DOĞU ve BATI’NIN ÖTESİNDE: MerkezÎ Hakikat Tasarımının Bir Eleştirisi (Düzeltme: Bu makale 43. sayıda yayımlanmıştır)

Doğu ve Batı kelimeleri, farklı kültür ve medeniyetlerde kazandığı farklı anlamlar açısından bakıldığında, her şeyin ötesinde karşımıza bir hakikat tasarımı sorunu ve tasarlanan hakikatle irtibata geçme tarzı olarak çıkmaktadır. Bir başka deyişle doğu ve batı kelimeleri, hakikatin nerede olduğuna ve kendisine nasıl ulaşılacağına dair genel tarihsel soruya farklı kültür ve medeniyetler içinde verilen farklı cevap tarzlarını simgelemektedir. Bu nedenle, doğu ve batı kelimeleri bir bakıma insanın dünyayı algılama, onu bir metin gibi okuma ve kendisini bu dünya karşısında konumlandırma çabasını temsil etmektedir. Bu tebliğimizde, insan ile dünya arasındaki ilişkinin bir temsili olarak doğu ve batı kelimelerini, metin ve okur arasındaki ilişki modellerine referansla ele almaya çalışacağız.
Anahtar Kelimeler:

doğu, batı, modernleşme

___

  • Bu makale, Nisan 2008 tarihinde Samsun’da düzenlenen Doğu-Batı konulu sempozyum için hazırlanmış yazının yeniden gözden geçirilmesi ve bazı notların ilavesiyle oluşmuştur.
  • Burhanettin TATAR, "DOĞU ve BATI’NIN ÖTESİNDE: MerkezÎ Hakikat Tasarımının Bir Eleştirisi", Muhafazakar Düşünce, Sayı: 43, Yıl:11, 2015.