Türkiye’de Seans Salonuna Gelen Yatırımcıların Aracı Kurum Seçimine Etki Eden Unsurlar: Bir Faktör Analizi Uygulaması

Aracı kurumlar, işlevleri itibariyle sermaye piyasaları içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Yatırımcıların finansal sistem içinde faaliyet gösteren bu aracı kurumları hangi faktörlere göre tercih ettiği önem arz eden bir konudur. Çünkü, gittikçe artan rekabet koşulları nedeniyle, aracı kurumların daha çok müşteriye sahip olabilmek için, müşteri beklentilerini en iyi biçimde karşılayabilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yatırımcıların aracı kuruluş seçimini etkileyen unsurların tespit edilmesidir. Bu amaçla, çalışmada öncelikle aracı kuruluşların finansal piyasalardaki yeri üzerinde durulmuş ve ardından, aracı kuruluşlarla ilgili olarak çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler, istatistikler ve diğer veriler incelenmiş ve bunlarla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Son olarak, yatırımcılara uygulanan bir anket vasıtasıyla veriler toplanmış, bu verilere faktör analizi yapılmak suretiyle de, yatırımcıların aracı kurum seçimini etkileyen faktörler ortaya konulmuştur.

The Components Effecting Investors’ Choice of Intermediary Institutions: An Application of Factor Analysis

Intermediary institutions, with respect to their functions, have an important place in the capital markets. Factors that affect investors’ preference about selecting intermediary institutions, which operate in the financial systems, is a matter of great importance. Because of the growing competition and to have more and more customers, intermediary institutions should meet customer’s expectations in the best possible way. The purpose of this study is to determine the factors that influencing the investors’ choice of intermediary institutions in Turkey. For this purpose, first of all, the role of intermediaries in the capital markets have been examined and, then, the data, statistics and the information obtained from various sources about financial intermediaries have been researched and evaluated. Lastly, the factors influencing the investors’ choice of intermediary institutions have been explained by practising factor analysis to the data which was collected through a questionnaire.
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bankacılık Faaliyet Oranlarının Panel Veri Analizi: Türkiye’deki Kamu, Özel Ve Yabancı Sermayeli Bankaların Durumu

Engin DEMİREL, Ahmet ATAKİŞİ, Seda ABACIOĞLU

Bologna Sürecinin Muhasebe Eğitimine Etkisi: Üniversitelerin İşletme Bölümlerinin Ders Programları Üzerine Bir İnceleme

Serkan TERZİ, İlker Kıymetli ŞEN, Bilal SOLAK

Muhasebe Eğitimi ve Kurumsal Yönetim: Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Kurumsal Yönetim Algıları Üzerine Bir Araştırma

Emin ZEYTİNOĞLU, Nasıf ÖZKAN

Türkiye Finansal Raporlama Standartları Çerçevesinde KOBİ Muhasebe Standartlarının Muhasebe Meslek Mensupları Tarafından Algı Düzeylerinin Tespitine Yönelik Uygulama (Eskişehir İli Örneği)

Meral Erol FİDAN, Hasan CİNİT

Türk Ticaret Kanunu İle Birlikte Bağımsız Denetimde Meydana Gelen Gelişmeler

Mehtap KARAKOÇ

Müşteri Kredi Değerliliğinin Belirlenmesinde Analitik Ağ Süreci Kullanımı: Bir Model Önerisi

Dündar KÖK, Gülten AKSU

Küresel Finansal Kriz Esnasında Geliştirilen Bankacılık Düzenlemelerinden Basel III Kriterlerinin Kapsamı Ve Uygulama Süreci

İlhan ŞAHİN

Ayın Evresi Etkisi ve İMKB’de Bir Uygulama

Engin KÜÇÜKSİLLE

Türkiye’de Seans Salonuna Gelen Yatırımcıların Aracı Kurum Seçimine Etki Eden Unsurlar: Bir Faktör Analizi Uygulaması

Eser YEŞİLDAĞ, Yusuf KADERLİ

İşletmelerde Hile Ve Yolsuzlukların Önlenmesinde Farklı Bir Yaklaşım: Adli Muhasebe

Selim BEKÇİOĞLU, Ahmet COŞKUN, Umut Tolga GÜMÜŞ