Dil Öğretmenleri İçin Avrupa Profil Tablosu

Eğitim hizmetlerinin kalitesini arttırmak için günümüzde eğiticilerin eğitimi giderek önem kazanmaktadır. Bu neden ile öğretmenlerin sahip oldukları vasıfların geliştirmesi ve böylece öğretim sürecinin daha etkin hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun sağlamanın yollarından birisi öğretmenlerin kendi deneyimleri üzerinde düşünmelerini sağlayarak farkındalıklarını artırmak ve kendi yetkinliklerini değerlendirerek kişisel gelişimleri için yeni hedefler belirlemeleridir. Bu tür özdeğerlendirmenin kolay ve sistematik bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla geliştirilen Dil Öğretmenleri için Avrupa Profil Tablosu, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen bir projenin ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Avrupa Profil Tablosu dil öğretmenlerinin temel yeterliliklerini Eğitim ve Vasıflar; Ana Öğretim Yeterliklerini; Destekleyici Yeterlilikler; Profesyonellik ana başlıkları altında değerlendirme aracıdır. Kriterler, yapabilirlik tanımları şeklinde ifade edilmiştir. Böylece özneliğin ve taraflılığın azaltılması sağlanmıştır. Hedef öğretmenlerin güçlü ve zayıf yanlarını görebilmelerini sağlayarak kişisel gelişimlerini katkıda bulunmaktır. Bu değerlendirme öğretmenin kendisi, eğitmenler ve akademik yöneticiler tarafından yapılabilmektedir. Amaç, hizmet öncesi ve hizmet içi süresince öğretmenlerin profesyonel gelişimlerini desteklemektir. Elde edilen veriler doğrultusunda hem bireysel hem de aynı kurumda çalışan dil öğretmenlerinin grup profili oluşturulur. Deneyimlerini, fikirlerini ve uygulamalarını paylaşacakları platformlar aracılığı ile gelişmelerini destekleyecek ortamlar oluşturulur. Bu çalışmanın amacı özellikle dil öğretmenleri için geliştirilmiş ve standartlaşmayı sağlayan Avrupa Profil Tablosunu uygulamalı bir şekilde tanıtmak; aynı zamanda kullanılan ölçek kriterlerini örnekler ile açıklamak; ve böylece öğretmen özerkliğine destekleyeceğine inanılan yeni bir aracın kullanmasını yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

European Profiling Grid

___

  • Ende, K./ Mohr, I. (2019). Lehrerprofile, Lehreraus-, Fort- und Weiterbildung. In Vosicki, B.F./ gick, C./ Studer, T. IDT 2017 Bd 3 Sprachenpolitik: Expertenberichte und Freiburger Resolution (S. 166-183). Berlin: Erich Schmidt Verlag.
  • Früh, W. (1998). Inhaltsanalyse. Theorie und Praxis. 4., überarbeitete Auflage. Konstanz: UVK.
  • König, F.G. (2014). Der Fremdsprachenlehrer im Fokus. Zur Einführung in den Themenschwerpunkt. In: Fremdsprachen Lehren und Lernen, 43/1, 3-6.
  • North, B./ Mateva, G:/ Rossner, R. (2013). EPR. Das Europäische Profilraster für Sprachlehrende. https//www.goethe.de/resources/files/pdf22/EPR_Vereffentlichung_Deutsch-pdf. Zugriff: 02.06.2020
  • Roche, J. (2005). Fremdsprachenerwerb – Fremdsprachendidaktik. Tübingen und Basel: A. Francke Verlag.
  • Schiffler, L. (2012). Effektiver Fremdsprachenunterricht. Bewegung – Visualisierung – Entspannung. Tübingen: narr Verlag.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-302X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi