Ortaokul Öğrencilerinin Serbest Yazma Çalışmalarındaki Yazı Türü Eğilimlerinin Belirlenmesi

Araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin serbest yazma çalışmalarındaki yazı türleri eğilimlerini belirlemektir. Ortaokul öğrencilerinin hangi yazı türü ile yazmaya eğilimli olduklarının belirlemek, araştırma için önemli görülmektedir. Araştırma nitel araştırma türlerinden temel nitel araştırma ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde üç farklı devlet ortaokulunda öğrenim gören 133 kız (%59) ve 93 (%41) erkek öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin 21’i 5. sınıf, 73’ü 6. sınıf, 64’ü 7. sınıf ve 68’i 8. sınıfta öğrenim görmektedir. Araştırmanın veri toplama aracını, Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda (2018) yer alan metin türleri tablosu oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, doküman incelemesi (belgesel tarama) yoluyla toplanmış ve içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Veriler önce kodlanmış sonra kodlar belli kategoriler altında bir araya getirilmiştir. Kodlamalar iki alan uzmanı ile yapılmış ve kodlamalar arasındaki uyuma dikkat edilmiştir. Kodlama farklılıklarının oluştuğu durumlarda ilgili veriler üçüncü bir alan uzmanına gösterilmiş ve kodlamalara son şekli verilmiştir. Araştırma ile ulaşılan sonuçlar şunlardır: 5. sınıf öğrencileri deneme ve anı türlerinde yazmaya eğilimlidir. 6. sınıf öğrencileri deneme, öykü ve anı türlerinde yazmaya eğilimlidir.  7. sınıf öğrencileri deneme, anı ve öykü türlerinde yazmaya eğilimlidir. 8. sınıf öğrencileri deneme, anı ve öykü türlerinde yazmaya eğilimlidir. Ortaokul öğrencileri deneme, anı ve öykü türlerinde yazmaya eğilimlidir. 

___

  • MEB (2019). Türkçe Dersi Öğretim Programı. Ankara: Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı
  • Robson, C. (2017). Bilimsel araştırma yöntemleri gerçek dünya araştırması. (Trans. Ed.: Şakir Çınkır & Nihan Demirkasımoğlu). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Merriam, S. B. (2013). Qualitative research a guide to desing and implementation. S. Duman (Çeviri Editörü). (3. Basımdan Çeviri). Ankara: Nobel Yayınları.
  • Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2007). Research methods in education. (6th ed.). New York, US: Routledge.
  • Creswell, J. W. (2013). Research design: qualitative, quantitative, and mixed methods approaches. New York: Sage.
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. 9. Baskı. Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Güneş, F. (2013). Türkçede metin öğretimi yerine metinle öğrenme. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Türkçenin Eğitimi Öğretimi Özel Sayısı, 6(11),
  • Dilidüzgün, Ş. (2011). İlköğretim Türkçe metin çalışmalarında metin türü farkındalığı. G. L. Uzun ve Ü. Bozkurt (Editörler.) Theoretical and Applied Researches on Turkish Language Teaching/Türkçenin Eğitimi Öğretiminde Kuramsal ve Uygulamalı Araştırmalar (ss. 459-474). Essen: Die Blaue Eule
  • Bozkurt, B. Ü. (2019). Türkçe öğretmeni adaylarının metin türlerini kavramlaştırma eğilimleri ve tür farkındalıkları. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19(1), 86-102.
  • Arı, G. (2011). Türkçe (6, 7, 8. sınıf) ders kitaplarındaki okuma ve dinleme/izleme metinleri ile yazma görevleri arasındaki tür uyumu. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 6(3), 489-511.