TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ HİZMET SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ OLARAK TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİNE ETKİSİ

Türkiye Cumhuriyeti döneminde çağdaş muhasebe düzeni için çalışmalar Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana devam etmektedir. Dünya ekonomisinin günümüzde ulaştığı noktada artık ülkelerin bağımsız ekonomik faaliyette bulunmaları ve bu nedenle bağımsız bilgi sistemleri kurmaları olanaksız hale gelmiştir. Türkiye 1992 yılından itibaren gelişmiş bir finansal bilgi sistemi kurma çabası içindedir. 1994 yılında yürürlüğe giren Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve 2002 yılında faaliyete geçen Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu ile 1989 yılında yürürlüğe giren SMMM ve YMM meslek yasası bunun en güzel sonuçlarıdır. Tüm bu çalışmalar ülke ekonomisinde, ticaret ve sanayi sektörleri gibi, etkin faaliyet konularına uyumlu olmuş, bu arada etkin bir sektör olmasına karşın hizmet sektörü ihmal edilmiştir. Bu çalışmanın amacı hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların dönem sonu finansal raporlarının gerçeklere ve artık tüm dünya ekonomilerinin uymaya çalıştıkları Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak düzenlenmesi için bu sektörlerde çalışan firmalara yol göstermektir.

___

  • [1] Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). (2007). İşgücü İstatistikleri, (www.tmk.gov.tr). [10.04.2008].
  • [2] Tarcan E. (2001). Hizmet Yönetiminde Kalite ve Müşteri Tatmini Ölçümü. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları.
  • [3] Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu. (2006). Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (1FRS/IAS) ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları. TMS 2 Stoklar. Ankara: Grup Matbaası, TMSK Yayınları-1,281-282.
  • [4] Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu. (2006). Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS/IAS) ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları. TMS 18 Hasılat. Ankara: Grup Matbaası, TMSK Yayınları-1,479-481.
  • [5] Akdoğan, N. & Sevilengül, O. (2007). Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyum İçin Tekdüzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler. The Necessary Amendments Which Should Be Considered In Turkish Uniform Chart of Accounts for Adoption to Turkish Accounting Standards, İstanbul: Mali Çözüm, Kasım-Aralık.
  • [6] Sağlam, N.; Şengel, S. & Öztürk, B. (2008). Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması (Yorum - Açıklama - Örnekler) UFRS - UMS Uyumlu. Ankara: Maliye ve Hukuk Yayınları. 465