Toplam Kalite Yönetimi Açısından İç Denetimin Değerlendirilmesi

Toplam Kalite Yönetimi, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artan rekabet koşullarında, sınırsız ve birbirinden bağımsız olan müşteri ihtiyaç ve gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayan, aynı zamanda bu işlemleri en az maliyetle yapan bir yönetim felsefesidir. İç denetim ise, işletme kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olan, bir kuruluşun yapmış olduğu faaliyetleri geliştirmek ve yönetim faaliyetlerine değer katmak için yapılan tarafsız, bağımsız bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir.  Geçmişten günümüze kadar işletmelerin yönetim tarzlarındaki değişiklikler Toplam Kalite Yönetim sisteminin denetim kavramına bakış açısını değiştirmiştir. Denetimler dinamik bir yapıda ve sürekli yenilenerek işletmedeki tüm faaliyetlerin denetimini sağlamaktadır.  Çalışmada, tarih boyunca karşılıklı etkileşim içinde olan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) ve İç Denetim Sisteminin birbirleri ile olan etkileşimi incelenmiştir. Çalışma sonucunda; İç Denetim Sistemi ve Toplam Kalite Yönetim Sisteminin birbirlerini doğrudan ya da dolaylı şekilde etkiledikleri ve değer kattıkları bunun sonucunda da işletmelerdeki İç Denetim fonksiyonun Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarından kaynaklanan maliyetleri düşürdüğü ve verimliliği artırdığı tespit edilmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

TKY, İç Denetim, İç Kontrol

Evaluation of Internal Audit from Total Quality Management

Total Quality Management is a management philosophy that works at minimum cost, whether the customer service and needs are unlimited and independent from each other in the best conditions under increasing competition conditions with the advancement of technology. Internal auditing is an objective, independent assurance and cooperation activity that helps the management of operating resources effectively and efficiently, helps establish an organization and conduct management activities to add value. From the past to the present, general Quality Audits in the management styles of the factory are in a dynamic structure and continuously renewed and control of all activities in the enterprise. The interaction between Total Quality Management (TQM) and Internal Audit System was examined. Operation; The internal management system and the total quality management system directly or indirectly affect and add value to different parts of the current management center in this regard is the board of directors.

___

Akpınar, E. (2006). Kamu yönetiminde denetim olgusu ve Türkiye’de kamu yönetiminin denetlenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi SBE, Isparta.

Aktuğoğlu, M. (1986), Denetleme ve revizyon, İzmir: Bilgehan Basımevi.

Aras, A. (2005). Sürdürülebilir süreç yönetimi, İstanbul: Kalder Yayınları, Sistem Matbaacılık.

Atay C. (1999). Devlet yönetimi ve denetimi, 2. Basım, İstanbul: Alfa

Aytimur, S. (1999). Denetçinin el kitabı, İstanbul: Kalder Yayınları.

Başpınar, A. (2005). Türkiye’de ve dünyada denetim standartlarının oluşumuna genel bir bakış, Maliye Dergisi, 148, 35-62.

Bozkurt, N. (1995). Bağımsız denetimde iç denetim yapısının tanınması ve denetim riskinin değerlendirilmesi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, 29-34.

Dalak, G. (2000). Denetim ve kalite denetimi, Muğla Üniversitesi SBE Dergisi, 1(1), 65-79.

Ertuğrul, İ. (2014). Toplam kalite kontrol, Bursa: Ekin Yayınevi.

Gürbüz H. (1995). Muhasebe denetimi, 4. Basım, İstanbul: Bilim Teknik Yayınevi

http://www.denetimnet.net/UserFiles/Documents/DeloitteMakaleleri/i%C5%9FLETMELERDE%20Ba%C5%9Far%C4%B1%-20Fakt%C3%B6rleri.pdf, 25.05.2019. https://slideplayer.biz.tr/-slide/2883257/ , 22.05.2019

Karcıoğlu R. ve Yanık R. (2010), uluslararası iç denetim standartları ve Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşunda bir uygulama, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 24(4), 229-241.

Kaval, H. (2008). Uluslararası finansal raporlama standartları (IFRS/IAS) uygulama örnekleri ile muhasebe denetimi, Ankara: 3. Baskı.

Kocabaş, C. (2013). Kalite güvence sistemi ve standartları, Yayımlanmamış Ders Notları, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

Köksal E. (1974). Türkiye’de merkezi hükümetin taşra örgütünü denetimi, Amme İdaresi Dergisi, 7(1), 51-61.

