Basel II Sermaye Yeterliliği Düzenlemesinin AB İpotekli Konut Finansman (Mortgage) Piyasalarına Etkisi: Karşılaştırmalı Bir İnceleme

Basel I-II düzenlemelerinde, temelde, banka çalışmalarının ve minimum sermaye gereksinim-lerinin standart bir yapıya kavuşturulması hedeflenmiştir. Bu yönde Basel II, % 8’lik minimum sermaye gerekliliği, gözetimin gözden geçirilmesi ve piyasa disiplini gibi üç temel esasla birlikte risk odaklı sermaye yönetimi ve kredi fiyatlaması gibi çeşitli yenilikleri de beraberinde getirmiştir. Basel II, kredi kuruluşlarının sermaye yeterliliğini ve bilançolarını etkilemektedir. AB ipotekli piyasalarında, ürünlerin riskleriyle beraber bilanço üzerinde kaldığı “bilanço-içi(on-balance-sheet) menkul kıymetleştirme” yaygındır. İpotekli ürünlerin risk ağırlıklarının değiştirilmesiyle, AB ipotekli kredi kuruluşları çeşitli yönlerden (Bilanço kalemleri, sermaye gerekliliği, kredi-fonlama maliyeti, sermaye tutma ve getiri oranları vb.) doğrudan etkilenmektedir. Basel II ile, ipotekli ürünlerdeki risk ağırlıkları düşürülmektedir. Dolayısıyla bu düşüş, banka minimum sermaye gerekliliğini azaltmaktadır. Neticede, bu olumlu etki de, ipotekli piyasalarda ipotekli fonlama/ipotekli kredi maliyetinin azalması, ipotekli ürün ihraçlarının artması ve daha gerçekçi risk ve sermaye yönetimi yönünde etki doğurmaktadır. Basel II, ayrıca, ipotekli piyasaların gelişmesine katkı sağlama yanında, yeni bilgi teknolojileri (IT) ve risk yönetim sistemleri başta olmak üzere çeşitli potansiyel yatırım maliyetleri ile stratejik etkileri de beraberinde getirmektedir.

(The Impact of Basel II The Capital Adequacy Directive on the European Mortgage Markets)

(The Impact of Basel II The Capital Adequacy Directive on the European Mortgage Markets) Basel II proposed a capital framework consists of three main pillars with special reference to the Minimum Capital Requirements with a minimum capital standard of 8% in addition to the risk-based capital management and risk-based credit pricing. Basel II has some impact upon the capital adequacy and balance-sheets of the banks., European mortgage markets has a method widespread called “on-balance-sheeet securitisation” bearing majority of the risks of mortgage instruments on the balance-sheet. The fall of the risk weighting of the mortgage products under new Basel II rules causes a decrease of minimum capital adequacy and more issued mortgage products.