Marka Şehir Oluşturma: Şehirde Oturanların Değerlendirmeleri Üzerine Bir Uygulama (Adıyaman Örneği) / Brand City Building: An Application on Consideration of Dwelling in the City (Adiyaman Sample)

Öz Pazarlama, küresel dünyada büyük bir önem taşımaktadır. Artan rekabet ortamında ürünlerin satılabilmesi için pazarlamanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Son yıllarda şehir pazarlama konusu da pazarlama biliminin alt bilim dallarından biri haline gelmiştir. Şehir markası oluşturmak büyük önem taşıdığı için bütün şehirler markalaşmak üzere çalışmalar yapmaya başlamıştır. Markalaşma çalışmalarının önemli bir kısmını da stratejik pazarlama çalışmaları tutmaktadır. Markalaşan şehirler ekonomik anlamda canlanmakta, şehrin yaşam kalitesi ve istihdam olanakları artmaktadır. Bu çalışmada Adıyaman ilinde yaşayanların şehre ilişkin görüşleri alınarak şehir markalaşmasının şehirde yaşayanların değerlendirmeleri araştırılmıştır. Araştırmada Adıyaman ilinde yerleşik 400 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerin analiz ve değerlendirme sonuçlarına göre “Kent markalaşması ile ilgili değişkenlerin tümü katılımcılar tarafından yeteri kadar önemli olarak algılanmaktadır”. Adıyaman’ın bu değişkenlerin bazılarında yeterli olduğu bazılarında ise yeterli olmadığı görülmüştür. Çalışma, markalaşma çalışmasının şehirde yaşayanlarda fiziki, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik etkilerini belirlemek adına önemlidir. 

___

Ak, T. (2009). Marka Yönetimi ve Tüketici Karar sürecine Etkileri. Karamanoğlu, Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karaman

Aladağ, Ö.F. (2011). Kent Pazarlaması ve Marka Kentlerin Geliştirilmesinde Başarıyı Etkileyen Faktörler. Malatya: Uzman, Fırat Kalkınma Ajansı, Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi.

Altunbaş, H. (2007). Pazarlama İletişimi ve Şehir Pazarlaması, Selçuk Üniversitesi, İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 4(4), 156-162.

Apaydın, F. (2011). Şehir Pazarlaması, Nobel Yayın, Ankara.

Aygün, A. (2006). Konaklama işletmelerinde Pazar Bölümlendirme ve Hedef Pazar Seçimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.

Britanica, A. (1992). Ansiklopedisi 1.Cilt İstanbul: Ana yayıncılık.

Deffner, A., Liorius, C. (2005). “City Marketing: A Significant Planning Tool For Urban Development In a Globalised Economy” 45th Congress of the European Regional Science Association, Vrije University Amsterdam.

İri, R. İnal, M.E. (2010). Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşeği Niğde’ye. Ankara: Detay Yayıncılık.

İslamoğlu, H., Fırat, D. (2011). Stratejik Marka Yönetimi. Beta Basım A.Ş. İstanbul.

Kavaratzis M, Ashworth. G.J.(2008). Place Marketing: How Did We Get Here and Where Are We Going! Journal of Place Management and Development Vol.1, No:2, S.150-165.

Kaypak, Ş. (2013). Yerel Kalkınmada Yeni bir anlayış: Kentlerin markalaşması (Hatay Marka Kent Örneği), (Ed.: B. Özer ve G. Şeker). Yerel ve Bölgesel Kalkınma: Küresel ve Yerel Bakış Açıları, Celal Bayar Üniversitesi Matbaa Birimi, s.201-221.

Keleş, R. (1990). Kentleşme Politikası İmge Kitabevi Ankara

Kılıçbay, M.A. (1990). Şehirler ve Kentler, Ankara: İmge Kitabevi.

Kotler, P. (1997). Marketing Management. 9. Baskı Pretice-Hall İnc. Upper.

Özbek, A. (2010). Kent Merkezli Turizm Stratejisi. T.C. Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi, Şanlıurfa.

Özdemir, A.G. (2013). Şehir Varlıklarının Şehir Pazarlamasındaki Önemi: Alanya Örneği Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.

