TÜRK EXİMBANK KREDİ TAHSİS UYGULAMASI

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.(Türk Eximbank)’ nın finans sektörü içerisindeki kredi payı, sağlamış olduğu finansal kaynaklar ve alacak sigortası ile ülke ekonomisi için önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye’ de ihracatın artırılması hedefiyle kurulmuş olan Türk Eximbank ihracat yapanlara minimum maliyetli finansman kaynağı sunmaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar kredi tahsis değerlendirme aşamasında işletmelerin kredibilitelerini ölçmek amacıyla uyguladıkları mali analiz yöntemleri ile kredi geri dönüşlerindeki riski en aza indirmeyi hedeflemektedirler. Kredi değerlendirme aşamasında sağlıklı finansal tabloların mali analiz yöntemleriyle değerlendirilmesi süreci Türk Eximbank tarafından da uygulanmaktadır. Türk Eximbank uygulaması uygulama detaylarında ve kullanılacak formlarda farklılıklar göstermektedir. Çalışmanın amacı; Türk Eximbank’ın işletmelere yapacağı ihracat kredi tahsislerinin değerlendirilmesini mali analiz yöntemlerini de dikkat alarak gerçekleştirmektir. Çalışmanın yöntemi; literatür taraması ve sektörde uygulamadır. Türk Eximbank’ın yapacağı kredi tahsislerinin değerlendirilmesine örnek olacak şekilde seramik sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin mali verileri de baz alınarak örnek bir süreç gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda; İşletmelerin kredi talep başvurularında kredi tahsis aşmalarından ve tanzim edilecek belgeler hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığı, Türk Eximbank’ın kredi değerlendirme aşamasında uyguladığı mali analiz yöntemlerinde işletmelerce sunulan mali tabloların baz alındığı bunun yeterli güven sağlamadığı mali tabloların doğruluğunun diğer resmi platformlardan da kontrol edilmesinin önemli olduğu, yapılan mali analizin analizi yapanın bilgi ve becerisine bırakıldığı bunun da kredi geri ödemelerinde risk yaratabileceği anlaşılmıştır.

___

  • Referans1 Antepli, A., ve Alpay, V. (2019). Türkiye Varlık Fonunun İslami Finansal Enstrümanların Gelişmesine Muhtemel Katkıları. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 163-179.
  • Referans2 Atik, M., (2013). Bankacılık Sektöründe Faiz Dışı Gelirlerin Banka Geliri ve Riski Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi: ABD ve Türkiye'deki Lider Bankalar Üzerine Bir Uygulama, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Ankara.
  • Referans3 Berk, N., (2015). Finansal Yönetim, 11.Baskı, Türkmen Kitapevi.
  • Referans4 Besley, S. and Brigham, E.F.,( 2005). Essentials of Managerial Finance. 13. Baskı. USA: South-Western.
  • Referans5 Gülhan, Ü., (2009). Bankacılık Sektöründe Kârlılığı Etkileyen Faktörler: Türk Bankacılık Sektörüne Yönelik Bir Uygulama. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Erzurum.
  • Referans6 Kale, S., (2017). Türk Bankacılık Sektörünün Aracılık Fonksiyonu. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(3), 209-220.
  • Referans7 Türk Eximbank (2020). Eximbank Faaliyet Raporu, 2019, https://www.eximbank.gov.tr/ content/files/dc833aa4-f8d3-4875-8a2f-3a81c1acdd26/eximbank- faaliyetraporu-2019 adresinden 08 Şubat 2021 tarihinde edinilmiştir.
  • Referans8 Türk Eximbank (2021). Ürün ve Hizmetlerimiz, https://www.eximbank.gov.tr/tr/urun-ve-hizmetlerimiz adresinden 08 Şubat 2021 tarihinde edinilmiştir.
  • Referans9 Usta, Ö., 2011. İşletme finansı ve finansal yönetim. 4. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Referans10 Uzunoğlu, Sadi.(2015). 10 Soruda Türkiye’de Bankacılık (1), Bloomberg HT., https://www.businessht.bloomberght.com/yazarlar/sadi-uzunoglu/1126419-10- soruda- turkiyede-bankacilik-1 adresinden 09 Şubat 2021 tarihinde edinilmiştir.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

NETZWERK A1 ALMANCA DERS KİTABININ DÖRT TEMEL DİL BECERİSİ, KELİME BİLGİSİ VE GRAMER ETKİNLİKLERİ BAĞLAMINDA İSTATİSTİKSEL AÇIDAN İNCELENMESİ

Bilal ÜSTÜN, Lokman TANRIKULU

DIŞ GÖÇÜN VE TEMEL MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLERİN İSTİHDAMA ETKİSİ NAFTA ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ (1997-2017)

Hakan KUM, Şeyma BOZKAYA

İŞYERİNDE İNTİKAMCI DAVRANIŞLAR VE MEDEA SENDROMU

Eray KARA, Selda KARADENİZ SELDA

MERKEZİ VOLKANİK KAPADOKYA’NIN ERKEN TARİHÖNCESİ TOPLULUKLARI ÜZERİNE YENİ BULGULAR, AVANOS ÖRNEKLERİ; TOPRAKTEPE VE TÜRKMENLİK TEPESİ

Fevzi Volkan GÜNGÖRDÜ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN EŞİTSİZLİKLERİ AZALTMADAKİ ROLÜ ve TÜRKİYE’DE GELİŞİMİ

Mahmut ÖZER, Cem GENÇOĞLU, Eren SUNA

ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMEN ADAYLARININ ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERİN SPORTİF ETKİNLİKLERİNE VE SPORA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Turan BAŞKONUŞ, Deniz AKDAL

KARLILIĞI ETKİLEYEN İÇSEL FAKTÖRLER: KÜRESEL HAVACILIK ENDÜSTRİSİNDEN KANITLAR

Caner YILDIRIM, Avni Ürem ÇÜRÜK, Bahadır ERGÜN

ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ OPTİMAL KAMU BÜYÜKLÜĞÜNÜ NASIL ETKİLEMEKTEDİR: PANEL DATA ANALİZİ İLE UYGULAMALI BİR ÇALIŞMA

Rıza BAYRAK

THE STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN MOTHERS’ EARLY MALADAPTIVE SCHEMAS AND THEIR CHILDREN’S BEHAVIORAL PROBLEMS

Gülhan KÖÇER, Sema ÖNGÖREN

TÜRK KAMU YÖNETİMİNDE YAPISAL REFORM ÇALIŞMALARINDA “MÜDAHALE ALANI” MESELESİ

Mehmet Burhanettin COŞKUN, Levent BÖRKLÜOĞLU