Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Arasındaki Farklar-Bir Mobilya Üreticisi Firmada Vaka Çalışması

1980’lerin ortalarından beri, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (FTM) karlılık analizleri açısından yöneticilere yeni bir bakıs açısı saglamıstır. Fakat geleneksel FTM sistemini uygulanmasında ve sürdürülmesinde yasanan zorluklar; FTM’nin verimli, güncel ve çagdas bir yönetim aracı olmasını engellemistir. Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (SDFTM) yaklasımı bu zorlukları asmıstır. Bu çalısmada, mobilya üreticisi bir firmanın genel üretim giderlerini ilk önce FTM ve daha sonra SDFTM ile ürün hatlarına dagıtılmıs ve farklılıklar arastırılmıstır. SDFTM ile yapılan maliyet dagıtımında atıl kapasite maliyeti yöneticilere kapasite kullanımı kararları hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Since the middle of 1980s, Activity Based Costing (ABC) has provided a new

The Differences Between Activity Based Costing And Time-Driven Activity Based Costing-A Case Study In A Furniture Manufacturer Company Since the middle of 1980s, Activity Based Costing (ABC) has provided a new perspective for mangers in their profitability decisions. But the difficulties in the application and maintenance of conventional ABC prevented the system for being an effective, up-to-date and contemporary management technique. Time-Driven Activity Based Costing (TBABC) has overcome these difficulties. This paper investigates the differences between the overhead allocation of ABC and TBABC in a furniture manufacturer company. The cost of idle capacity exhibited in the overhead allocation by TDABC gives the managers very important information in their capacity utilization decisions.