Toplumun Direnen Kaleleri ve Değişim Rüzgârları: Çikolata Filmi Örneğiyle

Filmler, hem birer sanat eseri olmaları, hem de toplumsal, kültürel ve de bireysel dışavurum aracı olmaları nedeniyle; izler kitleye, içinde üretildikleri toplum yapısı, işleyişi ve onun değerleri konusunda, bir taraftan ayna tutarlarken: bir taraftan da bilgi aktarmaktadırlar. Bu nedenle, farklı uzmanlık alanlarında çalışan; bireyler, araştırmacılar hatta siyasetçiler içinde yaşadıkları toplumu ve bu toplumda cereyan eden durumları anlamlandırabilmek için, toplumu yansıtan birer ayna olarak filmlerle ilgilenmişler ve onları anlama çabası içinde çözümlemeye çalışmışlardır. Kültürel bir çıktı olarak filmler, farklı bilimsel yaklaşımlar ile (farklı kuramlara dayandırılarak ve farklı yöntemler kullanılarak) çözümlenebilmektedir. Çalışmada yönetmenliğini Lasse Hallström’ün yaptığı 2000 yapımı Çikolata filmi sosyolojik ve psikanalitik yöntemler kullanılarak çözümlenmiştir. Sonuçta, filmde toplumun yapı taşı olan ailenin korunması gerektiği mesajının verildiği görülmüştür.

Resisting Castlesof Society and Winds of Change: As a Sample of Chocolate Film

Being both works of art and means of social, cultural and individual expression; films convey and mirror the facts about the social structure, the functioning and the values of the society in which they are produced. Thus, working in different areas of expertise; individuals, researchers and even politicians have been interested in films and tried to analyze them to make sense of the society in which they live and the situations taking place in this society. As a cultural output, films can be analyzed with different scientific approaches (based on different theories and different methods). In the study, the film Chocolate (2000) directed by Lasse Hallström is analyzed using sociological and psychoanalytic methods. As the result, it has observed that the message of “the family, the basic unit of society, must be protected” was given in the film.

___

  • Berger, A. A. (1996). Kitle İletişiminde Çözümleme Yöntemleri. M. Barkan, U. Demiray ve N. Bayram (Çev.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Corrigan, T (2007). Film Eleştirisi El Kitabı. A. Gürata. (Çev.). Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Giddens, A. (2005). Sosyoloji. C. Güzel. (Çev.). Ankara: Ayraç Yayınevi.
  • Kabadayı, L. (2013). Film Eleştirisi Kuramsal Çerçeve ve Sinemamızdan Örnek Çözümlemeler. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Kongar, E. (2004). Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Marshall, G. (1999). Sosyoloji Sözlüğü. O. Akınhay ve D. Kömürcü (Çev.). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Mutlu, E. (1995). İletişim Sözlüğü. Ankara: Ark Yayınevi.
  • Özden, Z. (2000). Film Eleştirisi. İstanbul: Afa Yayınları.
  • Ulaş, S. E. (2002). Felsefe Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.