Sınıf Öğretmen Adaylarının Bazı Kimya Kavramlarını Anlama Düzeylerinin Klinik Mülakatlarla Tespiti

Bazı önemli fen kavramlarının ¡emelleri ilköğretimde atıldığı için, bu seviyede öğrenciye verilebilecek h er türlü yanlış ve hatalı bilgiler öğrencide bu kavramlarla ilgili yanılgılar oluşmasına neden olmaktadır. Bu süreçte sınıf öğretmenlerinin önemli bir rolü olduğundan, onların temel kavramlarla ilgili anlamalarını araştıran çalışmalara hem hizmet öncesinde hem de hizmet içinde ağırlık verilmelidir. Bu çalışma, ilköğretim düzeyinde maddenin tanecikli yapısı, çözünme, fiziksel ve kimyasal değişme, kaynama, buharlaşma ve yoğunlaşma kavramları hakkında sınıf öğretmen adaylarının anlama düzeylerini ve karşılaşılan yanılgıları belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma 2002-2003 bahar yarıyılında yapılmış olup, çalışmaya KTU Fatih Eğitim Fakültesi ilköğretim sınıf öğretmenliği bölümünde dördüncü sınıfta öğrenim gören öğretmen adayları arasından rastgele seçilen 20 öğretmen adayı katılmıştır. Öğretmen adayları ile anlama düzeylerini ve yanılgılarını belirlemek amacıyla klinik m ula kati ar yürütül m üştür. Araştırma sonucunda sınıf öğretmen adaylarının bu kavramlarla ilgili yeterli anlamalara sahip olmadıkları ve yanılgılar taşıdıkları tespit edilmiştir. Öğretmen eğitimi programlarının geliştirilmesinde, bütünleştirici öğrenme kuramına dayalı bir anlayışın benimsenmesi aday öğretmenlerin ileride öğretecekleri temel fen kavramlarım anlamlı bir şekilde öğrenmeleri açısından son derece önemlidir.

AN INVESTIGATION OF PROSPECTIVE PRIMARY TEACHER'S UNDERSTANDINGS OF SOME CHEMICAL COMCEPTS BY USING CLINICAL INTERVIEWS

As some o f major concepts in science are taught at primary school, any incorrect or erroneous knowledge students may receive at this stage could cause misconceptions. Because primary science teachers have an important role in this process, the number o f research on pre-sendee and in-service teachers ' understandings o f basic science concepts should be increased. This study is planned to determine prospective science teachers' levels o f understanding and misconceptions about the particulate nature o f matter, dissolving, physical and chemical change, boiling, evaporation, and condensation concepts. The study was implemented done in 2003 spring term. 20 student teachers were randomly selected from student teachers at the fin a l year enrolled in the primary> teacher-training program at Fatih Faculty) o f Education o f KTU. Individual clinical interviews were conducted with the selected student teachers to determine their levels o f understanding and misconception. The results showed that the prospective science teachers have not got sufficient understanding and have held various misconceptions related to the concepts. In the development o f the teacher-training programs, using a constructivist idea is extremely important fo r prospective teachers to meaningfully learn basic science concepts which they are going to teach in the future. 

___

  • Anderson, B. (1986). Pupils’ Explanations of Some Aspects of Chemical Reactions, Science Education. 70, 5, 549 - 563.
  • Baki, A., Karataş, İ., Güven, B. (16-18
  • Eylül 2002). Klinik Mülakat Yöntemi İle Problem Çözme Becerilerin
  • Değerlendirilmesi, V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi’nde Sunulan Sözlü Bildiri, ODTÜ Eğitim Fakültesi, Ankara.
  • Bar, V., Travis, A.S. (1991). Children’s Views Concerning Phase Changes, Journal
  • of_________________Research in Science
  • Teaching. 28, 363-382.
  • Ben-Zvi, R., Eylon, B.S., Silberstein, J. (1986). I s a n A tom o f C opper M alleable?, Journal of Chemical Education. 63, 1, 64- 66.
  • Bradley, J. D., Mosimege, M.D. (1998). Misconceptions in Acids and Bases: A Comparative Study of Student Teachers with Different Chemistry Backgrounds. South African Journal of Chemistry. 51, 3, 137- 150.
  • Coştu, B., Ortaöğretimin Farklı öğrenim Seviyelerindeki Öğrencilerin Buharlaşma, Yoğunlaşma ve Kaynama Kavramlarını Anlama Düzeylerine İlişkin Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, K.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 2001.
  • Çepni, S. (2001). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş, Editör: Yeşilyurt, M., Trabzon: Erol Ofset.
  • Demircioğlu, G., Özmen, H., Ayaş, A. (7-8 Eylül 2001). Kimya Öğretmen Adaylarının Asitler ve Bazlarla İlgili Yanlış Anlamalarının Belirlenmesi, Yeni Binyılın Başında Türkiye’de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı (ss. 451- 457), Maltepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Demircioğlu, H., Ayaş, A., Demircioğlu, G. (16-18 Eylül 2002). Sınıf Öğretmen Adaylarının Kimya Kavramlannı Anlama Düzeyleri ve Karşılaşılan Yanılgılar, Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi’nde Sunulan Sözlü Bildiri. ODTÜ Eğitim Fakültesi, Ankara.
  • Demircioğlu, H., (2002), Sınıf Öğretmen Adaylarının Bazı Kimya Kavramlarını Anlama Düzeyleri ve Karşılaşılan Yanılgılar, KTU Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Trabzon.
  • Demircioğlu, G., (2003), Lise II Asitler ve Bazlar Ünitesi İle İlgili Rehber Materyal geliştirilmesi ve Uygulanması, KTU Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Trabzon.
  • De Vos, W., Verdonk, A.H. (1996). The Particulate Nature of Matter in Science Education and in Science, Journal of Research in Science Teaching. 33, 6, 657- 664.
  • Fitch, T., Fisher, R. (1979). Survey of Science Education İn A Sample of Illinois Schools: Grades K-6. Science Education. 63,407-416.
  • Gabel, D.L., Samuel, K.V., Hunn, D. (1987). Understanding the Particulate Nature of Matter, Journal of Chemical Education. 64. 8, 695-697.
  • Ginns, I.S., Watters, J.J. (1995). An Analysis of Scientific Understandings of Preservice Elementary Teacher Education Students. Journal of Research in Science Teaching. 32, 2, 205-222.