Ekonomik Karlılığı Etkileyen Faktörler: İSO 500 Sanayi İşletmeleri Uygulaması / The Factors Affecting Economics Profitability: A Case Study of ISO 500 Industry Firms

Öz Günümüzde,  yatırımcılar yatırım kararını verirken birçok ekonomik, politik ve siyasi unsuru analiz etmektedirler. Yatırımcıların yatırım kararını etkileyen en önemli faktörlerden birisi de firmanın karlılık oranıdır. Aktif karlılık oranı, firma varlıklarının etkin ve verimli kullanılıp kullanılmadığını ölçer.Bu çalışma, firmaların karlılık düzeylerinin açıklanmasında, finansal göstergelerinin anlamlılığını ve finansal göstergeler ile karlılık değişkenleri arasındaki ilişkilerin ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmada, İstanbul Sanayi Odasına (İSO) kayıtlı olan ve 1997´ den 2013’ kadar ilk 100 firma içerisinde yer alan ve BİST 100’de işlem gören şirketler arasından 15 şirket seçilmiştir. Çalışmada, değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla panel regresyon modellerinden yararlanılmış ve tek model elde edilmiştir. Sonuç olarak,ekonomik karlılık (bağımlı değişken)ile Net Kar Marjı, Alacak Devir Hızı, Kaldıraç Oranı ve Duran Varlıkların Aktif Toplamına Oranı (Bağımsız Değişkenler) arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ekonomik Karlılık ile Cari Oran, Net İşletme Sermayesi/ Net Satışlar ve Net İşletme Sermayesi Devir Hızı (Bağımsız Değişkenler)   arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.

___

Albayrak, A. S. ve Akbulut, R. (2008). Kârlılığı Etkileyen Faktörler: İMKB Sanayi ve Hizmet Sektörlerinde İşlem Gören İşletmeler Üzerine Bir İnceleme.Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 4(7) :55-83

Almajali, A.Y. ve Sameer, A.A. (2012). FactorsAffectingthe Financial Performance of JordanianInsuranceCompaniesListed at Amman Stock Exchange. Journal of Management Research, 4(2):266-289.

Aydın Okuyan, H. (2013). Türkiye'deki En Büyük 1000 Sanayi İşletmesinin Karlılık Analizi. Business & Economics Research Journal, 4(2), 23-36.

Ayaydın, H., & Karaaslan, İ. (2015). Politik Belirsizlikler Ve Finansal Performans: Bist Örneği. Gumushane University Electronic Journal Of The Institute Of Social Science / Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 6(13), 51-63. doi:10.17823/gusb.202

Baños-Caballero, S., García-Teruel, P.,& Martínez-Solano, P. (2012). How does working capital management affect the profitability of Spanish SMEs?. Small Business Economics, 39(2), 517-529.

Demir, Y., & Tuncay, A. (2012). Türk Gıda Sektörünün Faaliyet Ve Karlılık Oranları Açısından Analizi: İmkb Gıda Sektöründe İşlem Gören İşletmeler Üzerinde Bir Araştırma (2000-2008 Dönemi). Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.

Doğan, M. (2013). Sigorta Firmalarının Sermaye Yapısı İle Karlılık Arasındaki ilişki: Türk Sermaye Piyasası Üzerine Bir İnceleme. Journal Of Accounting & Finance, (57), 121-136.

Dursun, A., & Ayrıçay, Y. (2012). Çalışma Sermayesi-Kârlılık İlişkisinin İmkb Örneğinde 1996-2005 Dönemi Analizi. Ataturk University Journal Of Economics & Administrative Sciences, 26(3/4), 199-214.

Düzgün, R., & Taşçı, H. M. (2014). Türk İşletmelerinin İhracat Performansını Belirleyen Faktörler: İSO-500 Üzerine Bir Uygulama.Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 9(3), 7-24.

Gul, S.,Faiza, I. ve Khalid, Z. (2011). Factors Affecting Bank Profitability in Pakistan. The Romanian Economic Journal, 14(39):61-87.

Karaca, S. S., & Başçı, E. S. (2011). Hisse Senedi Performansını Etkileyen Rasyolar Ve İmkb 30 Endeksinde 2001-2009 Dönemi Panel Veri Analizi. Suleyman Demirel University Journal Of Faculty Of Economics & Administrative Sciences, 16(3), 337-347.

Karadeniz, E. T.,& İskenderoğlu, Ö. T. (2011). İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda İşlem Gören Turizm İşletmelerinin Aktif Karlılığını Etkileyen Değişkenlerin Analizi. Anatolia/ Turizm Araştırmaları Dergisi, 22(1), 65.

