Dünyanın Önde Gelen Üniversitelerinde Muhasebe Eğitiminin İncelenmesi Ve Türkiye Üniversiteleri İle Karşılaştırılması

Bu çalışmanın temel amacı Quacquarelli Symonds QS kuruluşu tarafından yayımlanan, işletme yönetimi programında dünyanın en iyi üniversite sıralamasında yer alan ilk 100 üniversitedeki lisans ve lisansüstü muhasebe derslerini ders içeriği, ders kategorisi, gibi değişkenler açısından incelemek ve bu üniversitelerdeki eğitimi ülkemiz üniversitelerindeki muhasebe eğitimi ile karşılaştırmaktır. Bu karşılaştırma dünyanın en iyi üniversiteleri ile Türkiye'nin en eski üniversiteleri, en iyi üniversiteleri, vakıf üniversiteleri ve yeni kurulan üniversiteler arasında yapılmıştır. Türkiye'de belirlenen her üniversite grubu için 10 üniversite seçilmiştir.Dünyanın en iyi üniversitelerinin kökenlerinin çok eskiye dayanıyor olması ve bu üniversitelerin gelişmiş ülkelerde yer alıyor olması ve ders müfredatlarının uygulamaya yönelik oluşturulması çalışmamızın dikkat çeken sonuçları arasındadır. 

Analysis of Accounting Education at the World’s Leading Universities and Its Comparison with Turkish Universities

The main purpose of the present research is to examine the undergraduate and graduate accounting education courses given in the business administration programs at the top 100 universities in the world ranking published by Quacquarelli Symonds (QS) in terms of variables, including the course contents and course categories, and compare the education at these universities with the accounting education at Turkish universities. This comparison was made between the best universities in the world and the oldest universities, the best universities, foundation universities, and newly established universities in Turkey. Ten universities were selected for each university group determined in Turkey.The facts that the origins of the world’s best universities date back to very old times and that these universities are located in developed countries and curricula are practice-oriented are among the remarkable results of our study. 

___

  • Aksu, İbrahim - Gül, Meltem (2018), “Lisansüstü Programlardaki Muhasebe Derslerinin Dünya Ve Türkiye Üniversiteleri Açısından Karşılaştırılması” İnönü University International Journal of Social Sciences, 7(1), ss 96-117.
  • Çürük, Turgut - Doğan, Zeki (2001), “Muhasebe Eğitiminin İşletmelerin Taleplerini Karşılama Düzeyi: Türkiye Örneği” ODTÜ Gelişim Dergisi, 28 (3), ss 281-310.
  • Dong, Meixia (2019), Reconstruction of Accounting Major Curriculum Based on CBE, Advances in Social Science, Education and Humanities Research (ASSEHR), volume 340 International Conference on Education Innovation and Economic Management.
  • Ferguson, John - Collison, David - Power, David - Stevenson, Lorna (2005), “What Are Recommended Accounting Textbooks Teaching Students About Corporate Stakeholders?” The British Accounting Review, 37, pp 23–46.
  • Gittings, Lara - Taplin, Ross - Kerr, Rosemary (2020), “Experiential Learning Activities In University Accounting Education: A Systematic Literature Review”, Journal Of Accounting Education, 52
  • Kara, Suat (2019), “Küreselleşen Muhasebe Sürecinde Meslek Mensuplarının Üniversitelerdeki Muhasebe Eğitiminden Beklentileri Üzerine Bir Araştırma” Muhasebe ve Denetime Bakış, 19(58), ss 139-156.
  • Karapınar, Aydın (2001), Avrupa Topluluğu Ülkelerinde Muhasebe Eğitimi Ve Ülkemiz Muhasebe Eğitimi İle Karşılaştırılması, XX. Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu
  • Öztürk, Mahmut Sami - Erdoğan, Murat (2017), “Batı Akdeniz Bölgesinde Yer Alan Üniversitelerdeki Muhasebe Eğitimine Yönelik Bir Araştırma - An Analysıs On Accountıng Educatıon Of West Medıterranean Regıon Unıversıtıes”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(21), ss 162-174
  • Yardımcıoğlu, Mahmut – Büyükşalvarcı, Ahmet (2007), "Muhasebe Eğitiminde Meslek Yüksekokullarının Yeterliliği Ve Tercih Edilme Sebepleri: Selçuk Üniversitesinde Bir Uygulama", Muhasebe Ve Finansman Dergisi, 36, ss 173-178.
  • Yücenurşen, Mehmet - Bezirci, Muhammet - Özpeynirci, Rabia - Peker, Aykut (2016), “Muhasebe Eğitimi ve Kalite Boyutları: Türkiye Alan Araştırması” Journal of Human Sciences, 13(1), ss.296-308.
  • Zaif, Figen - Ayanoğlu, Yıldız (2007), “Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme” Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), ss 115- 136.
  • YÖK Lisans Atlası https://yokatlas.yok.gov.tr/ ( Erişim Tarihi 26.07.2019)
  • https://tez.yok.gov.tr/ (Erişim Tarihi 29.12.2020)
  • https://www.cnnturk.com/ (Erişim Tarihi 29.07.2019)
  • https://www.topuniversities.com/ (Erişim Tarihi 29.04.2020)
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)
Sayıdaki Diğer Makaleler

İmalat Ve Hizmet Sektörlerinde Karlılık Oranlarını Etkileyen Faktörlerin Analizi

Dilek DEMİRHAN

Ayakkabı Üretim İşletmelerinin Kurumsal Yapısı ve Maliyet Muhasebesi Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma: Antakya Örneği

Mehmet ÖZBİRECİKLİ, Meltem KAYA

Endüstri 4.0’ın Bağımsız Denetçilere Ve Denetim Uygulamalarına Etkisi

Ayşenur AKBAŞ, Oğuzhan ÇARIKÇI

Lisanslı Depoculuk Sektöründe Faaliyet Gösteren Şirketlerin İşlem Performanslarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Ölçülmesi

Huseyin ERGUN, Metin GÜLAL, Abdullah KILIÇARSLAN

Sezgisel Bulanık TOPSİS Yöntemiyle Portföy Seçimi: Borsa İstanbul’da Bir Uygulama

Reşat KARCIOĞLU, Selçuk YALÇIN

Dünyanın Önde Gelen Üniversitelerinde Muhasebe Eğitiminin İncelenmesi Ve Türkiye Üniversiteleri İle Karşılaştırılması

Meltem GÜL, İbrahim AKSU

Finansal Esnekliğin Yatırım Ve Kâr Dağıtım Politikası Üzerindeki Etkisi: Borsa İstanbul’da Finans Dışı Firmalar Üzerinde Bir Uygulama

Fahrettin SÖKER, Mehmet CİHANGİR

Futbol Kulüplerinin Faaliyet, Finansal Ve Toplam Kaldıraç Derecelerinin Analizi: Avrupa Örneği

Mehmet BEYAZGÜL, Erdinç KARADENİZ, Ömer İSKENDEROĞLU

Yeşil Tahvil ve Pay Piyasası Arasındaki İlişkinin Zaman Serisi Analizleri ile Araştırılması

Tuğba NUR, İlhan EGE

Kurumsal Yönetimin Firma Temettü Politikası Üzerindeki Etkisi: Gana Örneği

Ibrahim Nandom YAKUBU, Ayhan KAPUSUZOĞLU, Nildağ Başak CEYLAN