Gayri Resmi Değer Transfer Sistemlerinin Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanındaki Rolü: Hawala Sistemi

Gayri Resmi Değer Transfer Sistemleri (Informal Value Transfer Systems-IVTS), fonların veya değerlerin belirli bir coğrafi bölgeyle ilişkisi olan kişisel bir ağ yoluyla bir bölgeden diğerine taşınmasına ilişkin finansal hizmetlerdir. IVTS dünya çapında yaygın bir sitemdir ve çeşitli meşru ve gayri meşru amaçlar için kullanılmaktadır. IVTS’lerin en yaygın türlerinden biri, kara para aklama ve terörizmin finanse edilmesiyle ilişkilendirilen ve dünya çapında geçerli bir ödeme yöntemi olan Hawala sistemidir. Başlangıçta Hawala ağları Asya'da yüzyıllar önce İpek Yolu boyunca seyahat eden tüccarlar için güvenli para transferleri sağlamıştır. Fakat 11 Eylül 2001'de ABD Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan terörist saldırılardan sonra Hawala uluslararası basında “terörizm için kurulmuş bir bankacılık sistemi”, bir “uluslararası yeraltı bankacılık sistemi” olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada Hawala’nın ortaya çıkışı ve istikrarını sağlayan yönetişim mekanizmaları açıklanmaktadır. Çalışmada bu sistemlerin meşru yönleri korunurken, yasadışı kullanımını sınırlandırmak için etkili düzenleyici politikaların nasıl geliştirilebileceğine odaklanılmaktadır.

The Role of Informal Founds Transfer Systems in Money Laundering and Financing Terrorism: The Hawala System

Informal Value Transfer Systems (IVTS) are financial services for moving funds or values from one region to another through a personal network associated with a specific geographic area. IVTS is a widespread system worldwide and is used for a variety of legitimate and illegitimate purposes. One of the most common types of IVTS is the Hawala system, which is a globally valid payment method associated with money laundering and financing of terrorism. Initially, Hawala networks provided secure money transfers for merchants traveling along the Silk Road in Asia centuries ago. However, after the terrorist attacks on the US World Trade Center on September 11, 2001, Hawala was defined as "a banking system established for terrorism", an "international underground banking system" in the international press. In this study, the emergence of Hawala and governance mechanisms that ensure its stability are explained. The study focuses on how effective regulatory policies can be developed to limit the illegal use while protecting the legitimate aspects of these systems.

___

  • Akcora, C. G., Purusotham, S., Gel, Y. R., Mitchell Krawiec-Thayer, M. K. & Kantarcioglu, M. (2020). How to not get caught when you launder money on Blockchain? https://arxiv.org/abs/2010.15082, Erişim Tarihi: 04.01.2021.
  • Andrey, D., Igor, D. & Tatiana, I. (2020). Criminological features of financial operations by the Havala system. https://cyberleninka.ru/article/n/criminological-features-of-financial-operations-by-the-havala-system, Erişim Tarihi: 04.01.2021.
  • Ballard R. (2006). Hawala: criminal haven or vital financial network. International Institute of Asian Studies. University of Leiden.http://crossasia-repository.ub.uni-heidelberg.de/263/1/iiashawala.pdf, Erişim Tarihi: 24.05.2020.
  • Ballard, R. (2005). Coalitions of reciprocity and the maintenance of financial ıntegrity within ınformal value transmission systems: the operational dynamics of contemporary Hawala networks. Journal of Banking Regulation, 6. 319-352.