Korkmaz, T., Yıldı Z, B., & Gökbulut, R. İ. (2010). FVFM'nin İMKB Ulusal 100 Endeksindeki Geçerliliğinin Panel Veri Analizi İle Test Edilmesi. Istanbul University Journal Of The School Of Business Administration, 39(1), 95-105.

Korkmaz, Ö.,& Karaca, S. S. (2013). Firma Performansını Etkileyen Faktörler ve TürkiyeÖrneği. Ege Academic Review, (2), 169.

Korkmaz, Ö., & Karaca, S. S. (2014). Üretim İşletmelerinde Firma Karlılığının Finansal Belirleyicileri ve BİST İmalat Sanayi Uygulaması. Ege Academic Review, 14(1), 21-30.

Lazarıdıs, I. , Tryfonıdıs D. (2006). Relationship Between Working Capital Management and Profitability of Listed Companies in the Athens Stock Exchange. Journal of Financial Management andAnalysis, 19 (1), 26‐35.

Najjar, N. (2012). The Impact of Corporate Governance on the Insurance Firm’s Performance in Bahrain. International Journal of Learning & Development, Vol. 2, No. 2, pp. 1-17.

Saldanlı, A. (2012). Likidite Ve Karlılık Arasındaki İlişki - İmkb 100 İmalat Sektörü Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Journal Of Suleyman Demirel University Institute Of Social Sciences, 16(2), 167-176.

Shin, H. H., & Soenen, L. (1998). Efficiency of working capital and corporate profitability. Financial Practice and Education, 8, 37–45.

Zariyawati, M. A., M. N. Annuar, A.S., Abdul Rahim A.S. (2009). Effect of Working Capital Management on Profitability of Firms in Malaysia.International Symposium on Finance and Accounting, July 6-8.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kuantum Öğrenme Döngüsü ile Desteklenen Harmanlanmış Öğrenmenin Öğretmen Adayları Perspektifinden Q Metodu ile İncelenmesi / Investigation of Blended Learning Supported by the Quantum Learning Design Framework from the Perspectives of Prospective Teachers

Sevilay ÇIRAK

Beden Eğitimi Öğretmenliği Öğrencilerinin Drama Algılarına Yönelik Bir Değerlendirme / Evaluation of Physical Education Teaching Students’ for Drama Perception

Başak UYSAL

Ebeveynlerin Okul Öncesi Eğitime Katılım Düzeylerine İlişkin Algıları / Parents’ Perceptions on Their Involvement in Preschool Education

Gamze YAVUZ KONOKMAN, Gürol YOKUŞ

Okul Öncesi Dönem Çocuklarında Fiziksel ve İlişkisel Saldırganlığın Ebeveyn Tutumları Açısından İncelenmesi / Examining Physical and Relational Agression of Preschool Children in terms of Parents’ Attitudes

Selin İKİZ, Ayşe ÖZTÜRK SAMUR

SOSYAL MEDYA, TELEVİZYON VE AKRAN İLETİŞİMİNİN MATERYALİZM VE GÖSTERİŞ TÜKETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜKETİCİ SOSYALLEŞMESİ PERSPEKTİFİ1

Pelin VOLKAN, Betül BALIKÇIOĞLU

DRAMATİZASYON YÖNTEMİ İLE OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARA FEN KONULARININ ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER OLUŞTURULMASI

Zeynep AKSAN, Dilek ÇELİKLER

İş Motivasyonun Örgütsel Bağlılığa Olan Etkinin İncelenmesi: Sultangazi/İstanbul İlköğretim Okullarında Bir Araştırma / An Analysis of the Relationship Between Job Motivation and Organizational Commitment: A Research at Primary Schools in Sultangazi/Ista

Feyza Çağla ORAN, Seyhan BİLİR GÜLER, Pervin BİLİR

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARINDA FİZİKSEL VE İLİŞKİSEL SALDIRGANLIĞIN EBEVEYN TUTUMLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ

Ayşe ÖZTÜRK SAMUR, Selin İKİZ

THE EFFECT OF TASK-INDUCED INVOLVEMENT LOAD ON INCIDENTAL VOCABULARY ACQUISITION

Ali MERÇ, Tuncay KARALIK

Kaynaştırma Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersine Yönelik Performans Düzeyleri / The Performance Level of the Inclusion Students Towards the Social Studies Course

Erhan GÖRMEZ