Probleme Dayalı Öğrenme Yöntemi İle Desteklenen 5E Öğretim Modelinin Başarı Ve Tutuma Etkisi

Bu araştırmanın amacı; ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin, fen bilimleri dersinde “maddenin tanecikli yapısı ve karışımlar” konusunda, derinleştirme aşaması, probleme dayalı öğrenme yöntemi ile geliştirilmiş 5E öğretim modelinin, öğrencilerin akademik başarı ve tutumlarına yönelik etkilerini belirlemektir. Araştırma, 2016-2017 eğitim öğretim yılı Giresun ili, Doğankent ilçesindeki 7. sınıfta öğrenim gören 40 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma yarı deneysel yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulama süresi hem deney hem de kontrol gruplarında 3 hafta, 10 ders saati ile sınırlıdır. Veri toplama aracı olarak, deney ve kontrol gruplarına Şahin (2016) tarafından geliştirilen KR-20 güvenirlik katsayısı .794 olarak hesaplanmış 15 soruluk akademik başarı testi ve Fen’e Karşı Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde; deney ve kontrol grubuna ön-son test olarak uygulanan başarı testi, bağımsız gruplar t testti ile analiz edilmiş ayrıca her sorunun deney ve kontrol grubunda ön test ve son test ortalama değerleri incelenmiştir. Fen’e Karşı Tutum Ölçeği’nin analizi ise ön test ve son test puanlarına ilişkin bağımsız gruplar t testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, başarı testi ve tutum ölçekleri son test sonuçlarına göre deney grubu lehine anlamlı fark tespit edilmiştir. Bu sonuç, probleme dayalı öğrenme yöntemi ile geliştirilerek uygulanan 5E öğretim modelinin, öğrenen akademik başarısında daha etkili olduğu ve tutumlarını da olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.

Effect Of 5E Teaching Model Supported By Problem Based Learning On The Achievement And Attitude

Purpose of this study is to identify effects of 5E teaching model developed with deepening stage, problem-base learning method on academic achievement and attitudes of students with regards to the subject of "granular structure of the matter and mixtures" at the life sciences class of secondary school 7th grade students. The research was conducted, in 2016-2017 academic year, with 40 7th grade students in the province of Giresun, district of Dogankent. The study was conducted with semi experimental method. The implementation period of the research was limited to 3 weeks, 10 classes for both experiment and control group. As the data collection tool, an academic achievement test composed of 15 questions with KR-20 reliability coefficient calculated as .794, as developed by Şahin (2016) and the Scale of Attitude towards Science were used for the experiment and control groups. For the purpose of analyzing the data, the achievement test applied to experiment groups as pretest-posttest was analyzed with independent groups t test, and, further, pretest and posttest average values of each question in the experiment and control group were examined. The analysis of the Scale of Attitude Towards Science was carried out with independent groups t test relating to pretest and posttest points. Upon conclusion of the research, a significant difference was detected in favor of the experiment group according to posttest results of achievement test and attitude scales. This conclusion indicates that 5E teaching model developed and implemented with problem-based learning method is more effective in the academic achievement of the learner and had a positive impact upon their attitudes.

