Tarihî Perspektif İçinde Arab-Türk İlişkileri (1260-1914)

Abluka, Suriye ve Mısır'ı hayatî ithal mallan kereste, demir ve kölelerden mahrum etmeye yönelikti. O zamanlar demir ve kereste esas olarak Türkiye'den ithal ediliyordu. Türkiye'nin güneyindeki ormanlık Toros dağları ve Tahtacı diye de bilinen dağlı Türkmenler bu malları düşük fiyatlarla sağlıyorlardı. Antalya, Alanya ve Finike limanlarından yapılan ucuz deniz taşımacılığı, Arap ülkelerinde makul fiyatların oluşmasını sağladı. Bu büyük ölçekli bir ticaretti ve bunun Hristiyan ablukasıyla sona erdirilmesi Türkiye ve Suriye-Mısır ekonomilerini büyük ölçüde etkiledi. Ege denizinde Türkmen donanmalarının doğuşu ve Memlûk'ların yeni kurulan bu Türkmen beyliklerine yönelik artan ilgisinin aynı zamana denk düşmesi bir tesadüf değildi. el-Kalkaşandî'deki mektupların kopyaları, o dönemde Türkler ve Araplar arasındaki yeniden yakınlaşmanın bir ispatı olarak alınabilir. Gerçekten de, Batı'dan Hristiyan Haçlılar ve Doğu'dan Moğolların baskıları Türkler ve Araplara, ortak düşmanlarına karşı işbirliği yapma gereğini hissettirmişti. Bu dönemde İslâm dünyasının büyük kahramanı Baybars al- Bundukdari idi. Baybars, 1277'de Türkmenlerin işbirliğiyle Türk Anadolu'daki Moğollara karşı saldırıya geçmiş ve Türkiye'de bir İslâmî gazanın şampiyonu haline gelmişti.
Anahtar Kelimeler:

Tarihî, Perspektif, Arab-Türk

Tarihî Perspektif İçinde Arab-Türk İlişkileri (1260-1914)

___

  • (1) H. İnalcık, «Bursa and the Commerce of the Levant», Journal of the Economic and Social History of the Orient, HI/2, (Leiden 1960, 147).
  • (2) Bkz. H. İnalcık, «The Question of the Emergence of the Ottoman State», International Journal of Turkish Studies, II (Madison 1980), 73.
  • (3) «Bayezid I», Encyclopaedia of Islam, Second Edition, vol. 1.
  • (4) Bkz. «Bursa and the Commerce of the Levant», s. 143-147.
  • (5) Bkz. «The Question», s. 71-75.
  • (6) «The Ottomans and the Caliphate», The Cambridge History of Islam, vol, 1, ed. P.M. Holt-A.K. Lambton-B. Lewis, CUP, 1970, s. 320-323.
  • (7) Not l'deki makaleye bakınız. Ayrıca bkz. A. Raymond, Artisans et Commerçants au Caire, 2 cilt, Damas : Institut Français de Damas 1974.
  • (8) B. Lewis, Notes and Documents from the Turkish Archives, Jerusalem: The Israel Oriental Society, 1952; A. Cohen - B. Lewis, Population and Revenue in the Towns of Palestine in the Sixteenth Century, Princeton University Press, 1978.
  • (9) Stanford Shaw, The Financial and Administrative Organization and Development of Ottoman Egypt, 1516-1789, Princeton 1958.