Katılım Bankalarının CAMELS Analizi Yöntemiyle Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi

Bankacılık sistemi kişilerin ihtiyaçlarına göre faizsiz bankacılık sistemi kapsamında katılım bankacılığı alternatif bir yapıya sahiptir. Klasik bankacılık sisteminde faizle işlem yapılırken, Katılım bankacılık sisteminde kâr payı esas alınmıştır. Faizle işlem yapmak istemeyen kişiler ve işletmeler, ihtiyaçları ve düşünceleri gereği katılım bankacılık sistemine yönelmektedir. Böylece, İslami kurallara göre ortaya çıkan katılım bankacılık sistemi diğer bankacılık türlerine göre farklı bir yapıdadır. Katılım bankacılık sistemi, faizli sisteme karşı olarak ortaya çıkmış olup, atıl kalan fonların ekonomiye dâhil edilmesini sağlamak amacıyla kâr-zarar paylaşımına göre faaliyet gösteren bir sistemdir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankalarının 2013-2017 yılları arasındaki CAMELS Analizi ile verilerin karşılaştırılması yapılarak bankaların performanslarının ölçülmesidir. Analiz sonucunda, genel olarak katılım bankalarının CAMELS puanlarında 2015 yılından itibaren düşüş yaşandığı tespit edilmiştir.

___

  • Abdullayev, Mezahir. (2013). “Türk Bankaclık Sektöründe Dezenflasyon Sürecinde Camels Analizi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37, ss. 97-112
  • Altan, Mikail. (2001). Fonksiyonlar ve İşlemler Açısından Bankacılık. İstanbul: Beta Basım.
  • Ateşoğlu Coşkun, Sevda - Karğın, Sibel. (2016). “Sınır Ötesi Birleşme ve Satın Almaların Bankaların Finansal Performansına Etkileri: Üç Banka Üzerinde CAMELS Analizi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 69, ss. 41-59.
  • Arıçelik, Gülçin. (2010). Ticari Bankalarda Performans Ölçümü: CAMELS Analizine Dayalı Bir İnceleme. T.C. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı,Para ve Banka Programı, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Avcu, Emir, C. (2015). Katılım Bankacılığı ve Sukuk Modelleri, T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Aytekin, Sinan - Sakarya, Şakir. (2013). “BIST’deki Mevduat Bankalarının Finansal Performanslarının 2001 ve 2008 Finansal Krizleri Çerçevesinde CAMELS Derecelendirme Sistemi ile Değerlendirilmesi”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ss. 25-58.
  • Çağıl, Gülcan - Mukhtarov, Shahriyar. (2014). “Azerbaycan Ticari Bankacılık Sektörünün Camels Yöntemi İle Performans Analizi”, Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 11(41), ss. 77-94.
  • Çelik, Pelin. (2004), Bankaların Risk Derecelendirmesi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Uzmanlık Yeterlilik Tezi, Ankara.
  • Dash, Mihir - Das, Annyesha. (2010), “A CAMELS Analysis of the Indian Banking Industry”, papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1666900.
  • Ege, İlhan - Topaloğlu, Emre - Karakozak, Özlem (2015). “CAMELS Performans Değerleme Modeli: Türkiye’deki Mevduat Bankaları Üzerine Ampirik Bir Uygulama”, Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(4), ss. 109-126.
  • El Qorchi, Mohammed (2005). “Islamic Finance Gears Up”, 42(4), Finance and Development.
  • Eskici, Mustafa, M. (2007). Türkiye’de Katılım Bankacılığı Uygulaması ve Katılım Bankaları’nın Müşteri Özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Gümüş, Fatih, B. - Nalbantoğlu, Önder (2015). “Türk Bankacılık Sektörünün CAMELS Analizi Yöntemiyle 2002-2013 Yılları Arasında Performans Analizi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2), ss. 83-106.
  • Iqbal, Munawar - Molyneux, Philip (2005). “Thirty Years of Islamic Banking. New York: Palgrave Macmıllan”, History, Performance and Prospects. Springer.
  • Kandemir, Tuğrul - Demirel Arıcı, Nuray (2013). “Mevduat Bankalarında CAMELS Performans Değerleme Modeli Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma (2001-2010)”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), ss. 61-87.
  • Karhan, C. (2015). Katılım Bankacılığı ve Türkiye’deki Katılım Bankalarının Etkinlik ve Verimliliklerinin Ölçülmesi, T.C. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Özulucan, Abitter - Deran, Ali (2009). “Katılım Bankacılığı ile Geleneksel Bankaların Bankacılık Hizmetleri ve Muhasebe Uygulamaları Açısından Karşılaştırılması”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 6(11), ss. 85-108.
  • Parasız, İlker, M. (2000). Modern Bankacılık Teori ve Uygulama. İstanbul: Kuşak Yayınları.
  • Sunbat, A. (2016). Katılım Bankacılığı. T.C. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Tezli Yükseklisans Programı, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep.
  • Türkmenoğlu, Rüveyde, E. (2007). Katılım Bankacılığı ve Türkiye’deki Finansal Yapı. Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, Kırıkkale Üniversitesi.
  • Türker Kaya, Yasemin (2001). Türk Bankacılık Sektöründe CAMELS Analizi. Ankara: BDDK Mali Sektör Politikaları Dairesi Çalışma Raporları, Eylül, No: 2001/6.
  • Williams, Harley. Tega. (2011). “Determinants of capital adequacy in the Banking Sub-Sector of the Nigeria Economy: Efficacy of Camels.(A Model Specification with Co-Integration Analysis).” International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 1(3), pp. 233.
  • www.tbb.org.tr/Content/Upload/Dokuman/7453/Turkiye'de_Bankacilik_Sektoru_2013-2017_Eylul.pdf/ (16 Mart 2018).
  • www.turkiyefinans.com.tr/tr-tr/hakkimizda/katilim-bankaciligi-sistemi/Sayfalar/katilim-bankaciligi-nasil-isler.aspx/ (16 Ocak 2018).
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Finansal Tablolarda Hile Riskinin Belirlenmesi Üzerine Bir Model Önerisi: BIST Uygulaması

