Türkiye’de Orta Sınıfın Temsilcileri: Çelişkili Bir Sınıf Konumu olarak Bankacılar ve Yatırım Bankacılığı Danışmanlarına Dair Bir Alan Araştırması Örneği

Türkiye’de işgücü piyasaları, dünyadaki gelişmelere bağlı olarak hızlı bir değişim yaşamıştır. Hizmet sektörünün büyümesine bağlı olarak bankacılık, yatırım danışmanlığı gibi sektörde istihdam artmış, sektör içinde birçok farklı mesleki konumlar ortaya çıkmıştır. Birçok teorisyenin orta sınıf olarak kabul ettiği bu konumlar, belli özellikleri yüzünden çelişkili bir yapıya sahiptir. Hazırlanmış olan bu çalışma, Eric Olin Wright’in çelişkili sınıf konumu olarak nitelendirdiği bu konumları, bir alan araştırması ile incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma Manisa ve İzmir illerinde yapılmış bir alan çalışmasıdır. 7 farklı bankada çalışan 30 kişiyle derinlemesine mülakatı kapsamaktadır. Örneklemi hem özel hem de kamu bankaları oluşturmaktadır.  Böylece çalışanların koşulları ve sahip oldukları imkânlarla ilgili karşılaştırma yapılabilmiştir. Gişe görevlisi, üst düzey yönetici gibi farklı konumdaki kişilerle derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Bu durum da bir karşılaştırma olanağı sunmuştur. Çalışma koşulları, gündelik yaşamları, sınıfsal konumları ile ilgili sorular sorulmuştur. Çalışanların temel problemleri ve gelecek kaygıları sorgulanmıştır. Kendilerini toplumsal yapı içinde nerede gördükleri sorusuna cevap aranmıştır. Bu sektörlerin örgüt yapısına dair genel bilgilere ulaşılmıştır.

The labor markets in Turkey haveexperienced rapid change due to global developments. Depending on the growth of the services sector, the employment has increased in sectors such as investment consulting, banking;many different professional positions have emerged in these sectors. These positions assumed by many theorists as middle class, havecontradictory structures due to their certain properties. This study aims to examine these positions, described as contradictory class location by Eric Olin Wright, with the help of field research. The Study is a field study that is conducted in Izmir and Manisa. It includes in-depth interviews of 30 employees in 7 different banks. The sample consists of both public and private banks. Thus, it was possible to compare the conditions and facilities of employees. In-depth interviews have been made with employees in different positions such as senior executives, bank tellers. This situation has also given the opportunity to compare. Questions about the class position, working conditions, everyday life have been asked. The basic problems and future concerns of the employees were questioned. The question of where they see themselves in the social structure has been searched. The overview of the organizational structure of these sectors has been reached

___

Barker, C. (1978). The State as Capital, International Socialism 1, 2(4), 118-129.

Burris, V. (1986). The Discovery of the new middle classes. Theory and Society, 15, 317-349.

Lockwood, D. (1958). Blackcoated Worker, London :Allen&Unwin.

Marshall, G. (1999). Sosyoloji Sözlüğü, Ankara: Bilim ve Sanat.

Öğütle, V. ve, Çeğin, G. (2013). E.O Wright’ın Mikro Kavramları ile P. Bourdieu’nun Kavramsal Repertuarları Arasındaki Sentezin Emprik Analizinde Yaratacağı İmkânlar, Praksis Dergisi, 32, 65-89.

Ömerci, O. (2011). Küçük Burjuvazi veya Yeni Orta Sınıfa Marksist Bakış Açıları,http://www.ydemokrat.blogspot.com.tr (Erişim Tarihi:15.0.2014).

Öngen, T. (1996). Prometheus’un Sönmeyen Ateşi, İstanbul: Alan Yayıncılık.

Özuğurlu, M. (2008). Anadolu’da Küresel Fabrikaların Doğuşu: Yeni İşçilik Örüntülerinin Sosyolojisi, İstanbul: Kalkedon Yayınları.

Özuğurlu, M. (2011) . Toplumsal Sınıflar, Kuramsal Kapsam ve Metodolojik Yaklaşımlar, Metin Özuğurlu (Ed.),Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik, Eskişehir: AU Yayınları, No. 1401,Eskişehir, s.24-43.

Poulantzas,N. (1975). Classes in Contemporary Capitalism, London:Verso.

Rose, D., ve Marshall, G. (1989). Constructing The Wright Classes, Eric Olin Wright (Ed.) The Debate on Classes, London:Verso.

Scott, J. (1982). The Upper Classes, London: Macmillan.

TBB (2014), Banka, Şube ve Personel Bilgileri Rapor, Ankara: TBB Yayınları.

Yılmaz, E. (2005). Anarşizm ve Sınıf Analizi , Kızıl Notlar,3, 1-15.

Wright, E. O. (1979). Intellectuals and the Class Structure of Capitalist Society ,Pat Walker (Ed.)Between Labor and Capital , Boston: South End Press.

Wright, E. O. (1978). Class, Crisisand the State, London: New Left Books.

Wright, E. O. (1989). Classes, London: Verso.

Wright, E. O. (1997). Class Counts: Comperative Studies in Class Anaysis , Cambridge: Cambridge University Press.

Wright, E.O. (1998) “A General Framework fort he Analysis of Class Structure” , E.Olin Wright (Ed)., The Debate on Classes ,London: Verso, s.3-46.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SERİNYOL BİRİKİNTİ YELPAZESİNDE (HATAY) ANTROPOJENİK DEGRADASYON VE HİDROJEOMORFOLOJİK ETKİLERİ

Atilla KARATAŞ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YABANCILAŞMA İLE YALNIZLIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Gökay KELDAL, Abdullah ATLİ, Osman SONAR

HARVARD ÜNİVERSİTESİ JOHN F. KENNEDY KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÜST DÜZEY KAMU İDARECİLERİ EĞİTİMİ MÜDAVİMLERİNİN TÜRKİYE ALGISI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

İsmail BELEN, Sıddık ARSLAN, Selahattin ATEŞ

STANDART TESTLERE YÖNELİK İNANÇ ÖLÇEĞİ'NİN (STYİÖ) TÜRKÇE UYARLAMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Mustafa İlhan, Bayram Çetin, İsmail Kinay

VALUE-DRIVEN CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY IN PORTS

Gül DENKTAŞ ŞAKAR, Çimen KARATAŞ ÇETİN

TÜRKİYE'DE ORTA SINIFIN TEMSİLCİLERİ: BANKACILAR VE YATIRIM BANKACILARINA DAİR BİR ALAN ARAŞTIRMASI ÖRNEĞİ

Hande ŞAHİN

EBEVEYN YETKİNLİĞİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Sezai Demir

Türkiye’de Orta Sınıfın Temsilcileri: Çelişkili Bir Sınıf Konumu olarak Bankacılar ve Yatırım Bankacılığı Danışmanlarına Dair Bir Alan Araştırması Örneği

Hande ŞAHİN

SERİNYOL BİRİKİNTİ YELPAZESİNDE (HATAY) ANTROPOJENİK DEGRADASYON VE HİDROJEOMORFOLOJİK ETKİLERİ/ANTROPOGENIC DEGRADATION AND HYDROGEOMORPHIC EFFECTS ON SERİNYOL ALLUVIAL FAN (HATAY)

Atilla KARATAŞ

ANLAMA BECERİLERİNE YÖNELİK ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARAŞTIRMALARININ İNCELENMESİ

Kemalettin Deniz, Betül Keray