâr etmemekle birlikte kötülüklerin bir hikmet çerçevesinde gerçekleştiği, ancak insanın bu hikmeti her zaman kavrayamayabileceği düşüncesindedir. O insanın bu hikmetlerin tamamını kavramaya çalışmasını abes olarak değerlendirmiştir. Önemli olan kötülüklere rağmen yaratıcı ile bağları koparmamak, O’na güvenmektir.
Anahtar Kelimeler:

Yunus Emre, hayır, şer

Goodness and Evil in Yunus Emre Thought

Our study, titled " Goodness and Evil in Yunus Emre Thought ", deals with the perception of good and evil in Yunus Emre's works titled Divan and Risaletü'n Nushiyye. While discussing the problem of evil/evil in Yunus's poems, an omnipotent creator and his unlimited power are mentioned on the one hand, and his infinite mercy is emphasized on the other. It has been stated that injustices will not go unrequited and will be punished by the just creator. According to Yunus, the problem of evil or evil stems from the wrong understanding of the relationship between the creator and the creature. Yunus Emre does not deny the existence of evil in the objective world in which man lives. According to Yunus, evil has a wisdom, and this wisdom cannot always be fully grasped by people. Man is out of place in knowing the wisdom behind the Creator's creation of evil. The important thing is not to break the ties with the creator despite the evil, to trust him.

___

  • BACÛRÎ, İ. M. (2002). Şerhu Cevhereti’t-Tevhîd. Kahire: yy.
  • ÇAĞRICI, M. (2018). İslam Düşüncesinde Ahlak. İstanbul: DEM Yayınları.
  • İBN MANZÛR, E. C. M. (t.y.). Lisânu’l-‘Arab. Cilt V. Kahire: Dâru’l-Me‘ârif.
  • KARA, M. (1998). “Hikmet”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. Cilt XVII. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • MÂTURÎDÎ, E. (2002). Kitâbu’t-Tevhîd. (Çev. Bekir Topaloğlu). İstanbul: İSAM Yayınları.
  • NESEFÎ, E. M. (2003). Tabsıratü’l-edille fî usûli’d-dîn, (Thk. Hüseyin Atay ve Şaban Ali Düzgün). Cilt II. Ankara: D.İ.B. Yayınları.
  • RÂZÎ, M. (1980). Muhtâru’s- Sıhah: Mu‘cemu’r-Râzî. İstanbul: Çağrı Yayınları.
  • TATCI, M. (2005). Yunus Emre Divanı İnceleme. İstanbul: MEB Yayınları.
  • TOPALOĞLU ve ÇELEBİ, B. ve İ. (2017). Kelâm Terimleri Sözlüğü. İstanbul: İSAM Yayınları.
  • UZUNÇARŞILI, İ. H. (1988). Osmanlı Tarihi, Cilt I. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • YUNUS EMRE, (2005). Divân ve Risâletü’n-nushiyye. (Yay. haz. Mustafa Tatcı). İstanbul: Sahaflar Kitap Sarayı.