Perry, A., Wisnom, D. (2003). ‘Markanın DNA’sı eşsiz ve Dayanıklı Markalar Yaratmanın Kuralları” (Yılmaz, Z. Çev.) Mediacat Kitapları İstanbul.

Polat, C. (2007). Şehir Pazarlaması, Dünya’daki ve Türkiye’deki Gelişmeler ve Karşılaşılan Sorunlar. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Dergisi, 10(1-2), 231.

Teker, E., Gül, A. (2005). Şehir ve Yöreler “marka” Olarak Algılanması Ve Markalaşma Sürecini Etkileyen Faktörler. Marka Yönetimi Sempozyumu, Gaziantep, Bildiriler Kitabı.

Yalçınkaya, G. (2006). Ülke imajı ve Ülke İmajının Müşteri Tercihleri Üzerine Etkisi: Türkiye Değerlendirmesi. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı Uluslararası İşletmecilik Programı, İzmir.

Yaşar, B.E. (2013). Kent ve Bölge Markalaşması. Erzurum: KUDAKA T.C. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı.

Yurtseven, H.R. (2004). Küçük Adalara İlişkin Alternatif Turizm Biçimlerinin Geliştirilmesinde Bir Stratejik Planlama Modeli: Gökçeada (IMBROS) Örneği. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi Kitapçığı, 15-16 Nisan.

http://www.adiyaman.gov.tr/Alt/ie7/ValilikHaberler.aspx?HaberId=384. Erişim Tarihi: 15 Mart 2015.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÖĞRETMEN ADAYLARININ VE ÖĞRETİM ELEMANLARININ "HER YERDE HER ZAMAN" EĞİTİM İÇİN MOBİL İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMINA DAİR GÖRÜŞLERİ

Cenk AKAY, Volkan LÜTFİ PAN

Doğal Çevreye Duyarlılık Değerinin Aktarılmasında Kavram Karikatürleri ile Eğitici Çizgi Romanların Etkililiğinin Karşılaştırılması / A Comparison Between Impact of Concept Cartoons and Impact of Instructional Comics in Teaching Value of Sensation on Natu

Yavuz TOPKAYA

İLKOKUL VE ORTAOKULDA YAZI TERCİHİ: ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLER HANGİ YAZI TÜRÜNÜ KULLANIYOR?

Pınar BULUT, Yasemin KUŞDEMİR, Demet ŞAHİN

Konuşma Becerisinde Aşamalı Gelişim Modelinin Etkililiği Üzerine Bir Değerlendirme / An Assessment on the Effectiveness of the Gradual Development Model in Speaking Skill

Mehmet TEMİZKAN, Arzu ATASOY

TEACHER VIEWS ON SCHOOL-BASED CURRICULUM DEVELOPMENT APPROACH (AN ANALYSIS OF APPLICABILITY IN TURKEY)

Recep KAHRAMANOĞLU, Zeynep AYDIN AŞK, Ömer Faruk VURAL, Erdal BAY

10. YÜZYIL İSLAM COĞRAFYACILARINA GÖRE AZERBAYCAN’DA COĞRAFÎ, İDARÎ VE İKTİSADÎ DURUM

Bayram Arif KÖSE

TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE TEMEL YAŞAM ALANLARINDAN HAREKETLE BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİR KAYNAK ÖNERİSİ: GÖRSEL SENARYO

Şeyda ÖZCAN, Hamide Merve ALTIPARMAK

DİL EĞİTİMİNDE KULLANILAN BİLİMSEL TERMİNOLOJİ ÜZERİNE BİR TASNİF ÇALIŞMASI

Bilginer ONAN

Ortaöğretim Öğrencilerinin Değer Yönelimleri ve Özerklik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi / The Relation Between Value Tendency and Autonomy Levels of High School Students

Çiğdem SESLİ, Semra DEMİR BAŞARAN

İngilizce Öğretmenlerinin Mesleki Gelişim Faaliyeti Olarak Mentörlük: Bir Üniversite Hazırlık Programı Örneği / Mentoring as a Professional Development Activity for EFL Teachers: A Case of a Tertiary Level English Preparatory Program

Emrah CİNKARA, Fadime YALÇIN ARSLAN, Birsen BAĞÇECİ, Şule KERVANCIOĞLU