Modernleşme Teorisini Yeniden Düşünmek: Ekonomik Kalkınma ve Demokrasi İlişkisine Eleştirel Bir Bakış

1960’larda toplumların modern ekonomik gelişme aşamasına ulaşması için kültürel ve toplumsal bir değişim sürecine ihtiyaç duyduğundan yola çıkan modernleşme teorisi, Batı dışı toplumlarda geri kalmışlığının anlaşılması, açıklanması ve bu toplumların gelişme pratiklerine katkı sağlanması amacıyla sosyoloji ve siyaset biliminin de konusu haline gelmiştir. Modernleşme teorisi “Karşılaştırmalı Siyaset” içinde de özellikle demokrasinin bir yönetim biçimi olarak baskın hale gelmesiyle önemli bir yaklaşım olarak kendini göstermiştir. Dolayısıyla modernleşme teorisinin demokratikleşme süreçlerinin anlaşılması ve sebep-sonuç ilişkisinin tanımlanması, anlamlandırılması ve açıklanması konularında oldukça sık başvurulan bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Karşılaştırmalı siyaset içinde modernleşme teorisinin kurucusu kabul edilen Seymour Martin Lipset demokratikleşmeyi neredeyse doğal kabul edilen değişim sürecinin bir parçası olarak görür ve ekonomik gelişmişliğin beraberinde sosyal ve siyasal gelişmişliği de getirdiğini iddia eder. Lipset’in 1959 yılında yazdığı “Demokrasinin Toplumsal Gereklilikleri: Ekonomik Kalkınma ve Siyasal Meşruiyet” (Some Social Requisites of Democracy: Economic Development and Political Legitimacy) başlıklı makalesi öncül çalışma niteliğindedir. Lipset makalesinde demokrasi ve ekonomik gelişmişlik arasında var olduğunu iddia ettiği korelasyon üzerine kurguladığı hipotezinde, bir ulusun ekonomik gelişmeye bağlı olan refah seviyesi arttıkça, o toplum içinde demokrasinin de o derece sürdürülebilir olacağını savunmuştur. Bu makalenin amacı karşılaştırmalı siyaset bilimi çerçevesinde modernleşme teorisini yeniden düşünmektir. Bu kapsamda, Lipset’in yukarıda adı geçen makalesi merkeze alınarak, modernleşme teorisi bağlamında demokratikleşme süreçleri üzerine yapılan okumalar eleştirel bir biçimde ele alınacaktır. 

Rethinking Modernization Theory: A Critical Perspective on The Relationship Between Economic Development and Democracy

In the 1960s modernization theory has become one of the dominant paradigms in sociology and political science and both disciplines relied on it in explaining why non-Western countries remained underdeveloped. Modernization theory, which suggests that economic development requires a cultural and social transformation, has also affected the literature on comparative politics, particularly when democracy has become the dominant regime type in the Western world. As such, many studies to date has employed this approach as a way to understand and explain the processes of democratization in different contexts. Seymour Martin Lipset, the founding father of modernization theory, approaches democratization as a natural outcome of modernization and forms a linear relationship between the economic development and the social and political development. Lipset’s article “Some Social Requisites of Democracy: Economic Development and Political Legitimacy” published in 1959 is considered to be a seminal work in this respect. Lipset argues that there is a correlation between economic development and democracy in that the higher the level of economic development and economic welfare the higher the chances of democracy to survive. The major goal of this article is to rethink the premises of modernization theory based on the aforementioned article of Lipset from the perspective of comparative politics. Accordingly, in this paper we will critically analyse the theories of democratization based on the modernization approach and try to observe the impact of modernization theory on the democratization literature.