___

  • Aidoo, B., Boateng, S. K., Kissi, P. S., ve Ofori, I. (2016). Effect of problem-based learning on students' achievement in chemistry.Journal of EducationPractice, 7(33), 103-108.
  • Argaw, A. S., Haile, B. B., Ayalew, B. T., ve Kuma, S. G. (2016). The effect of problem based learning (PBL) instruction on students’ motivation and problem solving skills of physics. Eurasia Journal of Mathematics, Science
  • Bayram, A. (2010). Probleme dayalı öğrenme yönteminin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi ısı ve sıcaklık konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarını gidermede etkisi. Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,
  • Benli, Özdemir, ve Arık, S. (2017). 2005 Yılı Fen ve Teknoloji Dersi ve 2013 yılı fen bilimleri dersi öğretim programlarının öğretmen değerlendirmesi. Journal of Kirsehir Education Faculty, 18(1).
  • Cotič, M.,veZuljan, M. V. (2009). Problem-basedinstruction in mathematicsanditsimpactonthecognitiveresults of thestudentsand on affective-motivationalaspects. Educationalstudies, 35(3), 297-310.
  • Çelik, E. (2010). Fen eğitiminde probleme dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarısına, tutumuna, akademik risk alma düzeyine ve kalıcılığa etkisi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü,
  • Çınar, D. (2007). İlköğretim fen eğitiminde probleme dayalı öğrenme yaklaşımının üst düzey düşünme becerilerine ve akademik risk alma düzeyine etkisi. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 3, 22-34.
  • Çoban, A. (2018). Probleme dayalı öğretim (PDÖ) yönteminin kuantum fiziği ‘klasik fiziğin yetersizlikleri’ konusunun öğretimi üzerine etkilerinin araştırılması. Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir. 152.
  • Çoruhlu, T. Ş., Nas, S. E., ve Çepni, S. (2009). Fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif ölçme-değerlendirme tekniklerini kullanmada karşılaştıkları problemler: Trabzon örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 122-141.
  • Dağyar, M., ve Demirel, M. (2015). Probleme dayalı öğrenmenin akademik başarıya etkisi: Bir meta-analiz çalışması. Eğitim ve Bilim, 40(181).
  • Değirmençay, Ş. A. (2010). Zenginleştirilmiş 5E öğretim modeline dayalı rehber materyallerin kavramsal değişim üzerine etkileri:“Isının yayılması ve genleşme”.Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmış Doktora Tezi, Trabzon,
  • Değirmençay, Ş. A., ve Kasap, G. (2013). Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerine ilişkin öğretmen adaylarının görüşleri. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 4, 47-57.
  • Demirel, M., ve Turan, B. A. (2010). Probleme dayalı öğrenmenin başarıya, tutuma, bilişötesi farkındalık ve güdü düzeyine etkisi.Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,38(38), 55-66.
  • Ferreira, M. M., ve Trudel, A. R. (2012). The impact of problem-based learning (PBL) on student attitudes toward science, problem-solving skills, and sense of community in the classroom. Journal of classroom interaction, 23-30.
  • Gürlen, E. (2011). Probleme dayalı öğrenmenin öğrenme ürünlerine, problem çözme becerisine, öz-yeterlik algı düzeyine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40(40), 221-232.
  • Hande, S., Mohammed, C., ve Komattil, R. (2015). Acquisition of knowledge, generic skills and attitudes through problem-based learning: Student perspectives in a hybrid curriculum. Journal of Taibah University Medical Sciences, 10(1), 21-25.
  • Hiğde, E., ve Aktamış, H. (2017). Fen bilgisi öğretmen adaylarının argümantasyon temelli fen derslerinin incelenmesi: Eylem araştırması. Elementary Education Online, 16(1).
  • İnel, D. (2009). Fen ve teknoloji dersinde probleme dayalı öğrenme yöntemi kullanımının öğrencilerin kavramları yapılandırma düzeyleri, akademik başarıları ve sorgulayıcı öğrenme becerileri algıları üzerindeki etkileri. DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü,
  • İşeri Gökmen, S. (2008). Effects of problem based learning on students’ environmental attitude through local vs. non local environmental problems.Unpublishedmaster’sthesis, Middle East Technical University, pp.100, Ankara.
