Bir Bilim İnsanının, Tuncer Bulutay’ın Ardından

Mekteb-i Mülkiye’ye 1979 girişliler olarak Tuncer Hoca’nın derslerini alacak sınıfa geldiğimizde 12 Eylül Darbecileri, kendi kafalarına uymayan akademisyenleri, bilim adamlarını tasfiye etmişlerdi. Tasfiyenin adı 1402 Sayılı Sıkıyönetim Kanunu ile “darbecilerin” görüşlerine uymayan özgür ve bilimsel düşünebilen bilim adamlarının önde gelenlerini tasfiye ederek akademiyi sindirmekti2. Tuncer Hoca da 1402 ile ilk atılanlardan olmuştu. Kendi deyişiyle bu onun onuruydu ama tüllap açısından büyük kayıp, o yılların entelektüel birikiminden uzak kalmak ve o birikimden doğrudan yararlanamamaktı. Biz de bu kaybedenler arasında yer aldık. Tuncer Hocanın dört asistanı Nuri Yıldırım ve Yılmaz Akyüz haricinde Hasan Ersel ve Ercan Uygur’dan ders aldım. Onlar derslerinde Tuncer Bulutay’ın öğrencisi olmaktan dolayı ne kadar şanslı olduklarını ve hocanın kendilerine ve akademik hayata katkılarını anlatırlardı. 12 Eylül Darbecileri maalesef bizi bu onurdan, bu bilimsel kutuptan yararlanma, ondan feyz alma imkânımızı elimizden almıştı. O nedenle Tuncer hocayla Mülkiyeliler Birliği çatısı altında yaptığımız iki çalışma (İsmail Türk’e Armağan3 ve Tuncer Bulutay’ın Bilimsel Yolculuğu4) boyunca birlikteliğimiz ve pandemi nedeniyle getirilen yasaklara kadar ve yasak süresince kaçamak yaptığımız yürüyüşler Hoca’nın benim için özel dersleri oldu. Bir anlamda o kayıp yılları telafi ettim. Hoca, bilimsel hayatının düşüncelerinin nasıl geliştiğini, nasıl evrildiğini, o süreçler içinde dünya ve ülke koşullarının nasıl değiştiğini “Tuncer Bulutay’ın Bilimsel Yolculuğu” adlı söyleşimizde anlattı. Aşağıdaki kısa metinde bu çalışmalardan ve yürüyüşlerden edindiklerimden, okuduklarımdan ve dinlediklerimden hareketle bir bilim insanını ve bilim insanı yetiştirmenin ortamını onun yaklaşımıyla yazmaya çalıştım.

___

  • Prof.Dr. İsmail Türk’e Armağan, Tuncer Bulutay, Selim Soydemir, Dilek Özkök Çubukçu (edts) Mülkiyeliler Birliği Yayını, 2013
  • Tuncer Bulutay’ın Bilimsel Yolculuğu, Tuncer Bulutay, Selim Soydemir; Mülkiyeliler Birliği Yayını
  • Tuncer Hocayla “Tuncer Bulutay’ın Bilimsel Yolculuğu” söyleşisini yaptığımız sırada OHAL vardı.
  • Tuncer Bulutay, Ercan Uygur, Oktar Türel ve Aşkın Türeli beraberce TÜİK’e ve Kalkınma Bakanlığı’na giderler görüşlerini iletirler, görüşleri dikkate alınmaz ve sonunda görüşlerini Cumhuriyet Gazetesi’nin 28 Mart 2017 tarihli Akademi Eki’nde “Yeni Ulusal Gelir Serileri Üzerine Gözlem ve Değerlendirmeler” başlığı ile yayınlarlar.
  • Bulutay T. 2004: “İktisat Kuramının Temel İlkeleri ve Eleştirileri”, İktisat İşletme ve Finans dergisi, Yıl 19, Sayı 224, s 30-91.