Hazırlık Sınıflarında Öğretilen Sözcük Bilgisi ve Bu Sözcük Bilgisinin Öğrencilerin Sonraki Akademik Yaşamlarındaki Kullanılabilirliği

Öz Çağımızın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için içerik bilgisi ile hedef yabancı dilin aynı anda öğretilmesi üzerinde duran öğretim programlarına yönelik ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Öğrenciler üniversiteden mezun olduklarında sadece alan bilgisine değil aynı zamanda yabancı dil bilgisine sahip olduklarını kanıtlamaları şartıyla iyi konumlarda çalışabilmekte ve geleceklerine daha iyi yön verebilmektedir. Bu iki beceriyi öğrencilere eşit zamanda kazandırabilecek bir yöntem olan “İçerik Odaklı Dil Öğretimi” son yıllarda dil öğretim müfredatlarının önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu önem dikkate alındığında, üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin hazırlık sınıfı sonrası bölümlerine gittiklerinde, alanlarıyla ilgili hedef dilde yazılmış makale ve kitapları okuyup anlayabilmeleri için gerekli okuma becerileri ve sözcük bilgilerini vurgulayan bir yabancı dil müfredatının bulunmasının gerekliliği çok daha fazla anlaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir devlet üniversitesindeki hazırlık sınıfı öğrencilerine öğretilen sözcük bilgisini analiz etmek ve bu sözcükleri hazırlık sınıfı sonrası bölümlerine gittiklerinde ihtiyaç duyacakları sözcüklerle karşılaştırmaktır. Anahtar Kelimeler: Sözcük bilgisi, İçerik odaklı dil öğretimi, Kelime öğretimi.

___

Eldridge, J., & Neufeld, S. (2009). “The Graded Reader is Dead. Long Live the Electronic Reader”. The Reading Matrix, 9(2), 224-244.

Nation, I.S.P. (2001). Learning Vocabulary in Another Language. UK: CUP.

Nation, I.S.P. & Webb, S. (2011). “Content-Based Instruction and Vocabulary Learning”. In E. Hinkel (Ed.) Volume 2, Handbook of Research in Second Language Teaching and Learning. New York: Routledge.

Richards, J. C. (1985). The context of language teaching. UK: CUP.

Richards, J., & Rodgers, T. (2001). Approaches and Methods in Language Teaching (2nd ed.). Cambridge: Cambridge University Press.

Schmitt, N. (1997). “Vocabulary Learning Strategies”. In Schmitt, N. and McCarthy, M. (eds.) Vocabulary: Description, Acquisition, and Pedagogy. Cambridge: Cambridge University Press.

Snow, M. A., & Brinton, D. (1997). “The Content-Based Classroom: Perspectives on Integrating Language and Content”, White Plains, NY: Longman.

Snow, A. M., Met, M., Genesee, F. (1989). “A Conceptual Framework for the Integration of Language and Content in Second/foreign Language Instruction”. TESOL Quarterly, 23 (2), pp.201-217.

Stevick, E. (1971). Adapting and Writing Language Lessons, Washington D. C.: Foreign Service Institute.

Stryker, S. B., & Leaver, B. L. (Eds.). (1997b). Content-Based Instruction in Foreign Language Education: Models and Methods.Washington, D. C.: Georgetown University Press.

Wilkins, David A. (1972). Linguistics in Language Teaching. Cambridge, MA: MIT Press.

Yeniay, Z. D. (2008). Erken Yaşta Öğrenenler için Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde İçerik Odaklılık. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi: Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Avrupa Birliği Bağlamında Türkiye-Almanya İlişkileri/ Turkey-Germany Relatıons In The Context Of The European Unıon

İsmail ERMAĞAN

DUYGUSAL ZEKÂ AÇISINDAN TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (6, 7, 8. SINIFLAR)

Özay KARADAĞ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARININ VELİLERDEN TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

H İsmail ARSLANTAŞ, Mustafa CİNOĞLU, Metin ÖZTÜRK

INVESTIGATING THE PROBLEM POSING REASONS OF PRE-SERVICE PRIMARY SCHOOL TEACHERS IN DIFFERENT PROBLEM POSING CONTEXTS

Çiğdem KILIÇ

Demokrasi Bağlamında Sosyal Sermaye Ve Sivil Toplum İlişkisi/ Relationship Between Social Capital And Civil Society In The Context Of Democracy

Seyfettin ASLAN

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ İDEAL HİZMET VE MEVCUT HİZMET KALİTESİ ALGILARININ SERVQUAL MODELİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Ferah YILDIZ, Ahmet YANIK, Güler DİNÇEL, Sami KARACAN

USING CORPORA IN WRITING AUTHENTIC ENGLISH GRAMMAR TEXTBOOKS: THE CASE OF TURKEY

Yunis ŞAHİNKAYASI, Neşe BÜYÜKAŞIK

İÇ KONTROLÜN MUHASEBE SİSTEMİNDEKİ HATA VE HİLELERİN ÖNLENMESİNDEKİ ROLÜ ÜZERİNE BİR ALAN ÇALIŞMASI

Nurettin KOCA, Mustafa KILLI, Zeynep HATUNOĞLU

İç Kontrolün Muhasebe Sistemindeki Hata Ve Hilelerin Önlenmesindeki Rolü Üzerine Bir Alan Çalışması/ A Survey On The Role Of Internal Control Preventatıon Of Mıstakes And Frauds In Accountıng System

Zeynep HATUNOĞLU, Nurettin KOCA, Mustafa KILLI

ETİK İLKELER VE RAPORLAMA ZAMANLILIĞININ RİSK ODAKLI iç DENETİMİN BAŞARISINA ETKisi

Fikret ÇANKAYA, Engin DİNÇ, Mümine KARA