Çatı Tipi Paket Klima Cihazı için Kondenser Tarafında Evaporatif Soğutma Uygulaması

Bu çalışmada klasik çatı tipi klimalar ile kondenser tarafı evaporatif soğutmalı çatı tipi klimaların performansları ve enerji verimlilikleri karşılaştırılmıştır. Evaporatif soğutma yüksek verimli direkt buharlaşmalı soğutma pedi ile sağlanmıştır. Enerji verimliliğini arttırmak hedeflenmiştir. Çalışma, 50 kW’lık soğutma kapasiteli bir klima cihazının EUROVENT ve tropik bölgede çalışması durumunda pedli ve pedsiz olması göz önüne alınıp karşılaştırılarak gerçekleştirilmiştir. Ped kullanılması durumunda, kondensere gelen soğutma havasının sıcaklığı düşmüş, kompresör küçülmüş ve aynı soğutma kapasitesi elde edilmiştir. COP, EER değerlerinde yaklaşık %30 artış sağlanmıştır. Tropik bölge için seçilen cihazda ise COP, EER değerindeki artış çok daha büyük orandadır (%50). Çalışma sonucunda ped kullanılması ile kompresör, kondenserlerde küçülme ve enerji verimli çatı tipi klima cihazlarının yapılabileceği ortaya konmuştur.

Investigation of “Evaporative Pad” Application on the Condenser Side of Rooftop Type Air Conditioner Devices

In this study, performance, energy efficiencies of widely used conventional roof type packaged air conditioners and condenser side evaporative cooling roof type packaged air conditioners are compared. Evaporative cooling is provided by high efficient direct evaporative cooling pad. The main purpose of this application is to increase energy efficiency. The study was carried out for 50 kW cooling capacity unit considering working conditions of EUROVENT and tropical region. Pad usage, the same cooling capacity is achieved while the condenser air inlet temperature decreased and the compressor size reduced. COP, EER values increased by approximately 30%. In tropic region, the increment in COP, EER is much larger (50%). As a result, it is revealed that compressors and condensers can be downsized and energy efficient roof type air conditioners can be built by using pads.

___

  • Çatı tipi paket klima çalışma prensibi: https://www.tesisat.org/cati-tipi-klima-calisma- prensibi.html, son errişim tarihi: 22 Nisan 2020.
  • Wang W., Katipamula S., Ngo H., Underhill N. 2019. Energy Performance Evaluation of Variable-Speed Packaged Rooftop Units Using Field Measurements And Building Energy Simulation, Energy and Buildings, United States, p.
  • Oxyvap brochure: https://cdn2.hubspot.net/hubfs/5065855/Downloads/EN/28660-Oxyvap-A4-Folder-LR.pdf, son erişim tarihi: 5Ekim 2020.
  • EUROVENT, Raiting Standart for the certification of rooftop, 2018, Paris, 28p.
  • Çengel A. Y., Dr. Boles A. M. 1999. Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik, İstanbul, 867.
  • Özkol N. 2004. Uygulamalı soğutma tekniği, TMMOB, Ankara: 49-87s.
  • Danfoss Coolselector, 2020 (updated), Selection Software, Global, for Fixed Speed Compresor
  • Oxywap Selection Software, 2020(updated), Selection software, Global.
  • EUROVENT, TS EN14511 Mekân Isıtma ve Soğutma Için, Elektrikle Tahrik Edilen Kompresör Ile Çalışan Iklimlendirme Cihazları, Sıvı Soğutma Paketleri Ve Isı Pompaları, 2014, Ankara, 14p.
  • Danfoss Coolselector, 2020(updated), Selection software, Global, for Variable Speed Compresor