Mardin Olgunlaşma Enstitüsünde Üretilen Mehmet Akif Ersoy Temalı Ürünlerin Sanatsal Özelliklerinin Değerlendirilmesi

İstiklal Marşı’nın şairi ve II. Meşrutiyet’ten sonra ortaya çıkan önemli fikir akımlarından İttihad-ı İslam’ın önde gelen isimlerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy, bir edebiyatçı ve şair olarak dönemin olanakları çerçevesinde hem Doğu hem Batı edebiyatlarına ait geniş sayılabilecek bilgi birikime sahiptir. Kurtuluş savaşının en umutsuz günlerinde milletimizin önünde aydınlık ufuklar açmış, o sırada Anadolu’da çeşitli beldelerde cami kürsülerinde verdiği vaazlarla umutsuzluğu dinimizin de reddettiğini halka anlatmaya çalışmıştır. Mehmet Akif Ersoy’un mlii mücadele ruhu ve fikirleri günümüzde etkisi hâlâ hissedilmektedir. Kendisinin Milli Mücadele Dönemi’ndeki etkin kurucu işlevi üzerine birçok kurum ve kuruluş tarafından çalışmalar ortaya koyulmaktadır. Bu kurumlardan biri de Mardin Olgunlaşma Enstitüsüdür. Bu çalışma, bahsi edilen enstitü bünyesinde faaliyet gösteren atölyelerde Mehmet Akif Ersoy temalı yapılan ürünlerin sanatsal özelliklerinin tanıtılması ve değerlendirilmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Çalışmada farklı atölyelerde üretilen ürünler ele alınmıştır. Bunlar taş oyma, hat tezhip, gümüş-telkâri, nakış ve dekoratif sanatlar atölyesidir. Çalışmanın giriş bölümünden sonra Akif’in hayatı, kişiliği ve sanatına değindikten sonra bu önemli şahsiyet ile ilgili Mardin Olgunlaşma Enstitüsünde yapılan ürünlere detaylı bir şekilde değinilmiştir. Değerlendirme bölümünde Sanat Tarihi disiplini çerçevesinde ürünlerde kullanılan malzeme, teknik ve süsleme gibi özelliklerin açıklamasına değinilerek kısa bir sonuç ile çalışma bitirilmiştir.

Mardin Olgunlaşma Enstitüsünde Üretilen Mehmet Akif Ersoy Temalı Ürünlerin Sanatsal Özelliklerinin Değerlendirilmesi

The poet of the National Anthem and II. Mehmet Akif Ersoy, one of the leading figures of the Islamic Union, one of the important currents of thought that emerged after the Second Constitutional Monarchy, as a man of letters and poets, has a vast knowledge of both Eastern and Western literatures within the framework of the possibilities of the period. In the most hopeless days of the War of Independence, he opened up bright horizons in front of our nation, and tried to explain to the people that our religion also rejected hopelessness with the sermons he gave at mosque platforms in various towns in Anatolia at that time. Mehmet Akif Ersoy's national struggle spirit and ideas are still felt today. Many institutions and organizations have been working on his effective founding function in the National Struggle Period. One of these institutions is Mardin Maturation Institute. This study was carried out in the form of introducing and evaluating the artistic features of the products made with the theme of Mehmet Akif Ersoy in the workshops operating within the aforementioned institute. In the study, the products produced in different workshops were discussed. These are stone carving, calligraphy illumination, silver filigree, embroidery and decorative arts workshops. After mentioning Akif's life, personality and art after the introduction, the products made in Mardin Maturation Institute about this important figure are mentioned in detail. In the evaluation section, the study was concluded with a brief conclusion by referring to the explanation of the features such as materials, techniques and ornaments used in the products within the framework of the Art History discipline.Keywords Mehmet Akif Ersoy, Naitonal Poet, Silver -Filigree, Stone Decoration, Embroidery

___

  • Akyüz, K. (1982). Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, Ankara: İnkılap Kitapevi.
  • Altınbaş, N. (2015). İstiklâl Marşı’nın Kabulü’nün 94. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü, Millî Mücadele’de Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı, Ankara: TBMM Basımevi.
  • Keskiner, C. (2011). Türk Süsleme Sanatlarında Stilize Çiçekler, İlke Basım Yayım, İstanbul.
  • Çalış, E. (2020). Etnografik Madeni Takılar Üzerine Bir Analiz, Diyarbakır Müzesi Örneği, Hiper Yayın, İstanbul.
  • Düzdağ, M. E. (1988). Mehmed Akif Ersoy, Hayatı ve Eserleri, Safahat, İstanbul.
  • Erginsoy, Ü. (1978). İslam Maden Sanatının Gelişimi, Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Argunşah, H. (2014). Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Turin, N. (2021). İstiklâl Marşı’nın 100 Yılında Mehmet Akif Ersoy Şiir Külliyatı “Safahat”, Ankara: TBMM Basın ve Yayın.
  • Şentop, M. (2021). İstiklâl Marşı’nın 100 Yılında Mehmet Akif Ersoy Şiir Külliyatı “Safahat”, Ankara: TBMM Basımevi
  • Şimşek, T. (2015). Mehmed Akif’in Poetikası, Erzurum: A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 53.
  • Okay O.- Ertuğrul D. (2003). “Mehmet Akif Ersoy” Diyanet İslam Ansiklopedisi, İslam Araştırmaları Merkezi, Cilt 28, s. 432-439.
  • Kamiloğlu, İ.E (2009). Mardin İli Gümüş İşlemeciliği ve Yörede Yapılan Ürünlerin Bazı Özellikleri, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Köroğlu, G. (2004). Anadolu Uygarlıklarında Takı, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları, 1. Baskı, İstanbul, 2004.
  • Kuşoğlu, M. Z (2104). Türk Sanatında Gümüş, Doğa Basım İleri Matbaacılık, 2014.
  • Megep. (2006). Kuyumculuk Teknolojisi, Mine, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Megep. (2007). El Sanatları Teknolojisi, Elde Çin İğnesi, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara.