Şanlıurfa’daki Küçük ve Orta Boy (KOBİ) İmalat İşletmelerinde Sektörlere Göre Finansman Politikaları ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerle Bir Karşılaştırma

Bu Araştırmada Şanlıurfa’daki imalat sektörünün alt sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin uyguladıkları finansman politikaları ve bu politikalarını tespit etmek ve kısmen de olsa Avrupa Birliği ülkelerindeki KOBİ’lerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Cross-Tab Analizi sonucunda işletmelerin, yıllık satış ve aktif büyüklüğü itibariyle Avrupa Birliği KOBİ tanımına göre KOBİ niteliğinde oldukları ve firmaların büyük kısmının özsermaye finansman ağırlıklı olmak üzere bankalardan kredi kullanmadıkları belirlenmiştir. Oysa Avrupa Birliği ülkelerindeki işletmelerin finansman ihtiyaçlarının %80’ini bankalardan karşıladığı görülmüştür. Ayrıca, firmaların leasing işlemi ve teşviklerden yararlanma açısından Avrupa Birliği ülkelerindeki işletmelerle benzer bir yapıda bulundukları gözlenmiştir. Sperman’rho korelasyon analizi sonucunda sektörle işletmelerin yatırım finansmanında kullandıkları kaynaklar, yatırım projesini uygulama kararı alırken kullandığı yatırım projelerini değerlendirme yöntemleri, borç oranı ve borçların vade yapısı, kısa vadeli borçlarını dönen varlıkların finansmanında kullanmaları, uzun vadeli borçlarını dönen varlıkların finansmanında kullanmaları, büyüklüğü ifade eden satışlarla aktif büyüklüğü ve nakit, alacak ve stok yönetiminde kullanılan yöntemlerden nakit bütçesi, işletme sermayesi ihtiyacının izlenmesi ve stok düzeyinin kontrolü, işletmelerin nakit fazlalarını yönlendirdikleri yatırım alanları, finansman kaynağının seçimini etkileyen maliyet ve vade faktörü arasında istatistik olarak anlamlı bir ilişki elde edilememiştir.Yöredeki KOBİ’lerde sektörlere göre finansman politikalarında görülen bu eğilimlerin tipik olarak bölgedeki sosyal, kültürel ve ekonomik yapıdaki gelişmişlik düzeyi ile çok yakın bir ilişki gösterdiği özellikle belirtilmesi gereken bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır.

(Financial Policies According to Sectors of Small and Middle Manufacturing Enterprıses (Sme) in Şanlıurfa and A Comparison With European Union Member Countries)

The Purpose of this study is to determine the financial policies applied by SMEs which operate in sub-sector of manufacturing sector in Şanlıurfa and partially to compare this policies with the policies of EU countries’ SMEs’. Cross – tab analysis results showed that according to annual sales and asset size manufactory companies in Şanlıurfa are appropriate to EU SME’s description.and majority of these SME based on equity not using of bank credits. Otherwise, SME’s financial resources 80 percent in EU countries based on bank credits. Apart from these, according to use of leasing procedure by SMEs and benefit from support policies observed similar to the structure of SMEs in EU. Spearmen rho’ correlation analysis hasn’t been found a significant relation between sectors and funds used in finance of investments, applied investment project evaluation methods, debt ratio and maturity structure of debts, uses of short term and long term debts in working capital items, annual sales, asset size, applied cash budget in management cash, receivable accounts and inventory level, controlling working capital and inventory, investment fields of cash surplus, cost of capital and maturity factor. Especially can be expressed that these results obtained from Şanlıurfa SME’s financial policies according to sectors has been bring to light because of social, cultural and economic structure development level.