Güney Karaman koyunlarının bazı üreme, besi ve süt verim özellikleri

Amaç: Bu çalışmada Güney Karaman koyununun üreme, kuzu gelişimi, besi ve süt verim özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem ve Bulgular: Çalışmanın hayvan materyalini Mersin ili Tarsus ilçesinde göçer sistem ile yetiştirilen Güney Karaman koyunu oluşturmuştur. Sürü yetiştirici şartlarında yönetilmiştir. Tarsus’ta kaldıkları dönemde koyunlara meraya ilave olarak saman ve kesif yem verilmiştir. Yaylada oldukları dönemde ise sadece merada otlatılarak beslenmişlerdir. Üreme ile ilgili özelliklerin belirlenmesi için kuzulama oranı, çiftleşen koyun başına kuzu verimi, doğuran koyun başına kuzu verimi, yaşama gücü, tekiz ve ikiz doğum oranları belirlenmiştir. Besi özellikleri, üç aylık yaştaki kuzulardan benzer ağırlıktaki 20 baş kuzuya 60 günlük besi uygulanarak belirlenmiştir. Süt kontrolleri 30 gün ara ile yapılmıştır. Laktasyon süt verimleri Hollanda metodukullanılarak hesaplanmıştır. Çalışma sonunda döl verimi, doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı, günlük canlı ağırlık artışı ve laktasyon süt verimi sırası ile 1.24, 3.4±0.07 kg, 16.7±0.18 kg, 232.8±10.24 g ve 37.7 L olarak belirlenmiştir. Genel Yorum: Güney Karaman koyunları yarı entansif yetiştirme şartlarında diğer yağlı kuyruklu yerli ırklar gibi düşük süt verimine, besi ve üreme özelliklerine sahiptirler. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çalışma sonunda Güney Karaman koyununun sürdürülebilir koyun yetiştiriciliği için önemli bir ırk olduğu söylenebilir. Bu ırkın, üreme, besi ve süt verim özellikleri koyun yetiştiricileri özellikle göçer yetiştiriciler için önemlidir.

Some reproductive, fattening and milk yield traits of South Karaman sheep

Aims: In this study, reproductive, lamb growing, fattening and milk yieldcharacteristics of South Karaman ewes and lambs were investigated.Methods and Results: The animal material of the study consisted of SouthKaraman sheep raised in the nomadic system in Tarsus district of Mersinprovince. The flock was managed under breeders’ condition. In addition tothe pasture, straw and concentrate feed were given to the animals duringtheir stay in Tarsus. The feeding of animals was provided only by grazing inthe pasture during the highland period. Lambing rate, number of lambsper ewe at mating period, number of lambs per ewe giving birth, survivalrate and single and twin birth rates were calculated to determinate thereproductive characteristics. Fattening characteristics were determined byapplying 60 days of fattening in 20 head male animals randomly selectedfrom lambs of similar weight and three months old. Milk yield controlswere made at 30 days interval. The Holland method was used for eachlactation milk yield calculation. At the end of the study number of lambsper ewe at mating period, birth weight, weaning weight, daily weight gainand lactation milk yield were detected as 1.24, 3.4±0.07 kg, 16.7±0.18 kg,232.8±10.24 g and 37.7 L, respectively.Conclusions: South Karaman sheep has low milk yield, fattening andreproductive characteristics similar to other fat-tailed native breeds undersemi-intensive breeding conditions.Significance and Impact of the Study: At the end of the study, it can bestated that South Karaman sheep is an important breed to sustainablesheep production systems. The reproductive, fattening and milk yieldcharacteristics of this breed are sufficient for sheep farmers, especiallynomadic breeders.

___

Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online)-Cover
  • ISSN: 1300-9362
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı ağırlık grubundaki kınalı keklik (Alectoris chukar) yumurtalarında kuluçka öncesi ve sonrası değerler

Cafer Tayyar ATEŞ, Tülay ÇİMRİN, SEMA ALAŞAHAN

Pamuk bitkisinde yapraktan kükürt uygulamalarının uzun süreli su stresi koşullarında stoma iletkenliğine etkisi

Derya KAZGÖZ CANDEMİR, Berkant ÖDEMİŞ

Sığır gübresinin pamuk solgunluk hastalığı (Verticillium dahliae Kleb.) ile verim ve verim parametrelerine etkisi

Pınar SAĞIR, Aysel BARS ORAK, Emine KARADEMİR, Behzat BARAN

Pelleting pruning residues of mandarin for bio-energy

Metin DAĞTEKİN, Gürkan A. K. GÜRDİL

Tarım topraklarındaki ağır metallerin kirlilik düzeylerinin belirlenmesi: Osmaniye örneği

Tuğba ŞİMŞEK., Nilgün KALKANCI, Gökhan BÜYÜK

Yalova merkez ilçesi kıyı bandı örneğinde kentsel peyzaj planlama odaklı mekânsal gelişim stratejilerinin belirlenmesi

İbrahim Emir KEÇECİ, Tuğba KİPER, Murat ÖZYAVUZ

Uşak ilinde arı ürünlerinin tüketim durumları

Nuray ŞAHİNLER, Selçuk ÇETİNKAYA, Nesibe Özge TOY

Diyarbakır ekolojik koşullarında tescilli bazı susam (Sesamum indicum L.) çeşitlerinin tarımsal ve kalite özelliklerinin araştırılması

Veysi BÜRKÜK, Rüveyde TUNÇTÜRK

Carcass characteristics of rabbits raised in the semi-arid region of Nigeria

Emmanuel Abayomi ROTIMI, Hussaina Babba USMAN, Abduljalal Musa ALIYU

Denizli ili Çivril ilçesinde elma üretimi yapan tarım işletmelerinde üreticilerin tarım sigortası yaptırma tercihleri

Ayşe Tekin DEDE, Bahri KARLI