Onur ÖZEVİN

Jeopolitik Risk ve Borsa Endeksinin Nedensellik Analizi: Gelişmekte Olan Ülkeler Üzerine Bootstrap Panel Nedensellik Testi

Gülbahar ÜÇLER, Şerife ÖZŞAHİN

Finansal Okuryazarlık Ve Siirt Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma

Erdal YILMAZ, Tunay ASLAN

Mermer İşleme Tesislerinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Bağlamında Çevre Maliyetlerinin Analizi ve Muhasebeleştirilmesi

Yusuf KAYA, Mehmet UTKU

Aşırı Bilgi Yüklemesi ile Mücadelede Entegre SWARA-GRA Yaklaşımı: Yatırım Değerlendirme ve Kararlar

Melissa Nihal CAGLE, Aşkın ÖZDAĞOĞLU, Kevser YILMAZ

KOSGEB TARAFINDAN KOBİLERE SAĞLANAN DESTEKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: MSUGT, BOBİ FRS VE TMS KARŞILAŞTIRMASI

Hakan YAZARKAN, Züleyha YILMAZ SOĞUKSU

Mali Tablo Ve Dipnotlarda Kalite Kavramının Değerlendirilmesi: Sistematik Literatür Analizi

Melissa Nihal CAGLE

Bağımsız Denetimde Zorunlu Rotasyonun Denetçi Bağımsızlığı ve Denetim Kalitesine Etkisi ve Rotasyon ile Denetim Kalitesi Arasındaki İlişkide Denetçi Bağımsızlığının Aracılık Rolü: Bağımsız Denetçilerin Algılarına Yönelik Bir Araştırma

Seden ÖZGER, Osman TUĞAY

Finansal Yatırım Kararında Duygusal Faktörlerin Rolü: Bir Literatür Taraması

Naime USUL

Kişilik Özelliklerinin Finansal Risk Toleransı Üzerindeki Etkisi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Kezban HİTAY, Adem ANBAR