Suriyeli Mülteci Kadınların Kuma Dramı: Kilis İli Örneği

Suriye’de başlayan iç karışıklıkların beraberinde getirdiği insanlık krizinin ardından, Suriye’den diğer ülkelere yoğun bir biçimde göç başlamış ve bu göçten etkilenen ülkelerin en başında ise, Suriyeli mültecilerin en fazla giriş yaptığı ülke olan Türkiye etkilenmiştir. Uygulanan açık kapı politikasıyla Suriye’den gelen insanların hepsine kucak açılmış ve bunun sonucunda üç buçuk milyonu aşan sayıda Suriyeli mülteci başta ülkemizin sınır şehirleri olmak üzere dört bir tarafına dağılmıştır.  Bu dağılım, hem mülteciler hem de yerel halk için bir an önce kabul edilmesi gereken yeni gerçekleri, sorunları ve çözüm önerilerini de gündeme getirmiştir. Ülkemizde bu gerçeklerle en fazla yüzleşmesi gereken şehirlerden biri ise, şehirdeki Suriyeli mültecilerin yoğunluğu nedeniyle Kilis olmuştur. Hem yerel halk hem de Suriyeli mültecilerin bu sürece uyum sağlama ve birbirleriyle kaynaşma konusunda yoğun bir çaba gösterdikleri görülmektedir. Yerel halktan farklı ekonomik, sosyal ve kültürel yapılara sahip olan mültecilerin yaşam tarzları ve hayata bakış açıları farklılık göstermektedir. Bu farklılıklardan birini de evliliğe ve aile kurumuna bakış açıları oluşturmaktadır. Ülkemizde giderek azalan ve artık geçmişte olduğundan daha az yoğunlukta gündemimizi meşgul eden “çok eşlilik” ve “kumalık” konularının, Suriye toplumunda hâlâ oldukça yaygın bir uygulama olduğunu ve Suriyeli mültecilerin ülkemizde de bu uygulamaya devam ettiklerini görmekteyiz. Suriyeli mültecilerin beraberlerinde getirdikleri bu kültürel geleneğin Kilis’te oldukça fazla göze çarptığını ve bazı kesimler tarafından özendirici bir özelliğe sahip olduğunu görmekteyiz. Kilis’te yaşamlarını sürdüren ve kocaları çok eşli toplam 14 kadınla yapılan derinlemesine görüşmeler sonucunda ise, erkekler için özendirici bir uygulama olmakla birlikte, kadınlar için çok zor, acılı ve yıpratıcı bir durum olduğu görülmüştür.

Second Wife Dram of Syrian Refugee Women: Kilis Sample

Along with humanitarian crisis which has been raised by internal turmoil started in Syria the extensive immigration from Syria to other states began. Turkey, the country which hosted the largest number of Syrian refugees, is one of the states most affected by this immigration. As a result of the “open door” policy, Turkey accepted in border cities more than three and a half million Syrian refugees who further spread out on all four size of the country. This allocation has brought about new realities, problems and their possible solutions for the refugees and local people. One of the cities that faced the most with these realities in our country due to concentration of Syrian refugees is Kilis city. Both local people and Syrian refugees seem to be making an intensive effort to adapt to this process and to integrate with each other. The lifestyles and lifelong perspectives of refugees, who have different economic, social and cultural structures, are differ from local’s ones. One of these differences is the angle of marriage and family institution. We can see that "polygamy" and "second wife" topics, which are gradually decreasing in our country and occupying our agenda less intensely than they were in the past, are still quite common practice in Syrian society and that Syrian refugees continue this in our country. This cultural tradition brought by the Syrian refugees is highly visible in Kilis and has an incentive characteristic by some segments. As a result of in-depth interviews with 14 women from Kilis whose husbands are multifaceted, this issue has been found to be a very difficult and painful for women, together with being an incentive practice for men.

___

  • Aileder (Aile Danışmanları Derneği). (2014). Bilgilen güçlen proje raporu erken evlilik sorunu. http://ailedanismanlari.org/wp-content/uploads/2014/05/bilgilen-g%C3%BC%C3%A7len-rapor1.pdf.
  • Al-Krenawi A, Graham J. ve Izzeldin A. (2001). The psychosocial impact of polygamous marriages on palestinian women. Women Health, 34, 1-16.
  • Burcu E., Yıldırım F., Sırma Ç. S. ve Sanıyaman S. (2015). Çiçeklerin ka-deri: Türkiye'de kadınların erken evliliği üzerine nitel bir araştırma. Bilig/Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, 73, 63-98.
  • Castles S., Miller J. M. (2008). Göçler Çağı, Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  • Cin H. (1974). İslam ve Osmanlı Hukukunda Evlenme. Ankara: Ankara Ün-iversitesi Basımevi.
  • Çakmak, D. (2009). Türkiye’de çocuk gelinler. Birinci hukukun gençleri sempozyumu hukuk devletinde kişisel güvenlik, bildiri tam metinler e-kitabı. Ankara: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 20-1
  • Elma F., ve Şahin A. (2015). Suriye’den Türkiye’ye göç ve açığa çıkan temel sorun alanları. https://dokupdf.com/download/suriyeden - trkiyeye-g-ve-aa-kan-temel-sorun-alanlar-_5a01f7c3d64ab2b9bd-871516_pdf.
  • Gök M. (2016). Child marriages in Turkey with Different Aspects. Inter-national Journal of Human Sciences,13, 2222-2231.
  • Güçtürk Y. (2014). Sürgün ile savaş arasinda Suriyeli Mülteciler, http://setav.org/tr/5-soru-surgun-ile-savas-arasinda-suriyeli-multeciler/yorum/18059.
  • Kara B. (2015). Değişen aile dinamikleri açısından erken yaşta evlilikler sorunu ve toplumsal önemi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20, 59-78.
  • Köşeli Y. (2016). Çağdaş Arap kadin anlatılarında kadının kimlik arayışı. An-kara: Gece Kitaplığı.
  • ORSAM (Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi). (2015). Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye etkileri, Rapor No:195.
  • Özdemir R. (1991). Tokatta ailelerin sosyo-ekonomik yapısı (1771-1810), aile yazıları I (Temel Kavramlar, Yapı ve Tarihi Süreç), Ankara: T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları.
  • Slonim-Nevo V., Al-Krenawi A. ve Yuval-Shani B. (2008). Polygynous marriage in the Middle East: Stories of success and failures. Eth-nology, 47, 195–208.
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu. (2014). Ülkemize Sığınan Suriye ve Irak Vatandaşlarının Barındıkları Çadırkentler Hakkında İnceleme Raporu-5, http://docplayer.biz.tr/3250790-Ulkemize-siginan-suriye-ve-irak-vatandaslarinin-barindiklari-cadirkentler-hakkinda-inceleme-raporu-5.html.
  • T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü. (2018). http://www.goc.gov.tr/icerik6/gecici-koruma_363_378_4713_icerik.
  • Üstün N. (2016) Suriyelilerin Türk İşgücü piyasasina enregrasyonu so-runlar-öneriler. http://www.kto.org.tr/d/file/suriyelilerin-turk-isgucu-piyasasina-entegrasyonu,-sorunlar-oneriler---nazli-ustun.pdf.
  • Yaşar, R. (2014). Kilis'te sığınmacı algısı toplumsal otizm ve ötekileştirme sü-recinin ilk görünümleri. Kilis: Kilis 7 Aralık Üniversitesi Matbaası.
  • Yılmaz E, Tamam L. ve Bal U. (2015). Poligami ve ruh sağlığına etkileri. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 7(2), 221-228.