Yatırım Projelerinin Gelir Grupları Açısından Değerlendirilmesi / Evaluation of Investment Projects with point of Stakeholders

Öz Özet             ‘Gelir grupları etkisi analizi,’ yatırım projelerini ‘kaynak kullanımında etkinlik’ açısından değerlendiren ‘ekonomik değerlendirme yaklaşımının’  temel bileşenlerinden biridir. Girdi ve çıktı piyasalarında dışsallıkların varlığı piyasa fiyatları ile etkinliği yansıtan  ‘proje kârlılık ölçütü’ ile ‘kaynak dağılımında etkinliği yansıtan ‘ekonomik kârlılık ölçütü’ arasında farklılığa neden olur. Bu farklılık toplumsal gelir gruplarının gelir düzeyinde değişim anlamına gelir. ‘Gelir grupları etkisi analizi’ ile projeden kaynaklanan net toplumsal faydanın projenin finansmanını sağlayan gruplar ve diğer toplumsal gruplar arasındaki dağılımı incelenmektedir. Bu çalışmada ‘gelir dağılımı etkisi analizi’ önce kuramsal çerçevede ele alınmakta sonra konu entegre bir termik santral projesi olan Ant Enerji ve Termik Santrali Projesine( ANTES) uygulanmaktadır.

___

Kaynakça

Asıan Development Bank(ADB).(2013). Cost Benefit Analysis for Development:A Practical Guide. Mandalugong City, Philippines.

Ant Enrgy San. ve Tic. Ltd. Şti. (2010). Ant Enerji Termik Santrali(ANTES) ve Santrale Yakıt Sağlayan Maden Sahaları ÇED Raporu. Çınar Mühendislik, Ankara.

Boardman,A., Greenberg,D., Wınnıng,A. Ve D. Weımer. (2001), Cost – Benefit Analysis Concepts and Practice. Second edition, Printice Hall. Inc., New Jersey.

Campbell,H.F., Brown,R.,(2005). Benefıt – Cost Analysis: Financial and Economic Appraisal Using Spreadsheet., Cambridge University Press.

Carbon Trust.(2013). Conversion Factors:Energy and Carbon Conversions 2013 Update. http://www.carbontrust.com.

Çalışma Genel Müdürlüğü.(2014). Asgari Ücretin Net Hesabı ve İşvereneMaliyeti. http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/cgm.portal?page=asgari(Erişim Tarihi:01.08.2015)

Demirbugan,A.(2014). Madencilik Projelerinin Cevresel Dışsallıklar Göz Önünde Bulundurularak Ekonomik Değerlendirmesi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,7,2, 403-421.

Department Of Clımate Change And Energy Effıcıency(Dccee).(2012).Australian National Greenhouse Accounts Factors. Commonwealth of Australia.

European Commıssıon.(2015). The Emission Trading System(EU-ETS). The EU Emissions Trading System (EU ETS) - European Commission(Erişim Tarihi:01.08.2015)

European Investment Bank(EIB).(2014).Methodologies for the Assessment of Project GHG Emissions and Emissions Variations.

Gelir İdaresi Başkanlığı.(2015).Güncel KDV Oranları Listesi, http://www.gib.gov.tr/index.php?id=829&tx_ttnews[pointer]=1&cHash=ff829b46cb(Erişim Tarihi:01.08.2015)

Intergovernmental Panel On Climate Change(IPPC). (2006). Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories, Geneva2,Switzerland.

T.C. Resmi Gazete.(2014). Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Tebliği, Resmi Gazete No:17.85 krş.

T.C. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı.(2014).2014 Yılı Gümrük Tarife Cetveli,http://www.gtb.gov.tr/duyurular/2014-yili-gumruk-tarife-cetveli-aciklandi(Erişim Tarihi:01.08.2015).

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK).(2014). İşgücü Maliyeti ve Kazanç İstatistikleri, Toplu İş Sözleşmesi Kapsamında Olan İş Yerleri Aylık Ortalama İşgücü Maliyetleri ve Bileşenleri,http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1008(Erişim Tarihi:01.08.2015)

Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş.(2014).Güncel Fiyatlar, http://www.tppd.gov.tr/Sayfalar/index.html(Erişim Tarihi:01.08.2015)

Unıted States Envıronmental Protectıon Agency(EPA). (2005). Emission Facts, Office of Transportation and Air Quality, Washington DC.

USAID/INDIA.(2009).Reform Project Compendium With Practitioner’s Guide, State Fiscal Management Reform, The Project Appraisal Practitioners Guide.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

XVIII. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ İLE İSKANDİNAV ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER (İSVEÇ VE DANİMARKA-NORVEÇ)

Serhat KUZUCU

ÇEVRE OKURYAZARLIĞININ KAZANDIRILMASINDA YARATICI DRAMA YÖNTEMİNİN ETKİSİ

Murtaza AYKAÇ, İren Özgün NALÇACI

ÖĞRETMENLERİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİNİN İNCELENMESİ

Muamber YILMAZ

Okul Öncesi Öğretmenlerin ‘‘Teknoloji’’ Kavramına İlişkin Metaforik Algılarının İncelemesi / An Investigation of Preschool Teachers’ Perceptions on the Concept of “Technology”

Fahrettin KORKMAZ, Serkan ÜNSAL

KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BİLGİLER DERSİNE YÖNELİK PERFORMANS DÜZEYLERİ

Erhan GÖRMEZ

Öğretmenlerin Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimlerinin İncelenmesi / Examination of Teachers’ Lifelong Learning Tendencies

Muamber YILMAZ

Şair Osmanlı Padişahlarına Dair Bir Eser: Kelâmü’l-Mülûk Mülûkü’l-Kelâm / A Work about the Poet Ottoman Sultans: Kelâmü’l-Mülûk Mülûkü’l-Kelâm

İsmail AVCI

Beden Eğitimi Öğretmenliği Öğrencilerinin Drama Algılarına Yönelik Bir Değerlendirme / Evaluation of Physical Education Teaching Students’ for Drama Perception

Başak UYSAL

STRATEJİK PLANLAR ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME: ÇORLU BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Recep BOZLAĞAN, Serpil HARAÇ

İş Motivasyonun Örgütsel Bağlılığa Olan Etkinin İncelenmesi: Sultangazi/İstanbul İlköğretim Okullarında Bir Araştırma / An Analysis of the Relationship Between Job Motivation and Organizational Commitment: A Research at Primary Schools in Sultangazi/Ista

Feyza Çağla ORAN, Seyhan BİLİR GÜLER, Pervin BİLİR