ARNOLD VAN GENNEP’İN ULUSLARIN KARŞILAŞTIRMALI EL KİTABI YAPITINDA ULUS KAVRAMININ AYIRICI FOLKLORİK SİMGELERİ

Öncelikle Geçiş Ritüelleri ve Fransız Folkloru adlı yapıtlarıyla akılda kalan etnolog Arnold Van Gennep, Traité Comparatif des Nationalités (Ulusların Karşılaştırmalı El kitabı) adlı yapıtıyla giysi, bayrak, görenek, ev, vb. yanında dilbilimsel olgular üzerinden giderek bir ulusun folklorik nitelemesine uyan kimi ayırıcı temel simgelerinin “ulus” kavramını nasıl belirlediğinin bir çözümlemesine girişir. Söz konusu simgeler yalın birer gösteren olmaktan çıkarak birer gösterge durumuna gelmiş olan, Van Gennep’in anlatımıyla, ulusal sınırların “kartografik” simgeleri, bir ulusun beklentilerinin, üzünçlerinin en kestirmeden anlatım yollarıdır. Ulusallığın dış unsurları olarak kategorize edilen bu gösterge- unsurlar düşünyapısal (ideolojik) bir sürece ve, Schopenhauer’ın tanımladığı biçimiyle, bir ulusun “yaşama istencine” (fr. vouloir-vivre) gönderme yaparlar. Ulus ve ulusallığı birbirinden ayırmaya özen gösteren Van Gennep, kavramı siyasal anlamının dışında gelenek, görenek, giysi, folklor, dil gibi temel toplumsal simgeler üzerinden tanımlamaya çalışır. Anılan simgeler bir bölgede yaşayanların belli ve özgül bir gerçeklik algısına ilişkin temel ipuçları verirler. Savlarını kanıtlamak için başka toplumların yaşama biçimlerine göndermeler yapan, giysi, dilsel olgular, folklor gibi unsurlara anıştırmalar yapan araştırmacı, tarihsel ve psikolojik yaklaşımlardan ayrı, etnograf kimliğine uygun olarak, öznel bir tutumu tümüyle dışlamadan, kendi duyarlılığını da araya katarak ulusallığı sorunlaştırır. Onu, hem kimi toplumsal simgeler hem de kendi deneyimlerinden yola çıkarak tanımlar. Bu çalışmada bildik tanımlamaları, kuramları bir yana iterek kendince bir ulus tanımlaması yapan Van Gennep’in Traité Comparatif des Nationalités’deki özgüllüğünü göstermeyi amaçlıyoruz. Bunu yaparken, çizgisel bir okumayla, araştırmacının gözünde ulus kavramını etkileyen, konumlandırmaya olanak sağlayan, birer gösterge durumuna gelmiş olan kimi ayırıcı toplumsal simgelerin işlevleri yanında araştırmacının temel savlarını, yaklaşım biçimini, kavrama yüklediği anlamı ve değeri de ortaya koymaya çalışacağız.

Symboles folkloriques distinctifs de la notion de nation dans Traité comparatif des Nationalités d’Arnold Van Gennep

Dans son oeuvre intitulée Traité comparatif des nationalités, l’ethnologue Arnold Van Gennep, qui grâce à ses oeuvres Les Rites de Passage et Le Folklore Français reste gravé dans les mémoires, tente par une analyse détaillée des symboles tels que les costumes, le drapeau, la maison, les moeurs et coutumes ainsi que les phénomènes linguistiques façonnant le concept de “nationalité”, de mettre à jour les points communs et les différences existant entre les nationalités. Les symboles en question, n’étant au départ que de simples signifiants mais par la suite devenant chacun un signifié sont pour Van Gennep des « symboles cartographiques », symboles permettant de définir les frontières nationales et d’identifier le sort des nations. Ces éléments-indicateurs répertoriés comme les motifs extrinsèques du nationalisme font allusion à la fois à un processus idéologique et au « vouloir-vivre » d’une nation précise, comme le définit Schopenhauer. Van Gennep, distinguant diligemment les phénomènes de nation et nationalisme, cherche à donner une définition, non celle politique, au concept de nationalité à partir des principaux symboles sociaux que sont les moeurs et coutumes, les costumes, le folklore et la langue. Les symboles évoqués constituent des indices préliminaires en ce qui concerne la perception d’une réalité spécifique des personnes vivant dans une géographie bien distincte. Outres les approches historiques et psychologiques, Van Gennep, en tant qu’ethnologue sensible au sujet, crée sa propre problématique sur le concept de nationalisme ; et ce, afin de pouvoir élaborer le rôle prépondérant que jouent lesdits symboles sur les « faits de nationalité ». Van Gennep en fait une définition en se référant non seulement à ses recherches sur place, à certains indices sociaux, mais aussi à ses expériences personnelles et sa sensibilité d’ethnographe. Dans cet article nous tenterons de traiter de l’authenticité du Traité comparatif des nationalités de Van Gennep qui se tient à distance de toutes théories et définitions magistrales portant sur le sujet. Pour ce faire nous opterons pour une méthode linéaire ; nous chercherons à mettre en exergue les principaux points de vue et l’approche du grand chercheur qu’il est, et à démontrer la fonction qu’exercent les symboles sociaux distinctifs sur la formation des nations, lesquels perçus comme étant des indicateurs représentatifs.

___

  • Aktulum, Kubilay. “Folklorun Bilimselleştirilmesi Arayışının Bir Prototipi Olarak Arnold Van Gennep’in Le Folklore français (Fransız Folkloru) Adlı Yapıtını Yeniden Okumak”. Millî Folklor 110 (Yaz 2016): 5-16.
  • Baudouy, M.A. ve Moussay R.. Civilisation Contemporaine. Aspects et problèmes. Paris: Hatier, 1976.
  • Belmont, Nicole. Arnold Van Gennep, Le créateur de l’ethnologie française. Paris: Payot, 1974.
  • Fabre, Daniel. “Le manuel de folklore français d’Arnold Van Gennep” dans Les lieux de mémoires, sous la direction de P.Nora”. Les Frances (Vol.3), Paris, Gallimard, 1993: 641- 675.
  • Van Gennep, Arnold. Mythes et légendes d’Australie. Étude d’ethnographie et de sociologie. Paris: Guilmoto, 1906.
  • Van Gennep, Arnold. Le Folklore. Croyances et coutumes populaires françaises. Paris: Stock, 1924.
  • Van Gennep, Arnold. La Formation des légendes. Paris: Flammarion, 1910.
  • Van Gennep, Arnold. Les Rites de passage. Paris: Nourry, 1909.
  • Van Gennep, Arnold. Traité comparatif des nationalités T. I: Les éléments extérieurs des nationalités. Paris: Payot, 1922.
  • Van Gennep, Arnold. Traité comparatif des nationalités. Paris: Editions du C.T.H.S., 1995.
Milli Folklor Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-3984
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1989
  • Yayıncı: Geleneksel Yayıncılık Eğitim San. Tic. Ltd. Şti.