___

  • Acemoglu, D. ve Robinson, J. A, (2005). Economic origins of dictatorship and democracy. New York: Cambridge University Press.
  • Altun, F. (2002), Modernleşme kuramı: Eleştirel bir giriş. İstanbul: Yöneliş Yayınevi.
  • Bowles, S. ve Gintis, H. (1996). Demokrasi ve kapitalizm: Mülkiyet, cemaat ve modern toplumsal düşüncenin çelişkileri. İstanbul: Ayrıntı Yayınevi.
  • Cheibub, J., A. ve Vreeland, J., R. (2012). Economic development, democratization and democracy, 23.12.2018 tarihinde https://www.uio.no/-english/research/interfaculty-research-areas/democracy/news-and-events/events/conferences/2012/papers-2012/Cheibub-Vreeland-Wshop7.pdf adresinden erişildi.
  • Diamond, L. (1999). Developing democracy: Toward consolidation. Baltimore: JHU Press.
  • Doorenspleet, R. (2004). The structural context of recent transitions to democracy, European Journal of Political Research, 43, 309-335.
  • Feldman, A., S. ve Hurn, C. (1966). The experience of modernization, American Sociological Association, 29 (4), 378-395.
  • Geddes, B. (1999). What do we know about democratization after twenty years?, Annual Review of Political Science, 2(1), 115-144.
  • Goorha, P. (2010). Modernization theory,In Oxford Research Encyclopedia of International Studies (1-22), New York: Oxford University Press.
  • Gürsoy, Y. (2016). Rejim değişiklikleri: Otoriterleşme ve demokratikleşme. (S. Sayarı ve H. D. Bilgin, Der.), Karşılaştırmalı Siyaset: Temel Konular ve Yaklaşımlar içinde (75-100), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Heo, U. ve Tan, A., C. (2001). Democracy and economic growth: A causal analysis, Comparative Politics, 33 (4), 463-473.
  • Huntington, S., P. (1991). Democracy's third wave, Journal of Democracy, 2 (2), 12-34.
  • Inglehart, R. ve Welzel, C. (2005). Modernization, cultural change, and democracy: The human development sequence. New York: Cambridge University Press.
  • Inglehart, R. ve Welzel, C. (2010). Changing mass priorities: The link between modernization and democracy, Reflections, 8 (2), 551-567.
  • Jan, D. (2006). Einführung in die vergleichende politikwissenschaft. Wiesbaden: VS Verlag.
  • Lipset, S., M. (1959). Requisites of democracy: Economic Development and political legitimacy, The American Political Science Review, 53 (1), 69-105.
  • Lipset, S., M. (1969). Political man. Sussex: Heinemann Educational Books.
  • Lipset, S., M. (1994). The social requisites of democracy revisited: 1993 presidential address, American Sociological Review, 59 (1), 1-22.
  • Miller, M., K. (2012). Economic development, violent leader removal, and democratization, American Journal of Political Science, 56 (4), 1002-1020.
  • Moore, B., (1966). Social origins of dictatorship and democracy: Lord and peasant in the making of the modern world. Boston: Beacon Press.
  • Newton, K. ve Van Deth, J., W. (2014). Karşılaştırmalı siyasetin temelleri. Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • O’Donnell, G., A., (1973). Modernization and bureaucratic-authoritarianism: Studies in South American politics, University of California, Berkeley: Institute for International Studies.
  • Pennock, J., R. (1979). Democratic political theory. New Jersey: Princeton University Press.
  • Przeworski, A. (1991). Some problems in the study of the transition to democracy, (O’Donnell, P. C. Schmitter ve L. Whitehead Der.). Transitions From Authoritarian Rule. Comparative Perspectives. Baltimore: John Hopkins University Press.
  • Przeworski, A. (2004). Democracy and economic development. (E. D. Mansfield, ve R. Sisson Der.). Democracy, Autonomy, and Conflict in Comparative and International Politics. Columbus: Ohio State University Press.
  • Przeworski, A. ve Limongi, F. (1997). Modernization: Theories and facts, World Politics, 49 (2), 155-183.
  • Rueschemeyer, D., Stephens, E. H., Stephens, J. D. (1991). Capitalist development and democracy. Chicago: University of Chicago Press.
  • Rueschemeyer, D., Stephens, J., D., Huber, E. (1992). Capitalist development and democracy, Contemporary Sociology, 72 (3), 243-248.
  • Schoeder, R. (1998). Max Weber, democracy and modernization. London: MacMillan Press.
  • Schumpeter, J., A. (2003). Capitalism, socialism and democracy. London: Routledge.
  • Sözen, Y. (2016). Siyasi rejimler: Demokrasiler ve diğer sistemler. (S. Sayarı, ve H. D. Bilgin, Der.). Karşılaştırmalı Siyaset: Temel Konular ve Yaklaşımlar. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Tilly, C. (2014). Demokrasi, (E. Arıcan çev.). İstanbul: Phoenix Yayınevi.
  • Tipps, D., C. (1973). Modernization Theory and the Comparative Study of Societies: A Critical Perspective, Comparative Studies in Society and History, 15 (2), 199-226.
  • Weber, M. (1946). Sociology in essays. New York: Oxford University Press.
  • Wucherpfennig, J. ve Deutsch, F. (2009). Modernization and democracy: theories and evidence revisited, Living Reviews in Democracy, 1, 1-9.
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Narsistik Kişilik Özelliklerinin Sosyal Medya Bağımlılık Düzeyi ve Gösterişçi Tüketim Eğilimleri Üzerine Etkisinin Tespiti

Mutlu Yüksel AVCILAR, Sema ATALAR

Sosyal Medya Çağında Kuşakların Sosyal Medya Kullanımı ve Değerlerine Yönelik Bir Dizi Ölçek Geliştirme Çalışması

Levent DENİZ, Aylin TUTGUN-ÜNAL

Örgütsel Stres, Örgütsel Bağlılık ve Öğrenilmiş Güçlülük İlişkisi Üzerine Bir Araştırma

Hande BİLGİLİ, Erol TEKİN

Ergenler için Özbilinçlilik Duygulanımları Testi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Pınar ALGEDİK, Ezgi ŞEN DEMİRDÖĞEN, Volkan Demir, Türkay DEMİR

Öğretmenlerin Yansıtıcı Düşünme Becerilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Yalçın DİLEKLİ, Şenol ORAKCI

Üniversite Öğrencilerinin Sahip Olduğu Değerler Akılcı Olmayan İnançlar ve Sosyal Görünüş Kaygısı Arasındaki Yordayıcı İlişkiler

Bülent DİLMAÇ, Ömer YÜCESOY

Türk Toplumunda Empatinin ve Empatik Becerinin Artırılmasında Empati Eğitim Programlarının Etkililiği: Meta-Analiz Çalışması

Ergün HASGÜL, Oğuzhan ZENGİN

İlkokula Erken Yaşta Başlayan Öğrencilerin Okula Uyum Süreci ve Akademik Başarı Bağlamında Yaşadıkları Sorunlar

Ali ÖZDEMİR, Şifanur BATTAL

Okul Öncesi Çocuklarının Oyun Algılarının İncelenmesi

Oğuz Serdar KESİCİOGLU, Binnur YILDIRIM HACIİBRAHİMOĞLU, Banu AKTAŞ

Türkiye’deki Büyükşehirlerin Çevresel Performanslarının Entropi Temelli COPRAS ve ARAS Yöntemleri ile Değerlendirilmesi

Onur AKÇAKAYA, Ezgi Dilan URMAK AKÇAKAYA