İlköğretim okulları seçmeli halk kültürü dersi öğretim programlarının sınıflar düzeyinde karşılaştırılması

Dünya gün geçtikçe tek tip bir kültüre doğru gitmektedir. Bu nedenle kültür alanlarının yok olmasının insanlık için büyük bir kayıp olacağı dolayısıyla bu yönde geciktirilmeden ön lemler alınması gerekmektedir. Bu amaçla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) harekete geçmiş ve 2003 yılında Türkiye’nin de aktif destek verdiği “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kabul edilmiştir. Bu mirasın korunması, yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılmasında eğitim kurumlarına büyük sorumluluklar düştüğü bir gerçektir. Bu sözleşme ile her düzeydeki eğitim kurumunda “Somut Olmayan Kültürel Miras”ın ders olarak okutulması istenmekte, ayrıca kitle iletişim araçları ile bu mirasın yaygınlaştırılması ve yaşatılması yönünde daha çok çaba harcanması önerilmektedir. Böylece her ülkenin kendi kültürünü gelecek kuşaklara örgün eğitim yoluyla aktarılması en saygın kültürel kurum olan UNESCO’ya göre kültürel miras ile ilgili dersler temel eğitimden itibaren öğretilmelidir. Türk Milli Eğitim Sistemi incelendiğinde “Halk Kültürü Dersi”nin ilköğretim düzeyinde 6., 7. ve 8. sınıflarda haftada bir saatlik seçmeli dersler arasında yer aldığı görülmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada, ilköğretim okullarında okutulan “Halk Kültürü Dersi” öğretim programıyla ilgili öğrenme alanlarına yönelik; sınıflar düzeyinde, ünitelere göre kazanım içerikleri ve sayıları, toplam program içindeki oranları ve buna bağlı olarak ders saat sürelerinin karşılaştırılmaları yapılarak kuramsal ve yöntemsel açıdan katkı sağlayabilecek öneriler sunulmuştur.

The comparison of elective folk culture course program with the different levels of teaching level

The world is turning to be one type of culture. Therefore, disappearing of cultural areas will be a loss for humanity. That’s why it is necessary to take precaution without delay. For this aim, United Nations Education Science and Cultural Organization (UNESCO) began to act and accepted “ the contract of preserving inconcrete cultural education” which is supported by Turkey. It is a fact that: it is a big responsibility for education institutions to preserve that heritage , keeping it alive and transfering it from one generation to the others. With this agreement, covert culture heritage is expected to be taught as a course and also by the help of mess communication. According to UNESCO, the most prestigions cultural institution it becomes evident that courses regarding cultural heritage shauld be taught especially starting from primary education. When Turkish National Education System is investigated , it can be seen that ”Folk Culture Course” is among the elective courses for an hour in 6th, 7th and 8th grades classes in the elementary level. So, comparing the contents and numbers of acqusitions according to units, their rates in total program and the duration of courses, this study presents suggestions which can give help the learning fields about the “Folk Culture Course” in primary schools theoretically and systematically

___

  • İlköğretim ve Eğitim Kanunu (Kanun No:222), 12.1.1961 tarih ve 10705 sayılı Res mi Gazete.
  • Kutlu, M. Muhtar (2009) Somut Olma yan Kültürel Miras’ın Korunmasında Eğitime Yönelik İlk Adım: Halk Kültürü Dersi, Milli Folklor, Sayı 82 (Yaz 2009): 13-18.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2003). İlköğre tim Kurumları Yönetmeliği, 27.08.2003 tarih ve 25212 sayılı Resmi Gazete.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2006) İlköğretim Halk Kültürü (6. sınıf) Dersi Öğretim Progra mı ve Kılavuzu, Ankara, Milli Eğitim Bakan lığı Yayınları.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2007) İlköğretim Halk Kültürü (7. sınıf) Dersi Öğretim Progra mı ve Kılavuzu, Ankara, Milli Eğitim Bakan lığı Yayınları.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2008) İlköğretim Halk Kültürü (8. sınıf) Dersi Öğretim Progra mı ve Kılavuzu, Ankara, Milli Eğitim Bakan lığı Yayınları.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2010a)Talim ve Terbiye Kurulunun 20.07.2010 tarih ve 75 sa yılı kararı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2010b) Milli Eği tim İstatistikleri (Örgün Eğitim) 2009-2010, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Oğuz, M. Öcal (2004) Açılış Konuşması, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Müzelen mesi Sempozyum Bildirileri, (Yayına Haz: Oğuz, M. Öcal ve S. Tuba Özkan) Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Halkbilim Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları.
  • Oğuz, M. Öcal (2007a) Folklor: Ortak Bellek veya Paylaşılan Deneyim, Milli Folk lor, Sayı 74 (Yaz 2007): 13-18.
  • Oğuz, M. Öcal (2007b) UNESCO, Kül tür ve Türkiye, Milli Folklor, Sayı 73 (Bahar 2007): 5-11
  • Oğuz, M. Öcal (2008a) UNESCO ve Ge leneğin Ustaları, Milli Folklor, Sayı 77 (Ba har 2008): 5-9.
  • Oğuz, M. Öcal (2008b) UNESCO ve İn sanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası Baş yapıtları, Milli Folklor, Sayı 78 (Yaz 2008): 5-11.
  • “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Mü zelenmesi Sempozyum Bildirileri” (Yayına Haz: Oğuz, M. Öcal ve S. Tuba Özkan) (2004) Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Halkbilim Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları.
  • “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Ko ruması Sözleşmesi”. (Çev. M. Öcal Oğuz, Yeliz Özay ve Pulat Tacar), Milli Folklor, Sayı 65 (Bahar 2005): 163-171.
  • “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Ko runması Sözleşmesinin Onaylanmasının Uy gun Bulunduğuna Dair Kanun” (No: 5448), 21 Ocak 2006 tarih ve 26056 sayılı Resmî Gazete.
  • “Türkiye’de 2004 Yılında Yaşayan Ge leneksel Çocuk Oyunları” (Yayına Haz:Oğuz, M. Öcal ve Petek Ersöz) (2005) Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Halkbilim Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları.