Ziya Gökalp’in “halk” ve “halkbilimi” terimlerine bakış açısında geleneğin yeri

lar üzerine yapılan tespit ve değerlendirmeleri içermektedir. Türkiye’de halkbiliminin tanımı ve kapsamıyla ilgili ilk yazılardan birini kaleme alan Ziya Gökalp, bu yönüyle Türk halkbiliminin kuru- cuları arasında yer alır. Bilimsel ve edebî üretimlerinde “gelenek” terimine özel bir yer ayıran Gökalp, halk ve halkbilimi anlayışını da büyük oranda “gelenek” merkezli şekillendirmiştir. Halkı, geleneksel kültürü yaşatan zümre olarak tanımlayarak Gökalp, kendi devrinde Avrupa’da hâkim olan halk anla- yışının çok ötesine geçmiştir. Avrupalıların halkı köylerde yaşayan bir zümre olarak görmesine olduğu kadar, Sovyetlerin de halkı işçi sınıfından ibaret kabul etmesine de karşı çıkan Ziya Gökalp, yöneticile- rin, şairlerin, felsefecilerin, işçilerin de halk kapsamında değerlendirilebileceğini söyleyerek halkı, mil- let seviyesinde kapsayıcı ve bütüncül bir terim olarak kabul ettiğini göstermiştir. Çalışmalarında top- lumun çok çeşitli zümreleri arasındaki birleştirici unsurun, yabancı tesirlerden uzak kalmış geleneksel kültürden ibaret olduğunu vurgulayan Ziya Gökalp, bu bakış açısıyla Türk halkbilimi araştırmalarına geniş bir perspektif çizmiştir. Halkbilimi (halkiyat) anlayışının da yine gelenek temelli olduğunu tes- pit ettiğimiz Ziya Gökalp, halkbilimi ürünlerinin yaratılma ve aktarılma ortamındaki gelenekselliğe dikkat çektiği kadar, bu ürünleri adlandırmak için de “anane”, yani “gelenek” terimine başvurmuştur. Halkbiliminin tanımı ve kapsamı noktasında olduğu gibi Gökalp’in, halkbilimi ürünlerinin derlenmesi ve kayıt altına alınması aşamasında da geleneğe öncelik verdiğini söylemek mümkündür.

The place of tradition in Ziya Gökalp’s perspective of folk and folklore terms

This article includes the findings and reviews on Ziya Gökalp’s folk and folklore perspective and the meaning he attributes to the concept of tradition at this point. Ziya Gökalp, who wrote one of the first writings about the scope and definition of folklore in Turkey, can be accepted as one of the founders of Turkish folklore. Gökalp, who gives a special place to the concept of tradition in his scientific and literary works, shaped his perspective of folk and folklore largely on the basis of tradition. By defining folk as the community keeping the traditional culture alive, Gökalp went beyond the prevailing unders- tanding of folk in Europe in his own time. Ziya Gökalp was opposed to the Europeans’ perception that folk is a community living in the villages, and he also rejected the Soviet Union’s acceptance that folk is a group of people consisting of working class. By claiming that the administrators, poets, philosophers and workers can be considered within the scope of the term of folk, Gökalp have shown that he accepted folk at the level of the nation as an inclusive and holistic term. Ziya Gökalp emphasized the unifying elements between the various communities of society consisting of traditional culture away from the foreign influences. As a result, he drew a broad perspective of Turkish folklore research. We have de- tected that Ziya Gökalp’s understanding of folklore (halkiyat) is based on tradition. He draws attention to the traditionality of the creating and transmission contexts of the folklore products, and he used the term “anane”, in other words “tradition” to name these products. As well as the definition and scope of folklore Gökalp has placed priority to the tradition during the collection of folklore products.

___

Filizok, Rıza. Ziya Gökalp’ın Edebî Eserlerinde Halk Edebiyatı Tesiri Üzerine Bir Araştırma. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1991.

Finnegan, Ruth. “Tradition, But What Tradition and For Whom?”. Oral Tradition, 6(1), 1991: 104-124.

Kaplan, Mehmet. “Ziya Gökalp’ın Düşünce Sis- teminde Halk ve Halk Kültürü Kavramının Önemi”. Mehmet Kaplan’dan Seçmeler, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 1988: 284-295.

Allison, Randal S. “Tradition”, Folklore: An Encyclopedia of Beliefs, Costums, Tales, Mu- sic, and Art. 2 volums, Santa-Barbara, Cali- fornia: ABC-CLIO, 1997: 799-802. Dundes, Alan. “Halk Kimdir”. çev.: Metin Ekici, Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar, Ankara: Millî Folklor Yayınları, 2003: 1-30.

Ekici, Metin. Halkbilgisi (Folklor) Derleme ve İnceleme Yöntemleri. Ankara: Geleneksel Yayınları, 2004. Sims, Martha C. ve Martine Stephens. Living Folklore: An Introduction to the Study of Pe- ople and their Traditions. Logan-Utah: Utah State University Press, 2005. Ziya Gökalp.

Türkleşmek İslâmlaşmak Mua- sırlaşmak. İstanbul: Kum Saati Yayınları, 2001a. Ziya Gökalp. Türkçülüğün Esasları. İstanbul: Kum Saati Yayınları, 2001b.

Ziya Gökalp. Kitaplar 1 (Rusya’daki Türkler Ne Yapmalı? Türkleşmek, İslâmlaşmak, Muâsırlaşmak; Türk Töresi, Doğru Yol Hakimiyet-i Milliye ve Umdelerin Tasnif, Tahlil ve Tefsiri, Türkçülüğün Esasları, Türk Medeniyeti Tarihi, Kürt Aşiretleri Hak- kında Sosyolojik Tetkikler, Malta Konferans- ları. hzl.: M. Sabri Koz, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2007a.

Ziya Göklap. Hars ve Medeniyet, Ankara: Elips Kitap, 2007b. Ziya Gökalp. Küçük Mecmua -I-. Çeviriyazı: Şa- hin Filiz, Antalya: Yeniden Anadolu ve Ru- meli Müdafaa-i Hukuk Yayınları, 2009a.

Ziya Gökalp, Küçük Mecmua -II-. Çeviriyazı: Şahin Filiz, Antalya: Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Yayınları, 2009b.

Ziya Gökalp. Küçük Mecmua -III-. Çeviriyazı: Şahin Filiz, Antalya: Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Yayınları, 2009c.

Ziya Gökalp. “Halk Medeniyeti I Başlangıç”. Türk Halk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Gra- fiker Yayınları, 2010: 465-467.