Örgütsel performans ve işveren markası arasındaki ilişkiyi beyin görüntüleme yöntemiyle ölçümlemeye dair keşfedici bir çalışma

Disiplinler arası yaklaşımlar yönetim bilimlerinde sıklıkla gündeme gelmeye başlamıştır. Profesyonel eksende örgütlerin daha verimli hale gelmesi, çalışanların performanslarının artması için disiplinler arası yöntemleri kullanarak onları daha iyi anlamanın önemi anlaşılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada nörobilim, yönetim bilimleri ve içsel pazarlama gibi farklı disiplinlerden faydalanılarak çalışanların algısını ölçmek mümkün olmuştur. İçsel pazarlama, buna bağlı olarak İşveren markası ve kurumsal marka kişiliği kavramlarının birlikte kullanıldığı çalışmalara literatürde rastlamak mümkündür. Çalışanların işveren marka algısını, marka kişiliği değişkenleri nezdinde beyin görüntüleme yöntemleriyle ölçümlendiği bir çalışma ise literatürde bulunmamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, beyin görüntüleme yöntemlerinden faydalanarak çalışanların işveren markasına dair algılarını bilişsel olarak ifade edemediği durumlarda dahi ölçümleyebilmektir. Böylelikle işveren markası algısının duygusal boyutlarına da ulaşarak örgütsel performansı artırmak amaçlanmıştır.Beyin görüntüleme yöntemleriyle çalışanların duygusal reaksiyonlarının anlaşılmasının, işveren markası kavramına yeni bir boyut katacağı düşünülmektedir. Bunun en temel sebebi insanların duygusal reaksiyonlarını artiküle etmede zorluk yaşamalarıdır. İfade edilemeyen duygulara beyin görüntüleme yöntemlerinden fNIRS (functional near infrared spectoscopy) ile ulaşılmıştır. fNIRS ölçümlerinde kullanılacak marka kişiliği değişkenleri ön araştırmayla belirlenmiştir. Sonrasında, işveren markasının logosuyla, her bir marka kişiliği değişkeninin ne kadar özdeşleştiği beyin görüntülemesi yöntemiyle nöral aktiviteyi dikkate alarak tespit edilmiştir. Böylelikle beyan olmaksızın işveren markası algısı, marka kişiliği değişkenleri nezdinde araştırılmıştır.

An exploratory study on measuring the relationship between organizational performance and employer branding through a brain imaging method

Interdisciplinary approaches’ve started to come up frequently in management sciences. On the professional axis, the importance of understanding them better by using interdisciplinary methods in order to make organizations more efficient and increase the performance of employees has started to be understood. It is possible to find studies in which the concepts of employer brand and corporate brand personality are used together in the literature. But there is no study in the literature in which employees' employer brand perception is measured by brain imaging methods in terms of brand personality variables. It’s thought that understanding the emotional reactions of employees with brain imaging methods will add a new dimension to the concept of employer branding. The main reason for this is that people have difficulties articulating their emotional reactions. Unexpressed emotions were identified with fNIRS (functional near infrared spectroscopy), one of the neuroimaging methods. In the fNIRS measurements, it was determined what brand personality adjectives will be used as variables by the preliminary literature review. Afterwards, it was determined how much each variable associated with the employer’s logo. Thus, employer brand perception was investigated in terms of brand personality adjectives in order to increase organizational performance without any cognitive articulations.

___

  • Aaker, J.L. (1997): “Dimensions of Brand Personality.” Journal of Marketing Research, (34/3): 347-356.
  • Akgün, A. E., Keskin H., ve Byrne J. C. (2009): “Organizational emotional capability, product and process innovation, and firm performance: An empirical analysis”. Journal of Engineering and Technology Management, (26): 103–130.
  • Akgün A., Keskin H. ve Bryne J.C. (2012): “Organizational Emotional Memory”. Management Decision, (50/1): 95–114.
  • Alvesson, M., (2012). Understanding organizational culture - 2nd Edition, SAGE, London.
  • Ambler, T. ve Barrow, S. (1996): “The employer brand”. The Journal of Brand Management, (4/3): 185-206.
  • Antonakis, J., Ashkanasy, N. M. ve Dasborough, M. T. (2009): “Does leadership need emotional intelligence?”. The Leadership Quarterly, (20): 247–261.
  • Backhaus, K. ve Tikoo, S. (2004): “Conceptualizing And Researching Employer Branding”. Career Development International, (9/5): 501-517.
  • Cakar, A. (2018): “The Relationships Between Organizational Emotional Memory, Organizational Commitment and Organizational Performance”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (22/2): 269-281.
  • Ferrari, M. Ve Quaresima, V. (2012): “A brief review on the history of human functional near-infrared spectroscopy (fNIRS) development and fields of application”. Neurolmage, (63/2): 921-935.
  • Güler, M. ve Basım, N. (2018): “İşveren Markası, Örgütsel Çekicilik ve Organizasyona Katılma Niyeti İlişkisi: Görgül Bir Araştırma”. Social Sciences Studies Journal, (4/21): 3659-3673.
  • Holan, P. M. de. (2011): “Organizational Forgetting, Unlearning, and Memory Systems”. Journal of Management Inquiry, (20/3): 302–304.
  • Kesoğlu, N. ve Bayraktar, O. (2017): “Örgütsel Bağlılık ve İşveren Markası Arasındaki İlişki ve Bir Araştırma”, T.C. İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Üniversitesi Working Paper Series, WPS NO/ 120/ 2017-06.
  • Shahriari, M., Feiz, D., Zarei, A. ve Kashi, E. (2019): “The Meta-Analysis of Neuro-Marketing Studies: Past, Present and Future”. Neuroethics, (3): 1-13.
  • Sokro, E. (2012): “Impact of Employer Branding on Employee Attraction and Retention”. European Journal of Business and Management, (4/18): 164-173.
  • Zaltman, G. (2000): “Consumer Researchers: Take A Hike?”. Journal of Consumer Research, (26/3): 423- 428.
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2564-6931
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