MESNEVÎ’NİN POETİK BEYİTLERİ ÜZERİNE-I

Mevlânâ’nın Mesnevî eseri üzerine şimdiye kadar çok sayıda çalışma yapıldığı açıktır. Bu konuda yapılan çalışmalar daha çok Mevlânâ’nın anlattığı hikâyeler üzerinden onun varlığa, hayata, insana, aşka, tasavvufa, ölüme ve benzeri birçok felsefî ve tasavvufî kavram üzerinde yoğunlaşmıştır. Anlatıcı olarak Mevlânâ’nın Mesnevî’de poetik bir bakışının olup olmadığı konusu üzerindeyse çok az durulmuştur. Bu çalışma ile Mesnevî’de şairin kendi eserini tanımlaması, onu tenkit edenlere karşı savunması, anlatıcının okuyucu ve dinleyicileri karşısında takındığı tavır gibi konular üzerinde durulmuştur. Mesnevî’de çok sayıda poetik unsurun bulunduğu, klasik dönemde de şair ve yazarların bugünün anlayışıyla “eser savunması” yapmak durumunda kaldıkları gerçeği eserinde tespit edilen beyitlerle ortaya konmuştur.  

On the Masnawi's Poetic Couplets-I

It is obvious that Mevlana's work on Masnawi works has been done as many as before. Much more work has been done on Mevlana's narratives on his philosophical and mystical concepts of his being, his life, humanity, love, mysticism, death and so on. As a narrator, the issue of whether Mevlana has a poetic view in Masnawi is very little studied. In this work, the subject of the poet's work in Masnawi, such as his definition of his work, his defense against the critics, the attitude of the narrator in the face of the readers and listeners. The fact that many poetic elements are found in Masnawi and that poets and writers have to make "work defenses" with their present understanding in the classical period are revealed with the couplets determined in their work.

___

  • Balcı, Musa, “Bir İslâm Medeniyeti Şairi Olarak Sa‘dî-yi Şîrâzî’nin Poetikası”, EKEV Akademi Dergisi, Sayı: 66, 2016, s. 433-461.Devletşah, Şair Tezkireleri, Çev. Necati Lugal, Pinhan Yayınları İstanbul 2011. Gölpınarlı, Abdulbâki, Mesnevî ve Şerhi, I-VI, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 2000.Karaismailoğlu, Adnan, “Mevlâna’nın Hayatı ve Çevresi”, Mesnevî, Akçağ Yayınları, Ankara 2007.Karakoç, Sezai, Mevlânâ, Diriliş Yayınları, İstanbul 2000. Kemal, Yahya, Edebiyata Dair, İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları, İstanbul 1997.Kılıç, Mahmut Erol, Sufi ve Şiir, İnsan Yayınları, İstanbul 2004.Kutluer, İlhan, “Câlînûs”, DİA, c. 7, İstanbul 1993.Lewis, Franklin, Mevlânâ Geçmiş ve Şimdi, Doğu ve Batı, Çev.: Gül Çağalı Güven, Hamide Koyukan, Kabalcı Yayınları, İstanbul 2010.Mevlânâ, Celâleddîn Muhammed-i Belhî, Mesnevî-yi Ma‘nevî, Haz.: Mehdî Âzeryezdî (Hürremşâhî), Tahran 1386 hş.Schimmel, Annemarie, Ben Rüzgârım Sen Ateş, Çev.: Senail Özkan, Ötüken Yayınları, İstanbul 1999.Topçu, Nurettin, İslâm ve İnsan, Mevlâna ve Tasavvuf, Dergâh Yayınları, İstanbul 2008.Tosun, Necip, Doğu’nun Hikâye Kuramı, Büyüyenay Yayınları, İstanbul 2014.Zerrinkûb, Abdulhuseyn, Bâ Kârvân-i Hulle, Tahran 1374 hş.