Anlatı Araştırması: Mehmet Âkif Ersoy'a İthafen Yapılan Bir Beste İçin, Uzaktan Katılımcılı Video Klip Oluşturma Süreci

Bu çalışmada, araştırmacı tarafından Mehmet Âkif Ersoy’a ithafen yapılmış olan bestenin ortaya çıkış hikâyesi ve kayıt süreci ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı uzaktan katılımcılarla planlanacak bu tarz çalışmaları kolaylaştırabilecek bir kılavuz kaynak oluşturmaktır. Toplumu etkileyebilecek benzer sanatsal çalışmaların teşvik edilmesi ve önemli şahsiyetleri konu alan müzikal ve sanatsal faaliyetlerin çoğalmasına vesile olunması çalışmanın diğer amaçları arasındadır. Anlatı kapsamında sunulan bilgi ve deneyimlerin, benzer çalışmalar için aşamalı yol haritası oluşturması yönüyle bestecilere ve araştırmacılara fikir verebilmesi açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırma, nitel araştırma yönteminin “anlatı araştırması” türlerinden otobiyografi kapsamında, “kişisel hikâye” özelliğindedir. İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yılında yayınlanan video klibin hazırlık sürecinde notlar tutulmuş ve bu notlar ışığında elde edilen bilgiler çalışmanın bulgular bölümünde yer alan aşama ve kontrol tablosunda belirtilmiştir. Elde edilen bulgulara göre 12 ilden 14 öğrencinin ve 6 sanatçının katkıda bulunduğu video klip çalışması, 20 günde tamamlanmış, 5 temel aşamadan oluşmuştur. Sonuç olarak projenin yürütülmesinde uzaktan katılımcılı çalışma, etkili bir zaman yönetimi ve doğru planlama ile teknolojinin etkin kullanılması, uygun maliyet, katılımcı öğrencilerin belli bir düzeyde şarkı söyleme becerisine sahip olmaları, tanınmış sanatçıların dahil edilmesi gibi kriterlerin çalışmanın kısa sürede ve verimli bir biçimde tamamlanmasına katkısı olduğu belirlenmiştir. Buna karşın projenin yüz yüze yapılamamasından ötürü göz ardı etmek durumunda kalınan bazı unsurlar tartışılmakta, bu tarz bir çalışma için katılımcıların seçiminden prova ve kayıt aşamalarına kadar tüm süreçlerin yüz yüze ve mümkünse aynı şehirde, daha geniş bir zaman diliminde gerçekleştirilmesinin daha tatmin edici sonuçlar doğurabileceği düşünülmektedir.

Narrative Research: The Process of Creating a Video Clip with Remote Participant for a Composition Dedicated to Mehmet Âkif Ersoy

In this study, the story of the emergence and recording process of the piece that is composed by the researcher and dedicated to Mehmet Âkif Ersoy is discussed. The aim of the study is to create a guide resource that can facilitate such studies to be planned with remote participants. The other aims of the study are to encourage similar artistic works that can affect the society and to be instrumental in the proliferation of musical and artistic activities about important personalities. It is thought that the information and experiences presented within the scope of the narrative are important in terms of creating a gradual roadmap for similar studies and giving ideas to composers and researchers. The research has the feature of "personal story" within the scope of autobiography, which is one of the "narrative research" types of qualitative research method. Notes were taken during the preparation process of the video clip, which was published on the 100th anniversary of the adoption of the National Anthem, and the information obtained in the light of these notes is stated in the stages and control table in the findings section of the study. According to the findings, the video clip work, contributed by 14 students and 6 artists from 12 provinces, was completed in 20 days and consisted of 5 basic stages. As a result, it was determined that criteria such as remote participatory work, effective time management and effective use of technology with correct planning, affordable cost, having a certain level of singing skill of the participant students, including well-known artists contributed to the completion of the work had positive effects on completing the project in a short time and in an efficient manner. On the other hand, some elements that had to be ignored due to the inability of the project to be carried out face to face are discussed and it is argued that for such a study, carrying out all processes face-to-face, from the selection of the participants to the rehearsal and recording stages, also in the same city and over a wider period of time could have more satisfactory outcomes.

___

Amanoğlu. E, (19-21 Kasım 2008), Mehmet Akif’in Milli Mücadele Dönemindeki Edebî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme, 1. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu, Cilt 1, s183-186.

Bardakçı, M. (15.03.2021), Kabulünün 100. yılında bir İstiklâl Marşı muamması, Habertürk, https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/3005880-kabulunun-100-yilinda-bir-istikll-marsi-muammasi-resm-marsimizin-simdi-calinip-okunan-mars-oldugu-ke Erişim Tarihi 26.04.2022

Büyüköztürk vd., (2018). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara : Pegem Akademi.

Creswell, J. W. (2020), Nitel Araştırma Yöntemleri: Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni, Mesut Bütün ve Selçuk Beşir Demir (Çev.), Ankara: Siyasal.

Doğa İçin Çal, (2011), DİVANE AŞIK GİBİ, Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=r3OwxXw0v9c Erişim Tarihi: 26.04.2022

Ersoy, M. A. (2021), İstiklal Marşı’nın 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy şiir Külliyatı: Safahat, Hazırlayan: Necmettin Turinay), TBMM Yayınları.

Gerekten, S. E. (2021), Halk Müziğinin Aktarımında Kaynak Kişilerden Faydalanma: Musa Eroğlu ve Kaynaklık Ettiği Türküler Üzerine Bir Anlatı Araştırması, Eurasian Journal of Music and Dance, (18), 215-231.

Saban, A. ve Sarıçelik, S. (2018), İçedönük Bir Çocuğu Anlamak: Bir Anlatı Araştırması, Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi – ENAD, 6 (1), 225-252.

Uğuz Arsu, Ş. & Tekindal, M. (2021), Nitel araştırmalarda anlatı araştırmasının tanımı, kapsamı ve süreci, Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, 21 (1), 85-124.

Urhan, Ö. Z. (2021), “MEHMET ÂKİF ERSOY'A İTHAFEN "100. Yıl Anısına", Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=n2VTCt2XDp4 Erişim tarihi: 28.03.2022