  • Lin,J.L.,Cheng, M.F., Chang,Y. C., Li, H.W., Chang,J.Y. ve Lin, D.M. (2014),Learning activities that combine science magic activities with the 5E instructional model to influence secondary-school students' attitudes to science. Eurasia Journal of Mathematics, Science and Technology Education, 10 (5) 415-426
  • Kumbasar, T. (2019). Probleme dayalı öğretimin farklı öğrenme stilleri ve zeka alanlarına sahip öğrencilerin asitler ve bazlar konusunu öğrenmeleri üzerine etkisi. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul,137.
  • MEB (2017). İlköğretim Kurumları Fen Bilimleri (3-8. Sınıflar) Dersi Öğretim Programı. In: Ankara.
  • Mapeala, R., ve Siew, N. M. (2016). The development and validation of a thinking maps-aided problem-based learning module for physical science theme of Year 5 Science. International Journal of Current Research, 8(6), 33780-33786
  • Savaş, S. (2018). Ortaokul 7. Sınıf Türkçe Derslerinde probleme dayalı öğrenmenin öğrenci akademik başarısına etkisi. ZeitschriftfürdieWelt der Türken/Journal of World of Turks, 10(3), 109-125.
  • Seyhan, M. (2019). Fen eğitiminde probleme dayalı öğretim yönteminin tutum ve başarıya etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Isparta. 98.
  • Şahin, Y. İ. (2016). Drama tekniği ile zenginleştirilmiş 5E öğretim modelinin öğrenci başarı ve tutumlarına yönelik etkileri: Maddenin tanecikli yapısı ve karışımlar. Giresun Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı,
  • Şeker, R. (2015). Fen ve teknoloji dersinin işlenişinde probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrenci başarılarına ve öğrendiklerini hatırlama düzeylerine etkisi. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya. 75.
  • Tosun, C., Şenocak, E.,ve Özeken, Ö. (2013). Probleme dayalı öğrenme yönteminin üniversite öğrencilerinin kimya dersine karşı motivasyonlarına ve bilimsel süreç beceri düzeylerine etkisi ve öğrenme ortamı hakkındaki öğrenci görüşleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(3), 99- 114.
  • Turan, B. A. (2014). Probleme dayalı öğrenmenin başarıya, öz-düzenleyici öğrenme becerilerine ve akademik özgüvene etkisi. Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara. 157.
  • Uzoğlu, M. (2010). Öğrenme amaçlı yazma aktivitelerinin kullanımının ilköğretim seviyesinde kuvvet ve madde ünitesini öğrenmeye etkisinin araştırılması.Erzurum Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum.
  • Ünal, K., ve Akay, C. (2017). Öğretmenlik mesleği ve yaşam boyu öğrenme: öğretmen adayları penceresinden. Mersin University Journal of the Faculty of Education, 13(3).
  • Wong, K. K. H., ve Day, J. R. (2009). A comparative study of problem-based and lecture-based learning in junior secondary school science. Research in Science Education, 39(5), 625-642.
  • Yaman, S., ve Yalçın, N. (2005). Fen bilgisi öğretiminde probleme dayalı öğrenme yaklaşımının yaratıcı düşünme becerisine etkisi. Elementary Education Online, 4(1).
  • Yıldız, N. (2010). Fen eğitiminde probleme dayalı öğrenme senaryolarının çözümünde deney uygulamalarının öğrencilerin başarısına, tutumuna ve bilimsel süreç becerilerine etkisi.Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, , İstanbul. 169.
  • Yılmaz, F. (2017). İşbirlikli öğrenme jigsaw yöntemiyle yapılan laboratuvar etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin yaşamımızdaki elektrik ünitesindeki başarılarına etkisi. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı, Kars.
  • Yılmaz, T. (2016). Probleme dayalı öğrenme yönteminin fen konularının öğretilmesinde ortaokul 5. Sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına etkisi: Işık ve Ses.Fen Bilimleri Enstitüsü,
  • Zorluoglu, S. L., Sahintürk, A., ve Bagriyanik, K. E. (2017). 2013 Yili Fen Bilimleri Ögretim Programi Kazanimlarinin Yenilenmis Bloom Taksonomisine Göre Analizi ve Degerlendirilmesi/Analysis and Evaluation of Science Course Curriculum Learning Outcomes of the Year 2013 According to the Revised Bloom Taxonomy. Bartin Üniversitesi Egitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 1.