İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN SAVAŞ VE BARIŞ KAVRAMLARINA YÖNELİK METAFORİK ALGILARI

Öz Bu araştırmada ilk ve ortaokul öğrencilerinin savaş ve barış kavramlarına ilişkin algıları metaforlar aracılığı ile belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Hatay il merkezinde öğrenim görmekte olan ve basit rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilmiş 55 erkek (%43), 73 kız (%57) olmak üzere toplam 128 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Bu öğrencilerin savaş ve barış kavramı ile ilgili zihinlerindeki metaforları belirlemek amacıyla kendilerine sorulmak üzere üzerinde  “Savaş .......... gibidir, çünkü .........” ve "Barış .......... gibidir, çünkü ........." yazan formlar hazırlanıp, formda yer alan bu boşlukları bir ders süresince hissettikleri gibi doldurmaları istenmiştir. Nitel araştırma ile desenlenen bu çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada verilerinin analizinde SPSS 20,0 programından yararlanılmış ve frekans, yüzde vb. betimsel istatistikler araştırmanın amacına paralel olarak sunulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Katılımcıların savaş ve barışı somut olay olarak algılamadıkları, soyut kavramlara daha fazla yer verdikleri, öğrencilerin savaş kavramını duygusal metaforlarla ifade etmek yerine, dini semboller kullanarak ifade etmeyi tercih ettikleri görülmüştür. Ayrıca öğretmenler; öğrencilerin zihinlerinde oluşturdukları kavramları daha rahat anlayabilmeleri amacıyla “savaş/barış/savaş ve barış” kavramlarını içeren metafor analizlerini daha fazla incelemelidirler.

___

Aktaş, Ö. & Safran M. (2013). Ortaöğretim öğrencilerinin savaş ve barış kavramı ile ilgili düşüncelerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi, International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. 8(8), 1587-1619.

Aybek, B. (2006). Konu ve beceri temelli eleştirel düşünme öğretiminin öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimi ve düzeyine etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.

Baker, P. J. (1991). Mindful engagement: metaphors for school improvement, The Education Digest, 12, 32-35.

Barak, L. (1991). Implementation of a mandated senior high global curriculum in the Colchester-East Hants District of Nova Scotia. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Saint Mary University, Halifax.

Berberoğlu, E. (2015). Sosyal bilimlerde tarihsel empati ve bakış açısı kazanma, Turkish History Education Journal, 4(1), 216-226.

Botha, E. (2009). Why metaphor matters in education, South African Journal of Education, 5, 431-444.

Calleja, J. (1994). Alternative trends to peace-building, Msida: Gutenberg Press.

Cerit, Y. (2006). School metaphors: the views of the students, teachers and administrators, Eğitim Bilimleri Teori ve Uygulama, 12, 3-13

Morgan, G. (1980). Paradigms, metaphors, and puzzle solving in organizational analysis, Administrative Science Quarterly, 12, 605-622.

Oflaz, G. (2011). İlköğretim öğrencilerinin "matematik" ve "matematik öğretmeni" kavramlarına ilişkin metaforik algıları, Ankara: Siyasal Kitapevi. Ortony, A. (2002). Metaphor and thought, Cambridge: Cambridge University Press.

Osler, A. & Starkey, H. (2005). Changing citizenship-democracy and inclusion in education, Newport: Open University Press.

Özdemir, M. (2012). Lise öğrencilerinin metaforik okul algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, Eğitim ve Bilim, 33, 213-224. Radman, Z. (1997). Metaphors: figures of the minds, Netherlands: Kluwer Akademic.

Saban, A. (2008). Okula ilişkin metaforlar, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 24, 459-496.

Serter, N. (1997). 21. Yüzyıla doğru insan merkezli eğitim, İstanbul: Kayhan Matbaası.

Şevki, A.(2009). Edebiyat ve yorum, Ankara: Havuz Yayınları.

Tezcan, M. (2002). Postmodern ve küresel toplumda eğitim, Ankara: Anı Yayıncılık.

Tolstoy, L. N. (2015). Savaş ve barış (2 Cilt), İstanbul: İletişim Yayıncılık.

Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (6. baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi