Jeotermal enerji potansiyelinin swot analizi ile değerlendirilmesi: Aydın ili örneği

Enerji, dünyada sadece ekonomik kalkınmanın değil, sosyal ve kültürel gelişmenin, buna bağlı olarak da büyüme ve kalkınmanın en temel girdileri arasındadır. Türkiye de baş döndürücü bir hızla artan teknolojiye ayak uydurma çabaları ve hızlı nüfus artışının körüklediği enerji talebiyle, enerjiye yatırımınıöncelikli yatırım kalemleri arasına alan ülkeler arasındadır. Petrol, doğalgaz başta olmak üzere birincil enerji kaynakları açısından dışa bağımlı olan ve bu kaynaklarda yaşanan fiyat dalgalanmalarının olumsuz etkilerine maruz kalan Türkiye, topraklarındaki zengin enerji kaynaklarını ortaya çıkarma mecburiyetiyle karşı karşıyadır. “Milli Enerji ve Maden Politikası”nı benimseyen Türkiye, yatırımlarına hız vermekte ve özellikle yenilenebilir enerji alanında çalışmalarını kesintisiz sürdürmektedir.Çalışmada, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklardanjeotermalin, Aydın ili örneklemesi ile SWOT analizi yapılmış, jeotermalin enerji sektörü açısından güçlü ve zayıf yönleri ortaya konulmuş, olası fırsatlar vetehditler analiz edilerek kazanım ve olası kayıplar tartışmaya açılmıştır. Analiz için geniş bir literatür çalışması yapılmış, konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları, üreticiler, kamu ve özel sektör temsilcilerinin görüşleri irdelenmiş ve TÜİK, T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, MTA, TMMBO, IRENA, JESDER verilerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın amacı, jeotermalin genelde Türkiye, özelde Aydın ili için önemini ortaya koymak, Aydın ili için taşıdığı risk ve kazanımlara işaret etmek ve konuya tüm paydaşların dikkatini çekerek gerekliçalışmaların yapılmasına katkı sağlamaktır.

The evaluation of geothermal energy potential by swot analysis: the case of Aydin

Energy is among the basic inputs of not only economic development, but also social and cultural development, and therefore growth and development in the world. Turkey is a rapidly growing technology dizzying effort to keep pace with rapid population growth and the demand fueled by the energy, investment in energy is among the priority investment areas pens between countries. Oil, natural gas, especially in terms of primary energy sources that are connected to the outside and exposed to the negative effects of price volatility experienced in these resources, Turkey is faced with having to reveal rich energy resources in the territory. "National Energy and Mines Policy" adopted by Turkey, and in particular continues to accelerate its investments in continuous operation in the field of renewable energy. In the study, Turkey's geothermal from renewable sources, Aydın made SWOT analysis and sampling, has revealed the strengths and weaknesses in terms of the energy sector of geothermal, gained by analyzing potential opportunities and threats and was opened to discuss potential losses. A large literature study was conducted for the analysis, and the opinions of non-governmental organizations, producers, public and private sector representatives were also examined and TURKSTAT, T.C. Data from the Ministry of Energy and Natural Resources, MTA, TMMBO, IRENA, JESDER were used. The purpose of the study, geothermal generally Turkey, in particular, demonstrates the importance of Aydin province, the risks inherent to Aydin province and pointing to achievements and draw the attention of the issues to all stakeholders to contribute to the necessary work.

___

  • Referans1 Ayla, D. & Karış, Ç. (2019). Türkiye’de Enerji İthalatı ve Cari Açık Üzerine Bir Değerlendirme, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl:12, Sayı: 32. 380-409
  • Referans2 Çukurçayır, M. A. & Sağır, H. (2008) Enerji Sorunu, Çevre Ve Alternatif Enerji Kaynakları, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Yıl 2008 Sayı 20. 257-278.
  • Referans3 Doğan, M. (2011) Enerji Kullanımının Coğrafi Çevre Üzerindeki Etkileri, Marmara Coğrafya Dergisi Sayı: 23. 36-52.
  • Referans4 Karagöl, E. T. & Kavaz, İ. (2017) Dünyada ve Türkiye’de Yenilenebilir Enerji, SETA Analiz, Sayı 197. 7-28.
  • Referans5 Külekçi, Ö. C. (2009) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Arasında Jeotermal Enerjinin Yeri ve Türkiye Açısından Önemi, Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, Cilt: 1, Sayı:2. 83-91.
  • Referans6 Akar, G. S. (2019). Jeotermal Enerji Tedarik Zinciri: Aydın İlinde Bir Örnek, 8. Ulusal Lojistik Ve Tedarik Zinciri Kongresi Bildiri Kitabı.1-9.