Kent Kimliği Göstergeleri Üzerinden Kentlilik Bilincine Dair Bir Okuma: Yalova Kenti Örneklemi

Tarihi, ruhu, mimari yapısı, kültürel unsurları, jeopolitik konumu, tabiat varlıkları ve sosyal oluşumları ile bir kente doku ve anlam kazandıran öğeler, dünya coğrafyasında varlık gösteren her bir kente dair farklı anlamların yüklenmesine sebebiyet vermektedir. Birbirlerinden farklı öğeleri uhdelerinde barındıran kentler, sahip oldukları özellikler ile diğerlerinden farklılaşmaktadırlar. İlgili farklılıklar, kentlerin sosyal dokularını da oluşturmakta, birey ve toplumlar üzerinde aidiyet hissiyatını oluşturmaktadır. Tarihi dokuları ile farklı medeniyetlerin kültürel öğelerini, estetik ve kültürel unsurlarını, mimari yapılarını, inanç faktörlerini ve sosyal yaşam pratiklerini günümüze değin aktaran kentler, zaman ve mekan mihverinde medeniyetlerin nakşetmiş oldukları kıymetleri günümüze değin taşımaktadırlar. Nakşetmiş oldukları kıymetleri günümüze değin taşıma kabiliyetini haiz olan şehirler, bu yönü ile yaşayan bir organizma olarak addedilmektedirler. Bu sebeple, maddi kültür bağlamında gerçekleştirilen mekan ve yapı odaklı okumalar ile birlikte kentlerin, manevi kültürünü yansıtan pek çok öğenin de tahlil edilmesi gerekmektedir. Zira kentlerin uhdesinde barınan birçok unsur, birey ve toplumlar üzerinde güçlü tesirler yaratmaktadır. Kentlerin de bireylere benzer şekilde kendilerine özgü kimlikleri oluşmaktadır. Kentlerin kimliklerine özgü karakterleri, kendilerini diğer kentlerden ayırmaktadır. Kent yapılarının giderek gelişme gösterdiği günümüzde, kentlilik bilincinin yapı taşı niteliğini haiz olan kentlilik ve kentlileşme kavramlarının sorgulanması, kentlerin sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimlerinde büyük önem arz etmektedir. Çalışmanın temel konusunu oluşturan kentlilik bilinci ve unsurlarının kent kimliği göstergeleri üzerinden sorgulaması, Yalova kenti örneklemi bağlamında gerçekleştirilmektedir. Kentlilik, kentlileşme ve kentlilik bilinci kavramlarının fenomenoloji yöntemi ile sorgulandığı çalışmada, Yalova kentlileri çalışmanın da örneklemini oluşturmaktadır.

A Reading On Awareness Of Urbanity Through City Identity Indicators: Yalova City Sample

Elements that give a city texture and meaning with its history, soul, architecture, cultural elements, geopolitical position, nature's assets and social formations are all contributing to different meanings of each city that are present in the world geography. Cities, which have different elements from each other, differ from others with their features. Related differences also form the social fabric of cities, creating a sense of belonging over individuals and societies. The cities, which have conveyed the cultural elements, aesthetic and cultural features, architectural structures, belief factors, and social life practices of different civilizations with their historical textures, carry the values that civilizations embroidered in time and space. Cities that have the ability to carry the values they have embroidered until today are considered as living organisms with this aspect. For this reason, space and structure-oriented readings carried out in the context of material culture and many elements reflecting the spiritual culture of cities should also be analyzed. Because many elements in the cities have strong effects on individuals and societies. Similar to individuals, cities have their own unique identities. The characters unique to the cities ' identities distinguish themselves from other cities. In today's world, where urban structures are increasingly developed, questioning the concepts of urbanity and urbanization, which are the building blocks of urban awareness, is of great importance in the healthy and sustainable development of cities. The main subject of the study is the questioning of urban awareness and its elements on the indicators of urban identity within the context of the Yalova city sample. In the study in which the concepts of urbanity, urbanization and awareness of urbanity are questioned by the method of phenomenology, Yalova citizens constitute the sample of the study.

___

Castells, M. (1997). Kent, sınıf, iktidar. Çev. A. Erendil, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Creswell, J. W., (2013). Nitel araştırma yöntemleri: Beş yaklaşıma göre nitel araştırma deseni. Çev. Ed. M. Bütün ve S. B. Demir, Ankara: Siyasal Kitabevi.

Çolak, M, Türkmen, İ, ve Hanilçe, M. (2017). Halkın tarihi ve kültürel bilinç durumu: Tokat örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 12(1), 81-102.

Dey, I. (1993). Qualitative data analysis: A user-friendly guide for social scientists. London: Routledge Publications.

Shaukland, G. (1996). Tarihi değeri olan kentlere neden el atmalıyız. Çev. K. Tuncay, Kent ve Kültürü, içinde (s.24).

Harvey, D. (2006). Sosyal adalet ve şehir. Çev. M. Moralı, İstanbul:Metis Yayınları.

Kotler, P. (1993). Marketing places: Attracting Investment, industry and tourism to cities, states and nations. The Free Press, New York.

Lefebvre, H, (2007). Modern dünyada gündelik hayat. Çev. I. Gürbüz, İstanbul: Metis Yayınları.

Merriam, S. B., (2013). Nitel araştırma: Desen ve uygulama için bir rehber. Çev. Ed. S. Turan, Ankara: Nobel Yayınları.

Punch K. F., (2014). Sosyal araştırmalara giriş: Nicel ve nitel yaklaşımlar. Çev. Du. Bayrak, H. Bader Arslan ve Z. Akyüz, Ankara: Siyasal Kitabevi Yayınları.

Punch, K.F. (1998). Introduction to social research: Quantitative and qualitative approaches. London: Sage.

Simmel, G. (2011). Modern kültürde çatışma. Çev. T. Bora, N. Kalaycı, E. Gen, İstanbul: İletişim Yayınları.

Stevenson, D. (2003). Cities and urban cultures. McGraw-Hill International, England.

Strauss, A., ve Corbin, J. (1990). Basics of qualitative research: Grounded theory procedures and tech- niques. New Delhi: SAGE Publications.

T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (2009). Kentlilik bilinci, kültür ve eğitim komisyonu raporu. Ankara: Kentleşme Şurası.

Tannenbaum D., Schultz, D. (2005). Siyasi düşünce tarihi, filozoflar ve fikirleri. F. Demirci (Çev.), Ankara: Adres Yayınları.

Weber, M. (1996). The city. Trans. Ed. D. Martindale and G. Neuwirth, New York, The Free Press.

Weber, M., (2003). Şehir: Modern kentin oluşumu. Çev. M. Ceylan, İstanbul: Bakış Yayınları.