UNESCO SOKÜM TEMSİLİ LİSTESİNDE TÜRKİYE’NİN ÇOK ULUSLU DOSYALARI

Somut olmayan kültürel miras unsurlarının belli bir kısmı, sadece bir ülkeye ait değil, birden çok ülke tarafından paylaşılan kültürel değerler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin ülkeler ve toplumlar arasında ciddi bir yakınlaşma, iş bir- liği ve karşılıklı değerbilirliğin artırılmasında büyük önem arz etmektedir. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine taraf olan bütün ülkelerin en çok etkin olmak istedikleri konular- dan biri kendi kültürel miraslarının daha çok görünür olmasını sağlamaktır. SOKÜM’ün Korunması Sözleşmesine taraf olan her devlet sözleşmeyi daha görünür kılmak için hazırlanmış olan; “Acil Ko- ruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi”ne ve “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi” kültürel miras unsurlarını kaydettirmek için ciddi bir çaba içine girmiştir. Bu listelere unsur kaydettirme konusunda başarılı ülkelerden biri olan Türkiye hem ulusal hem de “Çok Uluslu” dosya hazırlayarak, birden fazla ülke tarafından paylaşılan SOKÜM unsurlarının söz konusu listelerden birine kaydedilmesi için uluslararası iş birliğine gitmektedir. SOKÜM’ün Korun- ması Sözleşmesi “Uygulama Yönergesi”nde “Çok Uluslu Dosyalar” hakkında bilgi verilirken; bir somut olmayan kültürel miras unsurunun sözleşmeye taraf, birden fazla ülkede bulunması durumunda, her taraf devletin ayrı ayrı dosya sunarak bu unsurun kaydedilmesi için başvuru yapması yerine, ortak bir dosya hazırlayarak başvurmalarının teşvik edileceği vurgulanmıştır. Bu tür başvuruların ülkelerin kaydettirdiği unsur sayıları dikkate alınarak “kota” uygulaması dışında tutulması da benimsenmiş ve bütün bunların sözleşmenin toplumlararası yakınlaşma ve karşılıklı değerbilirliği artırma amaçlarına yönelik olduğu belirtilmiştir.

The Multinational Files of Turkey in the ICH Representative List of UNESCO

Some of the intangible cultural heritage elements are not only belongs to one state, but it has been observed that they are shared between two or more states. Those shared elements demonstrate that the Convention for the Safeguarding of ICH is necessary for the humanity and it is important for collaborations between the countries, cultural rapprochement, working together and also respect each other. All states parties to the Convention for the Safeguarding of ICH want to be more active in registering more ICH elements of their own which may provide them and also to the registered ICH element more visibility within the world community. To provide visibility to each ICH element is one of the aims of the Convention and thus three lists for ICH elements were prepared. They are; “The Repre- sentative List of ICH”, “The Urgent Safeguarding List of ICH” and “The Best Practicing List of ICH”. It should also be pointed that the state parties to the convention have been fallen a kind of competition on registering more ICH elements to one of those three lists. As being one of the successful state parties of the convention, Turkey has itself prepared and registered number of ICH elements, and also registered number of shared ICH element in collaboration with other state parties. The “Operational Guideline” of the Convention for the Safeguarding of ICH provides information on the necessity, preparation and submission to “Multinational Files”. According to the Guideline; when an ICH element is observed in more than a state party, instead of each state party to submit a separate file for registration of such ICH element to lists, it is preferred them to prepare and submit a multinational file for Representative List or Urgent Safeguarding List of the Convention. The registered multinational files will be excluded from the allocation of the state parties. The reason for encouraging for submitting multinational files on shared ICH is considered as one of main foundation of the convention. In this article, first I will provide information on the ICH elements Turkey has prepared submitted and registered multinational files, and also the ongoing prepared and submitted files. The second, I will discuss the reason for selecting, preparing and submitting multinational files for those ICH elements, and also the difficulties and problems of preparing such files. Third, I will evaluate the problems of collaborating with neighboring countries and as well as the Turkic speaking countries. My final remarks will be on the criticism of the Convention for the Safeguarding of ICH from the point of multinational files.

___

  • Gürçayır, Selcan. “Somut Olmayan Kültürel Mi- rasın Korunması Sözleşmesi Üzerine Eleşti- rel Bir Okuma.” Millî Folklor, 92 (Kış 2011): 5-12.
  • ICH-Operational_Directives-EN.doc. (Erişim ta- rihi: 23.10.2018) www.unesco.org.
  • “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi.” (Çev. M. Öcal Oğuz, Yeliz Özay ve Pulat Tacar). Millî Folklor, 65 (Bahar 2005): 163-171.
  • Somut Olmayan Kültürel Mirasın Geleceği Tür- kiye Deneyimi. (Ed. Oğuz, M. Öcal vd.) Anka- ra: Grafiker Yay., 2013.
  • Oğuz, M. Öcal. “UNESCO, Kültür ve Türkiye.” Millî Folklor,73 (Bahar 2007) : 5-11.
  • Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir? Ankara: Geleneksel Yay., 2009.
  • “Terim Olarak Somut Olmayan Kültürel Miras.” Millî Folklor, 100 (Kış 2013): 5-13.