Türkiye’de Bilişim Suçlarının Kriminolojik Açıdan Değerlendirilmesi: Bilişim Suçlarının Hukuksal ve Sosyolojik Boyutlarının Analizi

Bilişim teknolojileri hayatımızı her geçen gün daha yoğun bir biçimde dijitalleşmektedir ancak bilişim alanındaki bu devasa gelişmeler bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da beraberinde bazı önemli riskleri de getirmektedir. Bu açıdan, bilişim teknolojileri hem hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir şekilde konforlu bir hayat sunarken, öte yandan bilişim teknolojileri her türlü suçun işlenebileceği olanak ve fırsatlar için potansiyel olarak güçlü bir mecra ve zemin haline gelmiştir. Bu çalışmada, Türk Ceza Kanunu ve diğer iç mevzuattaki bilişim suçlarına ilişkin hükümler incelenerek, başta internet kanunu olarak bilinen 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ele alınarak toplum üzerindeki etkileri sosyolojik açıdan analiz edilmeye çalışılmıştır. Bilişim suçları ile ilgili ceza kanunları kriminolojik ve sosyolojik sonuçları ve etkileri açısından incelenerek, bazı maddelerdeki dikkat çeken eksiklikler, bilişim suçlarının işlenmesini caydırma konusundaki yeterlilikleri ve yetersizlikleri açısından ele alınmıştır. Çalışmada, kanunların sosyolojik olarak ne tür ihtiyaçları karşılayabildikleri ve yaşanan olgular karşısındaki zayıflıkları ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Son olarak, bilişim suçlarının hukuksal ve sosyolojik açıdan nasıl önlenebileceğine ilişkin bir takım önerilere de yer verilmiştir.

Criminological Evaluation of Cyber Crimes in Turkey: Analysis of Legal and Sociological Dimensions of Cybercrimes

Information technologies encompass our lives in every aspect and our lives are becoming digitalized. However, these gigantic developments in the field of informatics make our lives easier and at the same time bring some important risks. In this respect, while information technologies provide a comfortable life in a way that makes our lives quite easy, on the other hand, information technologies have become a potentially strong medium and area for the opportunities where all kinds of crimes can be committed. In this study, the articles of the Turkish Criminal Code and other internal legislation on informatics were examined. The effects of the Law on the Regulation of Publications on the Internet and Combating Crimes Committed by Means of Such Publication, which are known as “The Internet Law”, were analyzed from a sociological perspective. Criminal laws related to cybercrimes are examined in terms of their criminological and sociological consequences and effects, and some of the shortcomings that are noteworthy are discussed in terms of their competencies and inadequacies in deterring the committing of cybercrimes. In this study, what kind of the sociological needs can be met by the laws and weaknesses of the laws against the facts will be discussed in detail. Finally, some recommendations on how to prevent cybercrimes from a legal and sociological point of view are also included.

___

Akıncı, H., Alıç, E. A. ve Er, C. (2004). Türk Ceza Kanunu ve bilişim suçları. İstanbul: Atamer.

Batır, K. (2005). İnternet ve hukuk. (Ed. M. Binark ve B. Kılıçbay) İnternet, Toplum, Kültür içinde (s.156-176). Ankara: Epos Yayınları

Berber Keser, L. (2004). Adli bilişim: Computer forensic, İstanbul: Yetkin Yayınları.

Bozkurt, V. (2000). Gözetim toplumu ve internet: Özel yaşamın sonu mu? Birikim Dergisi, 136, 69-74.

Castells, M. (2013). Ağ Toplumunun Yükselişi (3. Baskı) (Çev: E. Kılıç) İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Çubukçu, B. (2000) Teknoloji ve endüstriyel ilişkiler. 16.10.2016 tarihinde http://antrak.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=991 adresinden erişilmiştir.

Dülger, M. V. (2004). Bilişim suçları. Ankara: Seçkin Yayınları.

Durmaz Ş. (2005). Bilişim suçlarının sosyolojik analizi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Eriş, U. (2011) Türkiye’de hacker kültürüi Gümüşhane Üniversitesi İletişim Dergisi 1(2) 20.09.2015 tarihinde http://egifder.gumushane.edu.tr/article/view/5000006422/5000006851 adresinden erişilmiştir.

Gercke, M. (2009), Europe’s legal approaches to cybercrime. 17.09.2014 tarihinde http://www.springerlink.com/index/f76171880840794.pdf adresinden erişilmiştir.

Imhof, R. (2010). Cyber crime and telecommunications law. Yüksek Lisans Tezi. Rochester Institute of Technology.

Jordan, T. ve Taylor, P. (2010). Bilgisayar korsanları sosyolojisi (Ed A. Giddens) Sosyoloji içinde (s.221-239), İstanbul: Say Yayınları, 221-239.

Karagülmez, A. (2005). Bilişim suçları ve soruşturma:Kovuşturma evreleri. Ankara: Seçkin Yayınları

Kurt, L. (2005). Açıklamalı-İçtihatlı tüm yönleriyle bilişim suçları ve Türk Ceza Kanundaki uygulaması. Ankara:Seçkin Yayınları.

Özberk, V. Ö. (2002). İnternet kullanımında ortaya çıkabilecek bazı ceza hukuku soruları. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 4(1), 101-159.

Öztürk, M. İ. (2007). Bilişim cihazlarındaki sayısal delillerin tespiti ve değerlendirilmesinde iş akış modelleri. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Şehitoğlu, O. T. (2005). Bilgisayar ve ağ üzerinden işlenen siber suçlarla mücadelenin hukuksal ve güvenlik boyutu. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Kara Harp Okulu Komutanlığı Savunma Bilimleri Enstitüsü.

Seymour, M. M. (2013). An explanatory model of motivation for cyber-attacks drawn from criminological theories. Unpublished MSc thesis. Maryland, ABD: University of Maryland.

Tekin, M. ve Çiçek, E. (2006) Bilgi çağında bilgi toplumu ve bilgi ekonomisi. 05.04.2015 tarihinde http://www.bilgitoplumu.blogspot.com/ adresinden erişilmiştir.

Topaloğlu, T. (2014). Adli bilişim ve elektronik deliller (Ed: H. Çakır ve M. S. Kılıç) Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Tutar, H. (2000). Küreselleşme sürecinde işletme yönetimi. Hayat Dergisi İstanbul.

UNESCO, (2004) The COE International Convention on Cybercrime Before Its Entry Into Force. UNESCO e-bülten Ocak-Mart 2004 17.12.2015 tarihinde http://portal.unesco.org/culture/en/files/19556/11515912361coe_e.pdf/coe_e.pdf adresinden erişilmiştir

Yazıcıoğlu, R. Y. (1997). Bilgisayar Suçları, kriminolojik, sosyolojik ve hukuki boyutları ile. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım