Edebiyat Turizmi Kapsamında Ankara Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesinin Değerlendirilmesi

Turizm; siyaset, tarih, coğrafya, ekonomi, spor, kültür gibi birçok alanla ilişkisi olan bir sektördür. İlişkili olduğu alanlardan bir tanesi de edebiyattır. Artan rekabet neticesinde destinasyon yöneticilerinin alternatif turizm türlerine yönelmesi, turistlerin de alternatif turizm türlerine olan talebini artırmaktadır. Bu alternatif turizm türlerinden birisi de edebiyat turizmidir. Edebiyatla ilişkili destinasyonlara yapılan turistik ziyaretleri içeren bu turizm türü son zamanlarda Türkiye’de ilgi görmektedir. Bu kapsamda Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli Edebiyat Müze Kütüphaneleri bulunmaktadır. Araştırma kapsamında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy adına yapılmış olan Ankara Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi edebiyat turizmi kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırmada ilgili literatür ve ikincil veri kaynakları incelenerek Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi hakkında öneriler geliştirilmiştir. Edebiyat turizmi kapsamında gerçekleştirilen turistik faaliyetlerin bölgeye hem ekonomik olarak hem de tanıtım açısından olumlu katkı sağladığı söylenebilir. İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un bir dönem hayatını geçirdiği yaşam alanlarının ziyaret edilmesi, kullandığı eşyaların, el yazılarının, ilk baskı kitaplarının ve o döneme ait fotoğraflarının görülmesi, turistlerle şair arasında duygusal bağın kurulması, hangi şartlarda ve hangi duygularla bu eserlerin yazıldığı hakkında turistlerde bir fikir oluşturması açısından oldukça kıymetli olduğu sonucuna ulaşılabilinir.

An evaluation of the Mehmet Akif Ersoy Literature Museum Library in the Scope of Literary Tourism

links with is literature. Increasing competition gives rise to an expanding demand for alternative tourism destinations for tourists as destination managers incline to promote alternative tourism sites. One of these tourism types is literary tourism including visits to destinations related to literature, which has recently become a popular attraction in Turkey; for example, there are Literature Museum Libraries which are supported by the Ministry of Culture and Tourism in Turkey. This research aims to evaluate civil structures, mainly Ankara Mehmet Akif Ersoy Literature Museum Library which was built in the name of Mehmet Akif Ersoy who is a national poet, in relation to literature tourism. In the research, propositions have been developed about Mehmet Akif Ersoy Literature Museum Library via analyzing relevant literature and extraneous data sources. The activities for tourism carried out within the scope of literary tourism contribute positively to the region economically and help to promote the area. Visiting the areas where Mehmet Akif Ersoy, the writer of the National Anthem, spent his life, being able to see his belongings, his handwriting, first edition books and photographs of that period, helps to establish an emotional bond between the tourists and the poet, and to inform the tourists about the conditions and the feelings with which these works were written and can be concluded that it is very valuable in terms of forming ideas.

___

  • Adıgüzel, F. B. (2017). Edebiyat Müzeleri ve Müzede Edebiyat Eğitimi. Milli Eğitim Dergisi, 46(214), 85-104.
  • Atınç, S. ve Karadeniz, Ş. (2011). Yeni Bir Kültürel Konsept: Edebiyat Müze Kütüphaneleri. Türk Kütüphaneciliği, 25(4), 519-530.
  • Bayer, M. Z. (1992). Turizme Giriş. İşletme Fakültesi Yayın No: 253. İstanbul.
  • Çevik, S. (2017). Kültürel Miras Kapsamında Edebiyat Turizmi Deneyimi: Sait Faik Abasıyanık’ın İzinde Otoetnografik Bir Çalışma. Turkish Studies, 12(29), 151–168.
  • Çevik, S.(2018). Kurgusal Mekânlarda Edebiyat Turizmi Deneyimi: “Masumiyet Müzesi” Örneği. Art-e Sanat Dergisi. 11(22), 302-337.
  • Çimen, H. (2013) Turizm ve Edebiyat Etkileşimi Üzerine. Karadeniz. 5(17), 79-85.
  • Ercan, E. (2013). Ankara Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi. Türk Kütüphaneciliği, 27(3), 530-531.
  • Karataş, C. ve Koç, N. (2012). Edebiyat Turizmine Disiplinlerarası Bir Yaklaşım: Edebiyat, Tarih ve Turizm Kavramlar. II. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, 12 – 15 Nisan, Antalya. 419-425,
  • Lund (2019). Theory Relating to Literature and the Tourist Experience. (Ed. lan Jenkins and Katrin Anna Lund). Literary Tourism Theories, Practice and Case Studies. CAB International.
  • Mansfield, C. (2015). Researching Literary Tourism, Bideford, Shadows. U.K.
  • Mercin, L. (2007). Müzeler ve Toplum. 38. Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi (ICANAS). 10-15 Eylül 2007, Ankara, 151-160.
  • Özdemir, N. (2009). Turizm ve Edebiyat. Milli Folklor, 21(84), 73-86.
  • Özer, S. (2021). Edebiyat Turizmi. (Ed.Songül Özer). Deneyimsel Turizm Türleri, Eğitim Yayınevi: İstanbul, 98-113.
  • Özkul, E., Demirer, D. ve İpar, M.S. (2012). Edebiyat’ın Pazarlama Aracı Olarak Turizm Amaçlı Kullanımı Üzerine Bir Araştırma. 13. Ulusal Turizm Kongresi, 6-9 Aralık 2012, Antalya, 1-21.
  • Polat, M. (2021). Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin kültür ve edebiyat turizmi kapsamında değerlendirilmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(1), 645-658.
  • Sezerel, H. (2020). Edebiyat Turizmi. (Ed.Rahman Temizkan, Duran Cankül, Fikret Gökçe). Alternatif Turizm (Turizmin 41 Türü). Detay Yayıncılık: Ankara, 81-88.