TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ VE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ÜNİVERSİTE YÖNETİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Üniversiteler, bilim, teknoloji ve sosyal alanlarda yaptıkları araştırmalar ve projeler ile toplumsal kalkınma ve sosyal değişim süreci içerisinde önemli bir yere sahiptirler. Üniversite yönetim sürecinde, rektörlerin seçimi, görev ve rolleri, yönetim kurullarının özelikleri, yetkileri, yetki paylaşımı ve üniversitelerin denetimi konuları önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmanın amacı bilim ve teknoloji alanında dünyada prestij sahibi olan üniversitelerin büyük bir kısmının bulunduğu Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletlerindeki üniversite yönetimlerini incelemek ve Türkiye'deki mevcut üniversite yönetimi ile karşılaştırmaktır. Bu amaçla rektörlerin özellikleri, rektörlerin seçilme şekli, üniversite yönetim kurulları, üniversite içerisinde iş bölümü ve üniversitelerin denetim biçimleri karşılaştırılmış ve yeni bir model önerisi sunulmuştur.

A COMPARISON OF THE UNIVERSITY MANAGEMENT MODELS IN TURKEY, EUROPEAN UNION AND USA

Universities have an important place in social change process with their scientific, technological and social researches and projects. The election of rectors, their duties and roles, the properties of executive boards, their powers, authority sharing and the issues of university control have an important place in the process of university management. This study’s aim is to examine the university management models of USA and European Union countries that have most of the prestigious universities in the world and compare them with the current university management model in Turkey. For this reason, the qualities of rectors, the election type of rectors, university executive boards, division of labor within university, and supervision types of universities are compared and a new university management model is presented.

___

Kaynakça

Bilsel, A. (2006). “Avrupa'da Üniversite Yönetimi”. Doğu Akdeniz Üniversitesi 1. Üniversite Yönetim Semineri, Kuzey Kıbrıs.

Chan, W. Y. (2004). “International Cooperation in Higher Education”. Journal of Studies in International Education, 8, 32-45.

Deem, R., Hillyard, S. & Reed, M. (2007). Knowledge University Management. London: Oxford University Pres.

Doğramacı, İ. (2007). Türkiye'de ve Dünyada Yükseköğretim Yönetimi. Ankara: Meteksan Yayıncılık.

Durukan, H. (2004). “Ülkemizin Kalkınmasında Çağdaş Üniversitelerin Yeri”. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 2-10.

Hırsch, E. E. (1997). Anılarım (Çev.:Suphi, F.). Ankara: Tübitak Yayınları.

Kehm. B, & Teichler. U. (2007). “Research On Internationalisation İn Higher Education”. Journal of Studies in International Education, 11, 260-269.

Kobal, Y. (1994). Üniversitelerin Gelişimi ve Alman Bilim Adamlarının Katkıları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Kocatürk, U. (1984). “Atatürk'ün Üniversite Reformu İle İlgili Notları”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 1 (1).

Korkut, H. (2003). “Türkiye'de Cumhuriyet Döneminde Üniversite Reformları”. Milli Eğitim Dergisi,160.

Kurgun, O. A. (2006). “Bilgi Yönetim Sistemlerinin Yapılandırılması”. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (1).

Oktay, A. & Unutkan Ö., P. (2008). “Çağdaş Bir Okul veya Kurum Olma Sürecinde Öğretmenlik”. İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Psikolojisi Sempozyumu, 22-23 Mart 2008, s. 1-18.

Robert, S. (2002). “The Role of The University Head of Department”. Educational Management & Administration, 30 (3), 293-312.

Sarıtaş, M. (2001). Sınıf Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Yılmaz, B. (2007). Güney Kore'nin Kalkınmasında Üniversitelerin ve Araştırma Kurumların Rolü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, (2006). Yüksek Öğretim Kurulu Raporu. Ankara: Bilkent Basımevi.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı. (2007). “Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi”. (http://www.yok.gov.tr/content/view/557/238/lang,tr_TR/) (Erişim Tarihi: 07.02.2009).

Yüksek Öğretim Kurulu Mevzuatı. (2009). www.yok.gov.tr/mevzuat. (Erişim Tarihi: 07.02.2009)

Türk Eğitim-Sen (2009). “Üniversite Çalışanları YÖK'ün Otoriter Yapısından Şikayetçi”.http://www.turkegitimsen.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=1433. (Erişim Tarihi: 14.02.2009).

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ve Türk Hukukunda Vicdani Ret/Conscıentıous Objectıon In Framework Of European Conventıon On Human Rıghts And Turkısh Law

Sabahattin Nal

Liselerde Okul Kültürü İle Öğrenci Başarısı Arasındaki İlişki/The Relatıonshıp In Hıgh Schools Between School Culture And Student Achıevement

Zülfü Demirtaş

Avrupa Birliği'nin yerel kamu şirketleri stratejisi: Türkiye'de hukuki yapı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygulamaları

Yüksel DEMİRKAYA

MESLEK YÜKSEK OKULU ÖĞRENCİLERİNİN PAZARLAMA ALGISI: BİR VAKIF VE BİR DEVLET MESLEK YÜKSEK OKULUNDA UYGULAMA

Tufan Özsoy, Levent Gelibolu

Asi (Orontes) Nehri Deltasındaki (Hatay/Türkiye) Doğal Çevre Sorunlarına Coğrafi Bir Yaklaşım/A Geographıcal Approach At Natural Envıronment Problems In The Ası (Orontes) Rıver Delta (Hatay/Turkey)

Emre Özşahin

Medeniyet Ve Kültürler Arası İlişkide Anti-Pozitivist Ve Diyalojik Yeni Paradigma Arayışı/A Search For A Dıalogıc And Non-Posıtıvıst Paradıgm In Intercultural And Intercıvılızatıonal Relatıons

Şükrü Nişancı, Adem Çaylak

Vertical trust in organizations:A review of empirical studies over the last decade

Adnan ÖZYILMAZ

Preparing Special Education Teachers For Family-Professional Partnership: The Perspective Of Families/Özel Eğitim Öğretmenlerinin Aile-Profesyonel İşbirliğine Hazırlanması: Engelli Çocukları Olan Ailelerin Görüşleri

Suad Gümüş, Gretchen BUTERA, Lisa Anne HUMPHREYS

AB tam üyelik sürecinde Türkiye'nin çevre politikasındaki değişimler

Sevim BUDAK, Uğur YILDIRIM

Okul yöneticileri tarafından e-okul uygulamasının genişletilmiş teknoloji kabul modeline göre değerlendirilmesi

Murat BAĞLIBEL, Mustafa SAMANCIOĞLU, M. Semih SUMMAK