Macdonald, J. (1999). Bir haftada toplam kalite yönetimini anlama. (Emel Köymen çev.), İstanbul: Dünya Yayınları.

Ökten, G. (2004). İç kontrol sistemi yönetimi ve operasyonel risk yönetimi ile entegrasyon, İç Denetim, 3(10), 30-31.

Örnek, A. (1992). Kamu yönetimi, İstanbul: Meram Yayın Dağıtım.

Özçelik, H. (2008). İşletmelerde toplam kalite yönetimi uygulaması ve iç denetim ilişkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı Uluslararası Kalite Yönetimi Bilim Dalı, İstanbul.

Özeren, B. (2000). İç denetim standartları ve mesleğin yeni açılımları, Ankara: Sayıştay Yayınları.

Özevren, M. (1997). Toplam kalite yönetimi:Temel kavramlar ve uygulamalar, İstanbul: Alfa Yayınları 1. Basım.

Öztürk, M. (2003), Fonksiyonları Açısından İşletme ve Yönetimi, İstanbul: Papatya Yayınları.

Pehlivanlı, D. (2010). Modern iç denetim, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.

Sawyer, L. (1988). Sawyer’s internal auditing, the practise and modern internal auditing, revised and enlarged, the institute of internal auditors, Florida: Altamonte Springs.

Schiff, J.B. ve May, C.B. (1990). What is internal control? Who owns it, New York: Management Accounting Inc., November .

Sezal, L. (2006). Banka işletmelerinde etkin bir iç denetim ve risk yönetim sisteminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Adana.

Şimşek, M. (1998). Kalite yönetimi, İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım.

Tütüncü, Ö. (1998). Konaklama işletmelerinde kalite güvence sistemi içinde kalite maliyetlerinin analizi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, İzmir.

Uzay, Ş. (1999). İşletmelerde iç kontrol sistemini incelemenin bağımsız dış denetim karar sürecindeki yeri ve Türkiye’deki denetim firmalarına yönelik bir araştırma. Ankara: Pelin Yayınları.

Yurdbulan, O. (1998). İç denetimin çalışma alanı ve bir uygulama çalışması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dalı, İstanbul.

Yükçü, S. (1999). Kalite maliyetlerinin muhasebeleştirilmesi. İzmir: Anadolu Matbaacılık.

OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çok Kültürlü Ortamda Çalışanların Kültürel Zekâ Düzeylerinin Duygusal Emek Gösterimlerine Etkisi

Deniz Devrim TAŞDEMİR, Hülya GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU, İbrahim YIKILMAZ

Proaktif Kişiliğin Kariyer Uyum Yeteneğine Etkisinde Kendini Yetiştirmenin Rolü

Seyhan ÖZDEMİR

Bankaların Müşteri Sermayelerinin Kurumsal İtibarları Üzerine Etkisi: Batman İli Örneği

Lutfiye ÖZDEMİR, Uyum ELİTOK

İstismarcı Yönetici Algısının Kişisel Başarı Hissinde Azalma Üzerine Etkisinde Duygusal Tükenmenin Aracı Rolü

Ali ACARAY

Mikro Ünlülerin Tüketicilerin Satın Alma Niyeti Üzerindeki Etkisini İncelemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma

Ebru TÜMER KABADAYI, Alev KOÇAK ALAN, Nilşah CAVDAR AKSOY, Salih Can SİDAR

Politik Taktikler: İçsel Motivasyonun Bir Yansıması mı? Yöneticiler Perspektifinden Havacılık Sektöründe Bir Araştırma

Taha Yusuf ÇAKAREL, Deniz ELBER BÖRÜ, Bekir Alper YILDIRIM

Toplulukçu Kültürün Öz Liderlik Algısı Üzerine Etkisi: Hizmet Sektöründe Bir Araştırma

Ayşen AKBAŞ TUNA

Çalışanların Yaşam Doyumuna Yönelik Algıları, Örgütsel Özdeşleşme Düzeyleri ve Akış Deneyimi Arasındaki İlişkiler: Bilişim Sektörü Örneği

Cemalettin Öcal FİDANBOY

Bağımsız Denetçinin Cezai Sorumlulukları

Ayşegül AYDIN, Turgut ÇÜRÜK

Yüksek Performanslı Çalışma Sistemleri ile Birey-Örgüt Uyumu Arasındaki İlişkide Duygusal Bağlılığın Aracılık Rolü

Tahir AKGEMCİ, Ertuğrul TEKİN, Serap KALFAOĞLU