Sosyal Hizmet Uzmanlarının Çalışma Yaşamlarında Karşılaştıkları Sorunlar: Burdur İli Örneği

Bu araştırmada sosyal hizmet uzmanlarının çalışma yaşamlarında karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve elde edilen bulguların incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın sonuçları, sosyal hizmet uzmanlarının sorunlarına ışık tutabileceği ve bu sorunlara çözüm üretilebilmesi noktasında duyarlılığı artırabileceği için önemli görülmektedir. Araştırma, nitel yöntem kullanılarak Burdur ilinde çalışmakta olan tüm sosyal hizmet uzmanları ile derinlemesine görüşülerek yürütülmüştür. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak betimsel olarak incelenmiştir. Analiz için NVIVO paket programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, sosyal hizmet uzmanlarının çalışma yaşamında en çok karşılaştıkları sorunlar; mevzuattan kaynaklı sorunlar, mobbinge maruz kalmak, aşırı evrak yükü, sosyal hizmet uzmanlarına gerekli önem ve değerin verilmemesi, kurumlardaki fiziki koşulların uygunsuzluğu, iş yoğunluğu ve maaşların yetersizliği olarak belirlenmiştir.

Problems of Social Workers Encountered in Working Lives: Example of Burdur Province

In this study, it is aimed to determine the problems encountered by social workers in their working lives and it is aimed to examine the findings. The results of the study are considered as important because they will shed light on the problems of social workers and increase the sensitivity to these problems in the point of finding solutions. The research was carried out in depth with all social workers working in Burdur province by using qualitative method. The data were analyzed being subject to content analysis descriptively. NVIVO package program was used for analysis. Result of the analyses were specified as the most common problems encountered by social workers in working lives such problems as arising from legislation, exposure to mobbing, overload of documents, lack of importance and value given to social workers, non-compliance of physical conditions in institutions, job density and inadequacy of salaries.

___

  • Alptekin, K. (2016). Başlangıçtan bugüne ve yarına Türkiye’de sosyal hizmet eğitimi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Augustine, M. G. & Gentle Genitty, C. (2013). A perspective on the historical epistemology of social work education, R. Bakos Block (Eds.), Perspectives on social work (pp. 9-21). Houston: The Journal of the Doctoral Students of the University.
  • Berkün, S. (2010). Sosyal hizmet uzmanlarının çalışma hayatında karşılaştıkları mesleki sorunlar: Bursa örneği. Toplum ve Sosyal Hizmet, 1, 99-109.
  • Doel, M. (2012). Social work the basics. Londra: Routledge.
  • Engelbrecht, L.K. (1999). Introduction to social work. Wellington: Lanzo Yayıncılık.
  • Hokenstad, T. (2012). Social work education: The international dimension, K. Lyons, T. Hokenstad, M. Pawar, N. Huegler & N. Hall (Eds.), The sage handbook of international social work (pp. 163-178). London: Sage Publications.
  • Humphrey, C. (2011). Becoming a social worker. India: SAGE Publications.
  • Işıkhan, V., Erbay, E., Akçay, S. ve Ege, A. (2016). Sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin mezuniyet sonrası gelecek planları: Ankara, Başkent ve Hacettepe Üniversitesi örnekleri. Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi. 1, 7-24.
  • Koç, S.Ç. (2015). Sosyal hizmet uzmanlarının sorun çözme becerileri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Kongar, E. (1972). Sosyal çalışmaya giriş. Ankara: Şafak Matbaası.
  • Kut, S. (1988). Sosyal hizmet mesleği nitelikleri, temel unsurları, müdahale yöntemleri. Ankara
  • Özmete, E. ve Laleoğlu, A. (2013). İnsani hizmet örgütlerinde sosyal çalışmacıların karşılaştıkları mobbing davranışları ile iş tatmini ve sağlık sorunları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, 2, 23-44.
  • Thompson, N. (2013). Kuram ve uygulamada sosyal hizmeti anlamak. (Çev. Bilgen, A. & Kaynarkaya, B. & Gülmez, D. & Baran Çiftci, D. & Türközü, S. E. & Çoban, F. & Çelik, G. & Özen, H. & Uraz, O. & Uraz, T. & Oğuz, Y.S). Dipnot Yayıncılık. (Orijinal çalışmanın yayın tarihi 2012)
  • Yılmaz, A. Ergun Özler, D. ve Mercan, N. (2008). Mobbing ve örgüt iklimi ile ilişkisine yönelik ampirik bir araştırma. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 7, 334-357.
  • Yiğit, T. (2017). Türkiye’de sosyal hizmet eğitim/öğretiminde kalite güvence sistemi ve akreditasyon standartlarına ilişkin bir model çerçeve önerisi. Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi. 1, 151-168.
  • Zastrow, C. (2016). Sosyal hizmete giriş. Ankara: Nika Yayıncılık.