رجال جماعة الحشَّاشين وعقيدتهم

Bu makale, Alamut Kalesi olarak bilinen Assassin topluluğunu ve devletlerini inşa ettikleri inançlarını incelemektedir. Bu araştırma, İsmaili Şiiliği ve İsmaili mezhebinin ortaya çıkışı araştırılarak sunulmuştur. İsmaililer kendilerini ilk defa Nizari şubesi ve Musta'li şubesi olmak üzere iki ana kola ayırıldı. Bu iki kol, Fatımi Halifesi El-Mustansir Billah'ın vefatından sonra Kahire'deki Fatımi Evi'nde çıkan anlaşmazlık sonucu ortaya çıktı, bu olayların ortasında Haşhaşlerin adamlarından biri ve Alamut Kalesi'nin kurucusu, Nizari çağrısına ikna olan ve onu yaymak ve desteklemek için bir devlet kurmayı taahhüt eden Hasan El Sabahtır. BU devlet daha sonra Selçuklu devleti ve Zengiler devleti gibi kaleyi çevreleyen ülkeler için büyük tehlike oluşturmuş ve tehlike Avrupalıların kendisine ulaşmıştır. Makale, bu grubun yetiştirildiği inançla ilgileniyor. Önce İsmaili cemaatinin İran ve Arap okullarındaki dailerinin dillerinde, uluhet araştırmalarında, nübüvet ve ahiret ile ilgili konularda görüşlerinden bahsetti. Onunla birlikte bize gelen önemli eser ve el-Şehristani tarafından el-Milal ve el-Nihal Kitabı'nda çevirilen el Fusul el arabâ adlı eseri makalede incelendi. . Dört bölümde, bize aktardığı paragraflarda eğitim (T'alim) fikrine ve öğretmenin (Muellim) dinde bulunmasının gerekliliğine odaklanıyor. Araştırma bu fikri ortaya koydu ve bir bütün olarak İsmailî düşüncesi çerçevesinde araştırıldı.

___

  • ابن العماد، شذرات الذهب في أخبار من ذهب، تحقيق محمود الأرناؤوط وتخريج الأحاديث عبد القادر الأرناؤوط، بيروت: دار ابن كثير، 1986.
  • ابن أيبك الصفدي، الوافي بالوفيات، تحقيق أحمد الأرناؤوط وتركي مصطفى، بيروت: دار إحياء التراث، 2000.
  • أبو الحسن الأشعري، مقالات الإسلاميين، تحقيق هلموت ريتر، دار فرانز شتايز، بمدينة فيسبادن، 1980.
  • برنارد لويس وقد ذكر ما حكاه ماركو بولو بالتفصيل، الحشَّاشون فرقة ثورية في الإسلام، ترجمة محمد العزب موسى، القاهرة: مكتبة مدبولي، 2006.
  • البيروني، تحقيق ما للهند من مقولة معقولة كانت أو مرذولة، (الهند: طبع بمطبعة مجلس دائرة المعارف العثمانية بحيدر آباد الدكن، 1377ه-1958م
  • حسين الهمداني، بحث تاريخي، رسائل إخوان الصفا، وعقائد الإسماعيلية فيها، القاهرة: مطبعة عيسى البابي الحلبي وشركاه ، 1354/1935م.