HALK BİLİMİ UNSURLARININ GELECEK KUŞAKLARA AKTARIMINDA ÇİZGİ FİLMLERİN ROLÜ: RAFADAN TAYFA ÖRNEĞİ

Tarihi süreç içerisinde geleneksel insanın yaşam biçimi değişmiş, teknolojik ilerlemelerle farklı bir tarza bürünmüştür. Halk bilimi ile birlikte toplumların gelenekleri, görenekleri, yaşam biçimleri, insana özgü bütün davranışları kayıt altına alınmış ve geleceğe aktarılması sağlanmıştır. Kayıt altına alınan bu değerlerin çocuklara hitap edebilecek düzeye getirilmesi ise çizgi filmler ile imkân bulmuştur. Toplumlar halk bilimi unsurlarını çocuklara aktarılması için yeni nesil araçlar olan televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknolojik öğeleri kullanmakta ve bu sayede çocuklara ulaşmaktadırlar. Halk bilimi unsurlarının gelecek kuşaklara aktarımında çizgi filmlerin rolünün incelendiği bu çalışmada temel amaç Rafadan Tayfa çizgi filminde geçen halk bilimi unsurlarını araştırmaktır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak tasarlanan bu çalışma, derinlemesine inceleme yapılabilmesi için durum çalışması olarak yapılandırılmıştır. Araştırmanın örneklemini, çocukların çok sevdiği çizgi filmlerden olan ve TRT Çocuk kanalında yayınlanan Rafadan Tayfa’nın bölümleri oluştururken, veriler doküman incelemesi ile elde edilmiş ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmada Rafadan Tayfa çizgi filmine ait toplam 42 bölüm incelenmiştir. Sonuç olarak halk bilimi unsurlarının çizgi filmlerle çocuklara aktarılabileceği ve özellikle gelenek ve göreneklerin öğretiminde çizgi filmlerin önemli bir rol oynayabileceği bu çalışma ile ortaya konmuştur.

___

  • Referas1: Alicenap, Ç. T. (2015). Kültürel Mirasın Çizgi Film Senaryolarının Kullanılması. Türklük Bilimi araştırmaları, (37), 11-26.Referans2: Baxter, P., & Jack, S. (2008). Qualitative Case Study Methodology: Study Design and Implementation for Novice Researchers . The Qualitative Report, 13(4), 544-559. Referans3: Ekici, M. (1999). Halk, Halkbilimi ve Halk Bilgisi Üzerine Bir Deneme. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 3(2), 183-191.
  • Baxter, P., & Jack, S. (2008). Qualitative case study methodology: Study design and implementation for novice researchers . The Qualitative Report, 13(4), 544-559.
  • Ekici, M. (1999). Halk, halkbilimi ve halk bilgisi üzerine bir deneme. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 3(2), 183-191.